donderdag 18 april 2013

Elburger Sportclub steelt punt in derby tegen VSCO ’61

De belangen zijn altijd groot bij wedstrijden tussen de Elburger Sportclub en VSCO ’61. Al was het maar vanuit emotioneel oogpunt. Ditmaal echter zorgde de stand van beide ploegen op de ranglijst voor een extra lading en gold alleen een overwinning als acceptabel resultaat. Na 90 minuten voetballen werden de punten echter gebroederlijk gedeeld en wanen ploegen als Zwart Wit ’63 en Unicum zich de morele winnaar van deze tweestrijd. Zij houden de twee Veluwse ploegen in het vizier en zien mogelijkheden om de vermaledijde nacompetitie te ontlopen. De 1-1 eindstand was gezien het spelbeeld een terechte uitslag al zal met name VSCO ’61 zich bestolen voelen. Op basis van het aantal kansen hebben zij het gelijk aan hun zijde.

Door: LOEsport.nl verslaggever: Stan Lelieveld

Evenals recentelijk in de derby tegen sv ’t Harde wist de equipe van coach Marcel Boelens al in de eerste minuut de tegenstander een spreekwoordelijke dreun te verkopen. Nog voordat alle toeschouwers hun plekje ingenomen hebben langs het veld knikt Wim de Vries een corner vanaf de rechterkant onhoudbaar achter keeper Roy van Dijk. Een lekkere ruggensteun voor de thuisploeg, maar al snel blijkt dat het vroege doelpunt het niveau van de wedstrijd niet ten goede komt. De gasten uit Elburg moeten op jacht naar de gelijkmaker en dat gebeurt in eerste instantie met redelijk voetbal. Het middenveld wordt beheerst door de blauwwitten en captain Raoul Jessurun en William Huenesteijn slagen er regelmatig in de buitenspelers Robbert van Schie en Ali Muala’a in stelling te brengen. Hoewel dreigend slaagt met name eerstgenoemde er nauwelijks in zijn directe tegenstander af te schudden en ook rechtsbuiten Muala’a ligt stevig aan de ketting bij Rick Sleurink. De Elburgers slagen er niet in kansen te creëren, daar waar de thuisploeg in de omschakeling wel een paar keer levensgevaarlijk voor de Elburgse sluitpost verschijnt. Zo wordt een knap schot uitstekend gepareerd door Van Dijk en belandt in de 17e minuut een bekeken schot van Gert Schreurs vanaf een meter of dertig, buiten bereik van de keeper, op de paal. De achilleshiel blijkt in de eerste helft voor de Elburgers aan hun linkerkant te liggen waar Marwin Visscher zijn handen meer dan vol heeft aan zijn directe tegenstander. In de 23e minuut wederom een gevaarlijke aanval over de rechterflank van de thuisploeg, maar tot ontzetting van het publiek weet De Vries de bal niet in het doel te volleren. Doelman Van Dijk heeft de eigen aanhang dan al verschillende keren negatief verrast met zeer slechte spelvoortzettingen en in de 33e minuut is dat de Elburger Sportclub bijna fataal. Zijn trap na een terugspeelbal belandt in de voeten van Stephan Beyeman, maar de aanvaller weet het cadeautje niet uit te pakken. Op dat moment zijn de gasten het initiatief al een tijdje kwijt en hangt een tweede treffer voor VSCO ’61 in de lucht. Ook de laatste kans in de eerste helft voor de ingevallen Sander Vis treft echter geen doel door adequaat ingrijpen van Andries van de Beek.

Direct na het fluitsignaal van de uitstekende scheidsrechter De Witte uit Ermelo voor de start van de tweede helft is duidelijk dat de gasten geen genoegen nemen met een nederlaag. De thuisploeg wordt snel onder druk gezet en met name een sterk spelende Huenesteijn neemt zijn ploeg bij de hand. De middenvelder verdeelt het spel uitstekend en blijft voortdurend goed aanspeelbaar. In de 47e minuut het eerste dreigende moment voor het doel voor keeper Jaap Jan Schoonhoven, maar de voorzet van Robbert van Schie wordt door alles en iedereen gemist. In de 50e minuut valt dan toch de, op dat moment terechte, gelijkmaker. Een schot van Huenesteijn wordt voldoende van richting veranderd om Schoonhoven kansloos te laten. Het wedstrijdbeeld kantelt echter, nadat coach Henk Nieuwenhuis van de Elburgers besluit om Huenesteijn naar de kant te halen en de net van een langdurige blessure herstelde Mark Land zijn plaats te laten innemen. Een tactische keuze die verkeerd uitpakt en de thuisploeg weer terug in de wedstrijd brengt. Door de wissel komt Jessurun meer naar voren te voetballen, maar daar liggen zijn grootste kwaliteiten niet. De ruimtes die ontstaan op het middenveld worden gretig opgepakt door de geelzwarten. In de 56e minuut ontsnapt de Elburger Sportclub aan een hernieuwde achterstand wanneer een goed uitgespeelde aanval over rechts door De Vries bij de tweede paal net gemist wordt. Ondertussen krijgt keeper Van Dijk regelmatig de hoon van het publiek over zich heen, omdat het maar niet wil lukken met zijn spelvoortzettingen. Daarbij ook af en toe in verlegenheid gebracht door zijn eigen verdedigers. Gelukkig bewijst de jonge doelman wel een prima lijnkeeper te zijn. In de 66e minuut kan een vrijstaande De Vries op slechts enkele meters van het doel vrij inkoppen, maar de redding van de Elburger goalie is uitstekend. Gedurende de hele wedstrijd hebben onzekerheden in de defensie van de gasten gezorgd voor hachelijke momenten. Zo ook in de 69e minuut wanneer de verder prima spelende Richard Boer een diepe bal volledig verkeerd inschat. Bert van ’t Hof van de thuisploeg krijgt daardoor een vrije doortocht richting het doel, maar de overgestoken Marwin Visscher weet met een ultieme sliding erger te voorkomen. VSCO ’61 blijft vol op de winst spelen en bij iedere corner of vrije trap voor de thuisploeg houdt het Elburgse publiek de adem in, maar een tweede treffer valt niet meer te noteren. Uiteindelijk heeft de ploeg uit Elburg nog de beste kans in de slotfase wanneer Remco Timmer de bal op zichzelf doorkopt en prima de bal aflegt op de meegelopen Mathijs Frik. Zijn schot verdwijnt echter een meter naast het doel van Schoonhoven. Opmerkelijk is dat de gasten gedurende de hele wedstrijd niet een corner mochten nemen. Een schrijnend bewijs van de geringe stootkracht deze avond.

De uitstekende serie die de Elburger Sportclub neergezet heeft de laatste weken heeft ook in Oosterwolde een vervolg gekregen, maar ondanks 7 wedstrijden op rij zonder nederlaag en de oogst van 15 punten blijft een onbevredigend gevoel hangen. Deze wedstrijd had de ploeg een belangrijke slag kunnen slaan. Nu kan men zich op gaan maken voor weer een volgende finale. Met nog 4 zware wedstrijden te gaan bedraagt de afstand tot de spreekwoordelijke streep (voor p/d plekken) slechts 4 punten. Het vertrouwen in eigen kunnen zal door het gelijke spel tegen de buurman echter geen grote schade opgelopen hebben.