zondag 7 april 2013

VSCO ’61 vergroot derbycomplex sv ’t Harde (uitgebreid verslag)

Wederom heeft de formatie van coach Edwin van Egteren geen enkel punt overgehouden aan een duel met een buurvereniging.
Na nederlagen tegen VSCO ’61 (1-0 in Oosterwolde), vv OWIOS (0-1 op eigen veld), Elburger Sportclub (2-1 in Elburg) en het verlies met 1-4 op het eigen sportpark tegen opnieuw VSCO ’61 deze middag zal men de ontknoping van de competitie met angst en beven tegemoet zien.
Slechts 5 wedstrijden heeft sv ’t Harde nog de gelegenheid de criticasters de mond te snoeren.

In acht genomen dat daarbij nog twee burentwisten uitgevochten moeten worden en bovendien de loodzware opgave wacht op het veld van directe concurrent Zwart Wit ’63 is inmiddels wel duidelijk dat, als men erin slaagt, lijfsbehoud voor de groenwitten een klein wonder genoemd mag worden. Klein houvast is wellicht dat het programma van directe concurrent Unicum uit Lelystad op het oog nog zwaarder lijkt.

De sensationele winst in en op Lelystad (0-1) op paasmaandag had de supporters van de thuisploeg het vertrouwen gegeven dat hun ploeg zich vandaag van de rechtstreekse degradatieplek zal spelen. Met keihard werken en de zekerheid van een uitstekende doelman tussen de eigen palen zal er voor gezorgd worden dat de Kanaries uit Oosterwolde met lege handen huiswaarts keren vandaag.
Binnen een minuut zet Bert van ’t Hof namens de gasten een dikke streep door dat scenario. Een ingooi op rechts werd keurig netjes doorgekopt door de man die al jarenlang niets anders doet, Wim de Vries, en de slim meegelopen Van ’t Hof geeft met een schuiver doelman Nick Grootkarzijn het nakijken. Voor hen die de statistieken kent is dan al direct duidelijk dat de thuisploeg voor een nagenoeg onmogelijke opgave staat.

Deze competitie heeft sv ’t Harde alleen tegen ASV Dronten een puntje overgehouden aan een wedstrijd waarin het op achterstand kwam. In alle andere gevallen kwam men als verliezer uit de strijd. Een duidelijker signaal is er niet dat sv ’t Harde onmachtig is een wedstrijd te doen kantelen.

Na de snelle tegentreffer doen de groenwitten wel verwoedde pogingen er weer een wedstrijd van te maken, maar teveel spelers vallen uit hun rol en zijn niet in staat met voetballende oplossingen te komen. De jeugdige Lars Berendes verzuipt volledig op het middenveld evenals Arnoud Kamerbeek; de man waarvan je hoopt dat hij met geniale oplossingen en openingen komt. Feit is dat de gasten positioneel heel goed staan en geen enkele moeite hebben om de aanvallen van sv ’t Harde op te vangen. Bovendien is de ploeg in de omschakeling levensgevaarlijk.
In de 15e minuut ontloopt Gerwin de Leeuw goed de buitenspelval en heeft alleen doelman Grootkarzijn op zijn weg. De redding van de man in vorm is subliem. De thuisploeg kan er in het eerste half uur nauwelijks iets tegenover stellen. In balbezit is Michael Jeensma wel dreigend, maar zijn acties leveren niet of nauwelijks iets op. De meeste dreiging namens sv ’t Harde ontstaat wanneer aanvoerder Rick Veldkamp of rechtsback Michiel Vlijm besluiten mee naar voren te komen. Alleen op die momenten is het middenveld even in handen van de groenwitten.

In de 28e minuut ontstaat uit zo’n situatie het eerste hachelijke voor het doel van Arjan ten Klooster, maar het schot van 20 meter van Kamerbeek verdwijnt via de bovenkant van de lat in de ballenvanger. In de 32e minuut passt Veldkamp, na een rush door het centrum, op de mee opgekomen Arno Leusink. De actie van de linksback, waarmee hij zijn tegenstander over de achterlijn passeert, is fraai, maar vervolgens weet Ten Klooster met zijn voet de voorzet uit de 16-meter te werken.
Dat was ook direct de laatste noemenswaardige actie van de thuisploeg in de eerste helft en VSCO ’61 trekt het initiatief definitief naar zich toe. Spits De Vries schiet in de 34e minuut rakelings over, maar twee minuten later gooit Nick Koele namens de gasten de wedstrijd definitief in het slot. Niet voor het eerst wordt door de geelhemden de ruimte gevonden aan de rechterflank en de voorzet van De Leeuw wordt prima binnengewerkt door de verdediger. Het slotakkoord in het eerste bedrijf is voor De Vries, maar zijn kopballen in de 43e en 45e minuut verdwijnen net naast het vijandelijk doel.

Mocht men denken dat het spreekwoord van de ezel, stoten en dezelfde steen wel van toepassing zal zijn op de thuisploeg dan werd dat door Bert van ’t Hof heel snel gelogenstraft. Scoorde hij in de eerste helft na 40 seconden, in de tweede helft heeft hij er 10 seconden meer voor nodig. Enig ongeloof en afgrijzen is zichtbaar op tribune en bank van de thuisclub. Met name omdat tot twee keer toe een duel op inzet wordt verloren en daardoor de opgave helemaal hopeloos is geworden. Als vijf minuten later dan ook nog De Vries zijn doelpunt mee kan pikken dreigt een enorme afstraffing.
Gelukkig laten de gasten na het vierde doelpunt de teugels flink vieren en krijgt sv ’t Harde zowaar de gelegenheid wat druk op het doel van Ten Klooster te creëren. De voor Berendes in het veld gekomen Elskamp blijkt een handenbinder voor de verdediging van VSCO ’61 en bovendien toont hij zich een aantal keren doelgericht. Een schot van de kleine aanvaller in de 71e minuut gaat net naast, maar een minuut later valt het schot van Wytze Hartog wel binnen en heeft de thuisploeg zijn eretreffer binnen. Verder laten de gasten het echter niet komen en met een prima overwinning en dito wedstrijd worden drie zeer belangrijke punten meegenomen naar Oosterwolde.

Meest opmerkelijke moment in de wedstrijd is wellicht de spijtige aftocht van keeper Grootkarzijn met een, naar later bleek niet al te ernstige, blessure en de rentree van stand in Peter van Hulsteijn. De 40-jarige doelman blijkt het keepen niet verleerd te zijn en voorkwam met een paar fraaie reddingen dat de score voor de kanaries verder opliep.

Alle mooie bespiegelingen ten spijt is het voor Van Egteren en zijn ploeg nu echt 5 voor 12. Niets is onmogelijk in deze vreemde competitie waarin punten verloren of gewonnen worden op momenten dat haast niemand erop rekent, maar de feiten liegen niet. Prachtige en sensationele overwinningen zijn geboekt en houden de ploeg nog in de race voor een verlengd verblijf in de 2e klasse. De komende twee wedstrijden, Veensche Boys thuis en Zwart Wit ’63 uit, gaan het lot van de sv ’t Harde bepalen. Hoog tijd voor de groenwitten om de feiten te om te draaien.

Verslag: Stan Lelieveld