zondag 28 april 2013

OWIOS handhaaft positie in de top

Op de fictieve ranglijst 2013 nam de ploeg van coach Erwin Brem een bijzonder teleurstellende 13e plek in. Na de winterstop werden in elf wedstrijden slechts 8 punten behaald en leek de riante positie die de groenwitten voor de winterstop bezetten verspeeld.

De 2e klasse G is echter een zeer onvoorspelbare en met 3 relatief eenvoudige wedstrijden voor de boeg behoort deelname aan de nacompetitie zeker nog tot de mogelijkheden.

De Oldebroekers hebben in het bekertoernooi laten zien zich uitstekend op te kunnen laden voor wedstrijden dus de nacompetitie zou hen wel eens op het lijf geschreven kunnen zijn. Na de 3-1 overwinning deze middag op het Drontense ASVD kan geconcludeerd worden dat ook het vertoonde spel een stijgende lijn vertoont.

Onder leiding van scheidsrechter Rutgers verschijnen twee behoorlijk gehavende ploegen aan de aftrap. De gasten uit de polder treden aan met iets wat lijkt op een veredeld A elftal en OWIOS moet het doen zonder de geblesseerde Corné Schuld en de geschorsten Arjan Boon en Ben Snoek. Dat weerhoudt met name de thuisploeg er niet van uitstekend aan de wedstrijd te beginnen. Er wordt vroeg druk gezet op de tegenstander en deze weet zich daar duidelijk geen raad mee.
Met name gelegenheidsaanvoerder en laatste man Jos Dijkstra begint dramatisch aan de wedstrijd en luidt talloze malen balverlies in. Overigens zijn ook zeker de middenvelders van de gasten daar debet aan. Van enige opbouw is geen enkele sprake, omdat de ijzersterk spelende Patrick Mensink, captain Bennie Veldhoen en Gerdo van ’t Hul de middenlinie volledig in hun grip hebben.

Al heel snel kiest ASVD ervoor de lange bal te hanteren, maar ook de voorwaartsen worden niet of nauwelijks bereikt. Centraal achterin wordt de positie van Snoek uitstekend overgenomen door Henrico Spronk en Johan van Olst heeft op rechts geen enkel probleem om de gevaarlijke linksbuiten Jeroen van der Meer uit te schakelen. Het eerste echte gevaar ontstaat bij de 1e hoekschop voor de thuisploeg, maar de kopbal van Nagelhout gaat ruim naast het doel van keeper Marco Remmelts. Een minuut later neemt Veldhoen een afvallende bal direct op de pantoffel, maar het schot draait net te weinig naar binnen om doel te treffen.
In de 12e minuut gaat de statische back Ronnie Jansen fors in de fout bij een relatief eenvoudig te onderscheppen dieptepass waardoor Tristan Keijl vrije doortocht krijgt. Zijn prima voorzet wordt echter niet op waarde geschat door de Oldebroeker aanvallers en gaat voorbij aan het doel.

Het eerste wapenfeitje van de polderploeg in de 17e minuut. Jodi de Boer verzendt een prima steekpass richting Gerjan Mulder, maar keeper Marcel van der Beek brengt in twee instanties redding. Het eerste halfuur is de thuisploeg duidelijk de bovenliggende partij en komt in de 27e minuut ook terecht op voorsprong. Een diepe bal en het slim ontwijken van de buitenspelval geeft William van den Hul vrije doortocht en hoewel hij de bal iets te ver voor zich uit lijkt te spelen weet de spits met een schuivertje de Dronter keeper te passeren. De verkregen voorsprong doet de groenwitten in eerste instantie niet heel veel goed. De gasten beginnen iets meer vooruit te voetballen en vinden elkaar plots wel, omdat de felheid bij de Oldebroekers tijdelijk wat afneemt.

In de 36e minuut mag ASVD aanleggen voor hun eerste hoekschop en door ongebruikelijk mistasten van Van der Beek ontstaat zowaar een hachelijk moment in zijn doelgebied. De inzet van Jansen kan echter van de lijn worden gehaald. In de 42e minuut is Van der Meer voor het eerst zijn directe tegenstander de baas en kan hij alleen onreglementair gestuit worden. De daaruit volgende spelvoortzetting komt zeer ongelukkig tegen de arm van Mensink en de scheidsrechter kan niet anders dan naar de stip wijzen. Het buitenkansje wordt prima verzilverd door Van der Meer en geheel tegen de verhouding in gaan de ploegen rusten met een 1-1 stand.

Op basis van de stand en de belangen voor beide ploegen kan het publiek zich opmaken voor een interessant gevecht in de 2e helft, maar aanvoerder Veldhoen denkt daar in de 49e minuut duidelijk heel anders over. Een diepe, hoge bal over de linkerflank lijkt een prooi te worden voor Pedro van de Bunte, maar de toekomstige Nunspeter laat zich kinderlijk eenvoudig verschalken door de middenvelder van OWIOS. De afronding die volgt is bijzonder fraai en de wedstrijd lijkt op slot te gaan.
De ploeg van trainer Lucas Hoekman gaat wel op zoek naar de gelijkmaker, maar ze kan eigenlijk nauwelijks nog een vuist maken. In de 56e minuut ontsnapt Van der Meer aan buitenspel, maar in plaats van af te leggen op de goed meegelopen De Boer besluit de kleine aanvaller voor eigen succes te gaan. Zijn schot verdwijnt een meter over het doel van Van der Beek. Verdediger Van de Bunte verlaat naarmate de tweede helft vordert steeds vaker zijn verdediging om toch nog iets te forceren. In de 67e minuut heeft hij bijna succes met een kopbal, maar de inzet wordt van de lijn gehaald. In de tegenstoot is Veldhoen haast trefzeker na goed afleggen door Van den Hul.

In de 75e minuut een vrije trap voor de thuisploeg op ruim 25 meter van het doel. Veldhoen en Nagelhout nemen plaats achter de bal en het is laatstgenoemde die met een hard laag schot Remmelts kansloos laat. Een doelpunt die de sluitpost zichzelf mag aanrekenen, want hij had duidelijk de muur niet op de goede plaats neergezet. Het valt de mannen uit de polder te prijzen dat ze op zoek blijven gaan naar de aansluitingstreffer, maar het is OWIOS wat de wedstrijd op slot had moeten gooien. De zeeën van ruimte die ontstaan op het veld worden echter slecht benut. In de 80e minuut nog een hachelijk moment wanneer ditmaal Spronk heel ongelukkig hands maakt. Tot grote opluchting van alles en iedereen van OWIOS legt de leidsman de bal net buiten het strafschopgebied neer, terwijl de overtreding duidelijk binnen de 16-meter gemaakt werd. Het schot van Van der Meer levert geen gevaar op. In de 88e minuut biedt Van de Bunte nog een opgelegde kans aan Jodi de Boer, maar de jonge aanvaller mist de bal volledig.

Op de overwinning van OWIOS valt werkelijk niets af te dingen. De ploeg speelt met name in de eerste helft goed voetbal en maakt op de juiste momenten de doelpunten. Met de wedstrijden tegen de twee degradanten in het vooruitzicht en de wetenschap dat het programma van de concurrenten veel zwaarder lijkt en de achterstand op plek drie slechts 2 punten bedraagt, mag men zeker blijven hopen dat het seizoen met een aantal mooie wedstrijden verlengd wordt. Voor de ploeg uit Dronten breken zorgelijke tijden aan. Het komende programma is zeker niet eenvoudig en in deze vorm is handhaving in de 2e klasse G zeker geen sinecure. De toekomst ziet er met al die talenten in de vereniging wel goed uit; de huidige situatie echter niet.