maandag 4 maart 2013

Seizoen begonnen voor de IJsselstreek

Afgelopen weekend stonden de eerste "echte" wedstrijden voor 2013 op het programma voor de wielrenners van de IJsselstreek. Lokale rijders Berry Nagelhout en Pieter Paul de Weerd kwamen in actie. Lees de verslagen van de Ster van Zwolle en de wedstrijd in Veenendaal hieronder.

De ster van Zwolle - Zaterdag 2 maart '13

Zaterdag 2 maart was het dan eindelijk zo ver, de eerste echte wedstrijd voor de elite/belofte stond op het programma. Om gelijk maar goed te beginnen stonden we met 8 van de IJsselstreek aan de start van de Ster van Zwolle. Een wedstrijd op 1.2 niveau, wat betekent dat alle grote teams uit Nederland aan de start staan met daarbij nog een aantal sterke buitenlandse teams.

Voor de IJsselstreek stonden de volgende renners aan de start:
Arjan de Haan, Henri Mol, Pieter-Paul de Weerd, Peter van de Put, Arjan Hofman, Gerben de Ruiter, Jannick Engel, John Schouten

Het weer was ons vrij goed gezind met een 5 graden en weinig wind. Natuurlijk wisten we als ploeg van de IJsselstreek al van te voren dat het een moeilijke koers voor ons zou worden waarin het doel voornamelijk is om de wedstrijd netjes uit te rijden maar met dit weer lagen er misschien meer kansen. Gelijk vanaf de start werd er volle bak gereden richting Wijhe waarbij het goed opletten was voor valpartijen omdat iedereen helemaal door het dolle heen is in de eerste kilometers. Alles ging goed maar helaas moest Gerben de Ruiter na een kilometer of 30 lossen, geen schande in je allereerste wedstrijd! Met een compleet peloton werd het eerste uur zo’n 47km afgelegd. Het bleek als snel dat het nergens serieus op de kant gezet kon worden vanwege de ontbrekende wind, gunstig voor ons dus.

Na zo’n 50/60km viel het compleet stil op een lange klinkerweg achter Zwolle. Vele demarrages volgden waarna er zo’n 20 man vooruit kwam te rijden. Voor Arjan Hofman het sein om met een groepje van 5 man weg te springen. Na een aantal kilometer achtervolgen weet dit groepje aan te sluiten bij de kopgroep dus de ploeg van de IJsselstreek had zowaar een mannetje mee van voren. Alle grote ploegen, op cyclingteam de Rijke na, hadden een aantal renners mee dus er werd goed rondgedraaid. De voorsprong bleef lange tijd rond de 40 seconden schommelen zodat er flink gereden moest worden. Op een gegeven moment liep de voorsprong snel op richting de 1.40 min wat het sein was voor de kopgroep om de maag wat te vullen. Helaas kwam de groep daarna nooit meer goed op gang zodat na 130km, vlak voor de dijk bij Hasselt, het peloton terug kwam.

Ondertussen zaten er dus nog 6 renners van de IJsselstreek in het peloton. Helaas kreeg Pieter-Paul te maken met schakelproblemen dus was er een fietswissel nodig. Dit ging allemaal prima maar om terug te komen bij de groep werd er teveel gebruik gemaakt van de auto dus werd Pieter Paul uit koers gehaald door de jury.

Op de dijk werd vrij rustig gereden maar toch sprong hier een klein groepje, met daarbij de uiteindelijke winnaar Dylan van Baarle, weg die het net tot de finish haalde. Voor de rest bleef alles bij elkaar dus de renners dachten dat het nu wel goed zou komen tot Zwolle. Helaas werd het na Genemuiden vrij onverwachts opeens op de kant gezet waarbij alle 5 de IJsselstreek renners veels te ver van achteren zaten en daardoor moesten achtervolgen. Voor John Schouten was het einde koers want het was gewoon op bij hem. Geen schande natuurlijk want hij had helemaal niet in de planning om zo vroeg in het jaar klassiekers te gaan rijden. Toch mocht hij opdraven vanwege blessures bij andere renners.

Helaas konden Peter en Jannick ook niet meer aansluiten bij een mooie groep waardoor zij met de haven in zicht bij Zalk uit koers gehaald werden. Erg jammer maar ze hebben toch mooi de kilometers in de benen en vooral van Jannick was het een erg knappe prestatie om zo ver te komen in je allereerste klassieker! Arjan de Haan en Arjan Hofman kwamen met z’n tweeën in een groep van zo’n 15 renners terecht die zo’n 3,5 minuten na de winnaar over de streep kwam.

De collega's van RTV Oost maakten een mooie samenvatting van de Ster van Zwolle. Deze is via onderstaande link te bekijken:
>>Samenvatting 53ste Ster van Zwolle<<

Veenendaal - Zondag 3 maart '13

Een aantal renners die geen tevreden gevoel hadden over de Ster ( Pieter Paul de Weerd en Gerben de Ruiter ) hadden iets recht te zetten en wilden toch voldoende wedstrijdkilometers maken, Berry Nagelhout (Doornspijk) wilde ook graag mee om aan zijn vorm te werken vanwege zijn comeback 1,5 jaar geen koers gereden te hebben. De andere renners genoten van hun zeer verdiende rust na de inspanningen van gisteren in de Ster van Zwolle.

Om 11 uur werd het startfluitje gegeven en konden we starten als elite/belofte mannen, de amateurs en junioren moesten iets later starten zodat iedere categorie zijn eigen wedstrijd had, al snel hadden de elite/belofte coureurs de andere groepen gedubbeld en werd het dus 1 groot peloton. Na diverse uitlooppogingen waarbij onze renners elke keer scherp bijzaten werd er flink doorgereden en werd elke uitlooppoging binnen een aantal ronden weer terug gehaald door het peloton, uiteindelijk in de finale wist een groep van 5 renners met Pieter Paul de Weerd ('t Harde) een gat te slaan met voorsprong van ongeveer een halve ronde.

Het was inmiddels diep in de finale en de kopgroep bestond nog steeds, dit tot tegenzin van enkele renners want die wilden het laten uitlopen op een sprint. Berry Nagelhout wilde ook graag sprinten en zo kwam het dus dat o.a. Gerben de Ruiter en enkele andere renners het gat probeerden te dichten, dit lukte op 1 ronde voor het einde en zo werd Berry Nagelhout in stelling gebracht om te gaan sprinten. En dat Berry kan sprinten wisten wij al wel, maar kan hij dat nog steeds na zijn comeback? Het antwoord is dat hij dit nog steeds erg goed kan, hij legde alle andere renners erop en werd dus 1ste ! Een mooie prestatie! Gerben de Ruiter werd na zijn verdienstelijk arbeid 11de en vond dat zijn weekend toch nog redelijk geslaagd is. Pieter Paul de Weerd heeft het in de laatste ronde laten lopen na zijn arbeid in de kopgroep en finishte als ongeveer 30ste coureur.

Bron: WV IJsselstreek