dinsdag 2 april 2013

Elburger Sportclub baas in Oldebroek

De ongewone aanvangstijd van de derby tussen OWIOS en Elburger Sportclub op paasmaandag had een aantal positieve effecten.
Zo was het belang van de wedstrijd voor beide teams nog groter dan ze op voorhand al was door de uitslagen bij andere wedstrijden, eerder op de dag gespeeld.
Door het gelijke spel van koploper DFS Opheusden kon de thuisploeg zich weer gaan mengen in de titelstrijd en wisten de Elburgers dat alleen winst hen voorlopig uit de acute gevarenzone zou houden.

Na het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Poll waren de in grote getale aanwezige supporters getuige van feestvierende ESC’ers en gebogen hoofden bij zwaar teleurgestelde Oldebroekers. Op de 1-3 overwinning voor de gasten was werkelijk helemaal niets af te dingen geweest.

Gesterkt door goede resultaten van de laatste weken, met als klein hoogtepunt het verdienstelijke gelijke spel tegen de soevereine koploper twee dagen eerder, groeit het vertrouwen bij de formatie van trainer Henk Nieuwenhuis met de week. Ook in deze burenruzie speelt de ploeg uit Elburg solide, agressief en zelfs met enige flair. Behoudens een van beide kanten wat nerveus eerste kwartier, neemt de ploeg onder aanvoering van routinier Andries van de Beek en aanvoerder Raoul Jessurun het initiatief.
Het doorschuiven van Jessurun naar het middenveld blijkt een gouden greep van coach Nieuwenhuis. Hij is de aanjager en controleur waardoor spelers als Frik en Huenesteijn meer aan voetballen toekomen en bovendien blijkt nu ook de levensgevaarlijke Marco de Vries veel beter in stelling te kunnen worden gebracht. Laatstgenoemde is in het eerste deel van de wedstrijd veruit de gevaarlijkste man op het veld. Zijn versnellingen over de linkerflank bezorgen rechtsback Arjan Boon onoverkomelijke problemen. De voorzetten van De Vries zijn prima, maar spits Timmer weet ze nog niet op waarde te schatten.

Aan de andere zijde worden dragende spelers Van den Hul en Veldhoen volledig uit de wedstrijd gespeeld. De duels tussen de beide aanvoerders zijn boeiend en Jessurun wint de fictieve tweestrijd ruim op punten. Spits Van den Hul wordt vakkundig uit de wedstrijd gespeeld door het ijzersterke duo Van de Beek en Boer en de enkele keer dat de spits zijn heil zoekt aan de linkerflank weet ook rechtsback Kalverda zich uitstekend staande te houden.

De eerste 25 minuten blijven grote kansen voor beide ploegen uit. De thuisploeg krijgt in de 10e minuut zijn eerste en enige corner in de eerste helft na een mistrap van keeper Van Dijk, maar de sluitpost weet zich staande te houden tegenover het lengteoverwicht en bokst de bal de 16-meter uit. In de 23e minuut een gevaarlijk ogende aanval over rechts voor de thuisclub na een goede actie van Corné Schuld, maar diens voorzet kan door Van Dijk onschadelijk gemaakt worden.
In de 26e minuut mag Frik aanleggen voor een corner en ondanks de aanwezigheid van de Oldebroeker reuzen weet spits Remco Timmer de 0-1 achter keeper Matthijs Kuiper binnen te knikken. Een enorme opsteker voor de spits die na zijn langdurig blessureleed zoveel moeite heeft zijn oude niveau te halen.

Net als in al vele wedstrijden deze competitie wordt er ook ditmaal een beroep gedaan op de veerkracht van de ploeg van coach Brem, maar de tegentreffer lijkt geen effect te sorteren. Het spel van de thuisploeg is slap en fantasieloos. Voetballende oplossingen worden niet gevonden en men laat zich keer op keer aftroeven door een veel fellere tegenstander. Omdat de spelbepalers van de ploeg zich maar niet in de wedstrijd kunnen spelen wordt door Nagelhout en Snoek steeds vaker de lange bal gehanteerd. Daarmee wordt het spel van de thuisploeg wel erg voorspelbaar en kan de Elburger Sportclub geduldig wachten op mogelijkheden om er snel uit te komen. De sporadische dreiging voor het doel van Van Dijk wordt slechts veroorzaakt door kleine slippertjes in de achterhoede, maar gevaarlijk wordt het in de eerste helft nooit meer voor de Zwolse keeper van de blauwwitten.

In het begin van de tweede helft lijkt de dadendrang van de thuisploeg iets groter wat resulteert in een gevaarlijk schot van Veldhoen. De inzet verdwijnt echter een metertje over het doel in de ballenvanger. In de 57e minuut tasten enkele verdedigers mis bij een voorzet vanaf de rechterflank, maar het listige tikje van Van den Hul in de richting van zijn aanvoerder wordt onderschept door een attente Van Dijk.
Twee minuten later is het aan de andere kant wel raak. Een prachtige dieptepass van Frik wordt evenzo fraai door Timmer achter de kansloze Kuiper in het doel geschoten. Geruggensteund door een comfortabele 0-2 voorsprong neemt het zelfvertrouwen bij de gasten zienderogen toe. Voetballend is men heer en meester en met iets meer geluk had De Vries in de 60e minuut de score nog verder uitgebouwd. Zijn lepe schot vanaf 30 meter kan door Kuiper ternauwernood tot corner worden verwerkt.

In de 71e minuut valt het derde doelpunt alsnog met de ijzersterk spelende Richard Boer als doelpuntenmaker. Een hard, maar houdbaar genomen vrije trap door Huenesteijn wordt door Kuiper niet goed verwerkt en de verdediger van de Elburgers is er als de kippen bij om het laatste zetje te geven.
Met Ali Muaala op de plek van de licht geblesseerde De Vries blijft de Elburger Sportclub op zoek gaan naar meer doelpunten, maar de kansen die men via Muaala en Timmer nog weet te creëren leveren niets meer op. Hoogtepuntjes in het laatste kwartier van de wedstrijd zijn de technische hoogstandjes die Van de Beek nog uit zijn hoge hoed weet te toveren en de eretreffer voor de thuisploeg.

In de 88e minuut wijst de leidsman wel erg gemakkelijk naar de stip na een vermeende overtreding op Van den Hul. De topscorer van OWIOS benut de strafschop zelf en brengt daarmee de 1-3 eindstand op het scorebord.

Na afloop konden de spelers van de thuisploeg het niet opbrengen commentaar te leveren op het wedstrijdverloop en het vertoonde spel. Coach Brem gooide het op het collectieve falen van zijn elftal. Zijn ploeg was afgetroefd door een fellere tegenstander die bovendien na de 0-1 lekker achterover kon leunen en spelen op de counter. Hoewel een begrijpelijke reactie deed hij daarmee de tegenstander van vanmiddag tekort. De Elburgers hadden het tactisch goed uitgedokterd door de twee belangrijkste spelers van de opponent geen enkele ruimte te geven, maar waren tevens voetballend duidelijk de bovenliggende partij. Mocht het de ploeg van Nieuwenhuis lukken deze strijdwijze de komende wedstrijden wederom op te kunnen brengen, dan zal het degradatiespook snel verdwijnen voor de Elburger Sportclub.