maandag 1 april 2013

Sv ’t Harde terug bij af na nederlaag tegen ASVD

Het is nog geen maand geleden dat de equipe van trainer Edwin van Egteren middels twee klinkende overwinningen afstand leek te nemen van de vermaledijde streep. De winst op hekkensluiter Excelsior Zetten was overtuigend (4-0) en die op runner-up FC Horst zelfs sensationeel (1-3) Drie wedstrijden later is van de euforie niets meer over en na de ontluisterende nederlaag tegen ASV Dronten lijkt handhaving in de 2e Klasse G nog slechts een utopie.

De manschappen van trainer Lucas Hoekman keerden na een zeer matige wedstrijd met een 1-3 overwinning huiswaarts. De uitslag mag de mannen uit de polder vertrouwen geven, maar het vertoonde spel doet dat geenszins.

Het begin van de wedstrijd is zeker nog hoopgevend voor de thuisploeg. Er wordt met hard werken een licht veldoverwicht gecreëerd zonder dat het veel gevaar oplevert overigens. De meeste duels worden op het middenveld uitgevochten en vooralsnog komen de Hardenezen daar meestal als winnaar uit tevoorschijn. Het lukt echter maar zelden om de voorwaartsen in stelling te brengen.
Spits Kevin van Renselaar komt nog het dichtst bij iets wat op een doelpoging lijkt, maar keeper Marco Remmelts van ASV Dronten wordt daarmee niet op de proef gesteld. De beweeglijke en sleurende Van Renselaar en Elskamp bezorgen de statische laatste lijn van de Drontenaren echter wel het nodige werk en in de 14e minuut levert de speelwijze van de thuisploeg ook het gewenste resultaat op. Een voorzet vanaf rechts zeilt richting tweede paal en in plaats van de bal rustig weg te werken stuitert deze via het been van Gert Jan Bazuin voor de voeten van Henk Elskamp. Het is voor de spits vervolgens een koud kunstje om de 1-0 op het scorebord te zetten.

De piepjonge ploeg uit Dronten is het spoor even volledig bijster en grossiert in foutieve passes en verkeerde keuzes. Het duurt tot aan de 30e minuut voordat de gasten hun eerste corner mogen nemen, maar dat is wel het moment waarop het spelbeeld verandert. De thuisploeg blijft hard werken, maar vergeet te voetballen. De ene creatieve man aan de zijde van sv ’t Harde, Michael Jeensma, neemt te nadrukkelijk het voortouw waardoor hij geen enkel rendement meer uit zijn acties haalt en de andere speler met ideeën, Arnoud Kamerbeek, ziet de ballen alleen maar links en rechts langs en over hem heen vliegen. Aan de andere kant worden youngsters Jeroen van der Meer en captain Wilko Braam steeds nadrukkelijker in het spel betrokken. Eerstgenoemde onderscheid zich met zijn geweldige snelheid en duelkracht.
Rechtsback Rico Leusink, toch een van de ervarener spelers aan de zijde van de thuisploeg, heeft zijn handen meer dan vol aan de linksbuiten en ziet regelmatig zijn hielen. Aanvoerder Braam, pas 20 jaar, speelt met de flair van een routinier en heeft bovendien de kwaliteiten om snel de stap richting minimaal hoofdklasse te maken. Onder impulsen van genoemde spelers trekt ASV Dronten het initiatief langzaam naar zicht toe. Zowel spits Jodi de Boer als naamgenoot Rik de Boer krijgen de kans de score gelijk te trekken, maar ze weten het net niet te vinden.

De tweede helft ontwikkelt zich in eerste instantie zoals de eerste helft geëindigd was. De gasten voetballen vooruit en hebben het initiatief. De passing is echter zeer matig en bovendien geeft men door de dadendrang veel ruimte weg. Het balbezit is daarom hoofdzakelijk voor ASV Dronten, maar het meeste gevaar komt van de groen witten. Zo “versiert” Van Renselaar een vrije trap op een interessante plek, maar wordt de mogelijkheid door Rick Veldkamp naast geschoten. In de 56e minuut de grootste kans voor de thuisploeg, maar Kamerbeek schiet op 10 meter van het doel van Remmelts de bal hoog over.

De ploeg uit Dronten stelt daar kleine kansen voor Jodi de Boer, Bartel Oost en Pedro van de Bunte tegenover, maar keeper Nick Grootkarzijn komt vooralsnog nauwelijks in de problemen. Onder impuls van uitblinker Braam maakt ASV Dronten echter wel duidelijk dat ze deze 6-punten wedstrijd naar zich toe willen trekken. In de 74e minuut wordt dan eindelijk de ban gebroken voor de gasten. Een door doelman Grootkarzijn matig verwerkt schot wordt attent binnengetikt door Jodi de Boer.
De 1-1 werkt bevrijdend voor de polderploeg en verlammend voor sv ’t Harde. Drie minuten na de gelijkmaker wint Jodi de Boer ietwat gelukkig een kopduel met twee tegenstanders en heeft hij bovendien een vrije doortocht richting vijandelijk doel. Niet zelfzuchtig legt hij de bal af op Jeffrey van den Brakel en de 1-2 voorsprong voor de ploeg uit Dronten is een feit. Schrijnend duidelijk wordt dan dat het de thuisploeg aan kwaliteit ontbeert om de wedstrijd alsnog te doen kantelen. Met de wil en instelling is niets mis, maar het ontbreekt de mannen van Van Egteren aan vernuft om de tegenstander de wil op te leggen. De beste kansen zijn er voor de gasten en had het vizier op scherp gestaan, dan was het nog uitgedraaid op een fikse afstraffing voor de plaatselijke trots. Nu blijft het bij een tweede treffer voor Van den Brakel en de derde ASV Dronten. De 1-3 eindstand is terecht en zeker niet geflatteerd.

Natuurlijk is de competitie nog lang niet beslist en blijft trainer Van Egteren strijdbaar. Ook hij onderkent echter dat het een hels karwei zal worden om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Gedurende de huidige competitie heeft sv ‘t Harde bonuspunten gepakt met de winst op vreemde bodem tegen Veensche Boys en fc Horst. Deze geven de ploeg echter geen lucht, omdat teveel punten verloren gaan tegen ploegen die in dezelfde situatie verkeren als sv ’t Harde zelf. De wedstrijd op paasmaandag tegen sv Lelystad zou wel eens de laatste strohalm kunnen zijn.