zondag 3 maart 2013

Apathisch OWIOS ontmanteld door buurman

Door verslaggever Stan Lelieveld
Op voorhand was het vertrouwen in een goed resultaat aan Oldebroeker zijde groot. Per slot van rekening waren de drie derby’s voor de winterstop op vreemde bodem gewonnen en tegenstander VSCO ’61 staat nu niet bepaald bekend als een ploeg die iets extra’s brengt in burentwisten. Na het laatste fluitsignaal droop de nummer drie van de ranglijst echter gedesillusioneerd met een 2-4 nederlaag af en heerste er vooral ongeloof over het vertoonde spel van de plaatselijke trots. Deze middag afgetroefd worden met eigen wapenen en uitgerekend door de geelhemden uit Oosterwolde kwam hard aan bij spelers en het thuispubliek. Op de overwinning van VSCO ’61 viel werkelijk niets af te dingen.

De wedstrijd is nog geen twee minuten onderweg als de score opengebroken word door, wie anders dan, William van den Hul. Een voorzet vanaf links belandt achter de spits en in zijn poging de bal aan te nemen wordt hij licht vastgehouden door zijn directe tegenstander. Onder enig hoongelach van het publiek wijst arbiter Everlo naar de stip en Van den Hul velt zelf het vonnis. Gesteund door deze vroege voorsprong en met de zekerheid van een solide defensie lijkt een droomscenario voor OWIOS een feit.

Niets blijkt echter minder waar. De mannen van VSCO ’61 coach Marcel Boelens laten zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan en worden gedurende de eerste helft terug in het zadel geholpen door een slap en ongeorganiseerde tegenstander. Met name spits Wim de Vries voelt zich als een vis in het water. Hij kan naar hartenlust ballen door- of terugkoppen naar medespelers zonder dat hem een strobreed in de weg wordt gelegd.
De apathische laatste lijn van de thuisploeg geeft zeeën van ruimte weg en in een tijdbestek van vier minuten is de achterstand omgebogen in een 1-2 voorsprong. Eerst pikt de hardwerkende Gerwin de Leeuw een afgeslagen bal op en passeert met een geplaatste schuiver voor het eerst keeper Matthijs Kuiper. Ongeveer 120 tellen later doet Bert van ’t Hof hetzelfde na een schitterende aanval over rechts waarbij de lepe middenvelder knap wegloopt uit de rug van zijn tegenstander en beheerst de tweede treffer voor de kanaries binnenschiet. Als ook nog in aanmerking wordt genomen dat spits De Vries tussen de beide doelpunten in gevaarlijk op doel kopt, dan is het halve verhaal al haast verteld. De gasten zijn veel feller in de duels en profiteren handig van de wanorde aan Oldebroeker zijde.

In de 17e minuut krijgt de ploeg van coach Brem een volgende waarschuwing als De Vries een voorzet bij de tweede paal terugkopt op Van ’t Hof, maar zijn inzet komt via de onderkant van de lat terug in het veld. Het eerste echte wapenfeit van de thuisploeg na de strafschop volgt pas in de 21e minuut als captain Veldhoen vanaf 20 meter uithaalt, maar de inzet wordt uitstekend verwerkt door de zeer sterk keepende Arjan ten Klooster. De redding van de doelman in de 25e minuut op een schot uit de draai van Henrico Spronk is zo mogelijk nog fraaier en is mogelijk beslissend in deze derby, want korte tijd later valt de 1-3 na wederom goed terugkoppen van De Vries op Sander Vis. Als Ten Klooster tenslotte ook nog een prachtige trap van Veldhoen uit de bovenhoek weet te ranselen lijkt berusting bij de groenwitten toe te slaan. Defensie en middenveld van de gasten wordt nauwelijks meer op de proef gesteld in de eerste helft en verder dan een paar afstandsschoten komt de thuisploeg niet meer.

Trainer Brem zal zonder enige twijfel zijn ploeg in de rust ernstig toegesproken hebben, want dat er uit een ander vaatje getapt moest gaan worden was zonneklaar. De wil om er nog iets van te maken was zichtbaar bij zijn ploeg, maar schrijnend duidelijk werd ook dat het elftal op teveel plaatsen kwaliteit ontbeert om de wedstrijd te doen kantelen. Bovendien is de vorm bij veel spelers er niet meer in vergelijking met de uitstekende eerste seizoenshelft. De zeer matig spelende Richard Schoeber was in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Tristan Keijl. Met de komst van de sterke buitenspeler werd de thuisploeg over de rechterflank sterker, maar tot veel gevaar leidt het allemaal niet of nauwelijks meer. VSCO ’61 kan, geruggensteund door de comfortabele voorsprong rustig de tegenstander opwachten en gokken op een counter.

In de 60e minuut ontstaat voor het doel van Kuiper het eerste gevaar in het tweede bedrijf door een slechte spelvoortzetting van zijn kant. Gelukkig krijgt hij de kans zijn eigen fout te herstellen. In de 65e minuut kopt de steeds verder naar voren spelende Henri Nagelhout net over de kruising. Twee minuten later valt aan de andere kant wel het doelpunt waarmee het duel definitief in het slot gegooid wordt. De bal belandt na een slecht verwerkte hoekschop voor de voeten van De Vries die doeltreffend uithaalt.

Na dat doelpunt gelooft VSCO ’61 het wel en gunt OWIOS het balbezit. Echt op de proef gesteld wordt Ten Klooster echter niet meer. Vooral door de onverzettelijkheid van de goed spelende Gert Schreurs en de soms onnavolgbare Rostand Tientcheu. De treffer in de 89e minuut van Veldhoen is een fraaie, maar geen Oosterwoldenaar die zich daar nog druk over maakt.

De euforische stemming van voor de winterstop heeft ondertussen plaatsgemaakt voor realiteitszin op Sportpark Bovenmolen. Eerste doelman Marcel van de Beek verwoordde het direct na de wedstrijd treffend. “Onze ploeg moet het vooral hebben van een heel goede organisatie en de juiste instelling. Als die er niet zijn spelen we eigenlijk heel matig. Ik ben geschrokken van mijn ploeg vandaag” Zijn op handen zijnde terugkeer zal het elftal van Brem een push in de goede richting geven, maar ook de ervaren sluitpost kan niet in zijn eentje alle punten gaan pakken.

De wedstrijd volgende week in Arnhem tegen ESA wordt spreekwoordelijk de dood of de gladiolen. Verlies betekent het definitief afhaken in de titelstrijd.