zondag 16 september 2012

ESC - VSCO'61; Marco de Vries - Wim de Vries

Op een redelijk gevuld Burg. Bode Sportpark in Elburg heeft de thuisploeg eindelijk de eerste 3 punten van het nieuwe seizoen binnen. Tegen een tegenvallend VSCO ’61 uit Oosterwolde werd dikverdiend de winst gepakt; 2-0 “Een terechte nederlaag” aldus Wim de Vries van VSCO ’61 “Een beloning voor ons harde werken” volgens broer Marco; aanvalsleider bij ESC.

Dankzij de overijverige terreinknecht (hij had de sproei-installatie in werking gezet) moest de jonge arbiter Leijenhorst 5 minuten later dan gepland voor de eerste maal op zijn fluit blazen, maar vanaf dat moment ontstond direct een boeiend gevecht tussen de twee rivalen.
De Elburger equipe nam gelijk het heft in handen en onder aanvoering van de weer luidkeels coachende Andries van de Beek werd de buurman al op eigen helft vastgezet. Al in de 4e minuut leverde dat het eerste doelgevaar op voor spits Timmer. Met name het druk zetten en doorschuiven van de backs Kalverda en Jessurun bezorgden de kanaries veel problemen in die openingsfase. Het was eerstgenoemde die na goed doorzetten een voorzet gaf richting de in de punt opgedoken Ali Muaala. Hoewel de voorzet op het eerste gezicht niet gevaarlijk leek te worden kon de kleine middenvelder met een voetje voor de weifelend ingrijpende Stefan Bosch komen en op fraaie wijze voor 1-0 zorgen. Op dat moment een terechte voorsprong voor de blauwwitten.

Aan het wedstrijdbeeld veranderde na het doelpunt niet veel, totdat spits Timmer bij de Elburgers geblesseerd het veld moest verlaten. “We werden gedwongen een paar omzettingen te doen en die pakten niet goed uit. We lieten ons teveel terugzakken” aldus Marco de Vries. De druk van de mannen uit Oosterwolde nam steeds meer toe zonder dat er echt doelrijpe kansen uit ontstonden. Het eerste wapenfeit was een afstandschot van Wim de Vries, maar die verdween ruimschoots naast het doel van keeper Roy van Dijk.

In de 24e minuut het eerste echte gevaar voor het doel van de Elburger Sportclub. Vanaf een meter of 25 raakt Rostand Tiencheu namens de Oosterwoldenaren de lat. Vanaf dat moment is het haast uitsluitend nog VSCO ’61 wat de klok slaat. Een doelpunt van Wim de Vries wordt resoluut door scheidsrechter Leijenhorst afgekeurd. “Ik heb hem wel geraakt, maar er was volgens mij niet veel aan de hand” gaf de spits van VSCO ’61 na afloop aan. De grootste kans van de wedstrijd krijgt Nick Koele in de 26e minuut van de wedstrijd. Vrij voor de keeper, op minder dan 10 meter van het doel, schiet hij echter tegen de goalie aan in plaats van in het net. Hoewel het veldoverwicht voor de geelzwarten blijft zoeken ze steeds vaker hun heil in lange hoge ballen richting de spitsen. Het rendement daaruit is nihil. Hoewel onzeker bij hoge voorzetten, komt keeper Van Dijk van de Elburger Sportclub eigenlijk zelden serieus in de problemen. In de 29e minuut echter krijgt hij de bal niet onder controle en Sander Visch van VSCO ’61 werkt de bal in het doel. Ook deze treffer wordt door de arbiter afgekeurd; vanwege hinderen van de keeper. “Wat mij betreft werd die goal terecht afgekeurd. Sander ging het duel niet fair aan” aldus Wim de Vries.

Het slotakkoord van de 1e helft was toch weer voor de Elburgers. In de 45e minuut een bijzonder hachelijke situatie voor het doel van keeper Arjan ten Klooster. Een kopbal van Mark Land wordt ternauwernood van de doellijn gehaald en de rebound wordt door Andries van de Beek net naast geschoten. Een minuut later kopt Raoul Jessurun een afgemeten voorzet op de paal. Laatstgenoemde zorgt echter toch nog voor ontlading bij iedereen met een blauw wit hart. Een prachtige voorzet van Robbert van Schie wordt minstens zo prachtig met een duik door Jessurun langs de kansloze Ten Klooster gekopt.

De algehele verwachting was dat VSCO ’61 zeer gemotiveerd en scherp uit de kleedkamer zou komen. Ongetwijfeld was de wil er bij hen wel, maar in de praktijk bleek men onmachtig. ESC nam de regie weer in handen en ditmaal gaven ze die niet meer weg. Het middenveld met de sterke broers Tim en Robbert van Schie en de nimmer verzakende Marwin Visscher controleerden en dicteerden. De laatste lijn van de Elburgers was heer en meester tegen een matig acterende voorhoede uit Oosterwolde. Met name aan de linkerkant werd veel verwacht van Rostand Tienscheu, maar die lag, behoudens een kopbal in de handen van keeper Van Dijk, volledig aan de ketting bij Jessurun.  Aan de andere kant had Marco de Vries in de 50e minuut de wedstrijd al definitief in het slot kunnen gooien, maar hij faalde. Nog even lijkt het derby vuurtje dan toch nog aangestoken te worden. Een paar pittige overtredingen op het middenveld en een 3e afgekeurd doelpunt voor VSCO ’61 van spits Wim de Vries zorgen voor enige commotie, maar die is even snel weer verdwenen als dat die kwam. Heugelijk vanuit het perspectief van de Elburgers is de wissel van de sterk spelende Ali Muaala die vervangen wordt door weer een speler uit de eigen jeugd; Jerome de Wolf.

In de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd is dé kans van de wedstrijd niet aan spits Marco de Vries besteed. Geheel ongehinderd kan hij opstomen richting keeper Ten Klooster, maar het slappe schotje verdwijnt net naast het doel. “Ik was helemaal leeg gespeeld. Er zat geen energie meer in mijn lijf” is het alleszeggende commentaar van Marco na afloop. “Maar de punten blijven in Elburg en daar hebben we keihard voor gewerkt” Broer Wim klopt Marco op de schouder; “ik gun het je van harte”

Verslaggever: Stan Lelieveld