zaterdag 3 november 2012

Zware Knock-out Elburger Sportclub

Op zeer hardhandige wijze is de hosanna stemming bij de trots van Elburg door VIOS Vaassen weer de kop in gedrukt.
Onder een grauwe hemel wisten de Elburgers geen passend vervolg te geven aan de even verrassende als terechte overwinning van vorige week.
Na 90 minuten troosteloos voetbal van de thuisclub prijkte er een ontluisterende 0-7 nederlaag op het scorebord.
Een dreun die waarschijnlijk nog wel een tijd lang zal doorwerken. De supporters accepteerden de oorwassing gelaten.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Zwiers uit Apeldoorn leek de thuisploeg in eerste instantie het initiatief naar zich toe te trekken. De mannen van VIOS waren duidelijk even zoekende en konden niet direct voor dreiging zorgen. In de 4e minuut glipt spits Marco de Vries langs zijn directe tegenstander en geeft voor op Ali Muala'a. Doordat laatstgenoemde de bal verkeerd raakt verdwijnt deze met een vreemde curve net over het doel van keeper Jelle Stoker.
In de 22e minuut wordt De Vries de diepte ingestuurd en uit het duel met Dennis van Gortel komt de spits als winnaar uit de strijd. Zijn fraaie afronding blijkt echter voor niets, omdat de assistent scheidsrechter van de gasten vlagt voor een overtreding. De scheidsrechter interpreteert het vlagsignaal als buitenspel en keurt daarom de treffer af. Een dure verkeerde inschatting voor de thuisclub.

In de 23e miuut het eerste echte doelgevaar voor VIOS, maar het afstandschot van Jan Meijerink verdwijnt net over het doel van ESC. Vanaf dat moment is het spelbeeld echter volledig aan het wijzigen. Daar waar de gasten elkaar heel gemakkelijk en bovendien nauwkeurig weten te vinden, daar komen de Elburgers nauwelijks nog aan goed opbouwen toe. Het middenveld onder aanvoering van Huenestein werkt hard, maar wordt complet overlopen door de middenlinie van VIOS. Zeker de gebroeders Mojet en Meijerink heersen en verstoren iedere opbouw van de thuisploeg. In de 40e laat ook rechtsbuiten De Jong zich voor het eerst echt zien deze middag, maar zijn inzet houdt het midden tussen een voorzet en een schuiver op doel en gaat tot opluchting van het publiek aan alles en iedereen voorbij. Maar wat niet kon uitblijven gebeurt uiteindelijk toch in de 42e minuut. Een voorzet vanaf links wordt door spits Koldenhof gecontroleerd en direct daarna ingeschoten door Friso Mojet; 0-1 voor VIOS. Vanaf de aftrap krijgt de thuisploeg de laatste kans van de 1e helft, maar centrumverdediger Van de Beek kopt over het doel van Jelle Stoker.

Was de 0-1 ruststand terecht, want de krachtsverschillen tussen beide ploegen gering, de 2e helft zal aan Elburger zijde de boeken ingaan als een van de zwakste ooit. Zelden zullen de supporters meer hebben zien misgaan bij hun favorieten dan deze middag. Begon het tweede bedrijf nog redelijk met een kansje voor De Vries en een prachtig schot van Richard Boer in dezelfde minuut, minstens net zo fraai gepareerd door doelman Stoker overigens, vanaf de 63e minuut begint het totale falen van de thuisploeg. De afgang wordt ingeleid door de zwakke doelman Onderstal. Totaal onnodig levert hij een bal in bij Daniel Miletic die alle tijd heeft om De Jong in stelling te brengen. Met een bekeken schuiver passeert hij eenvoudig de Elburger goalie. Vier minuten later alweer de volgende treffer van de gasten. Koldenhof legt af op De jong die wederom met een bekeken schuiver de 0-3 maakt.
De koppies bij ESC gaan nu definitief naar beneden en de voeten doen ook niet meer wat vanmorgen de pupillen nog wel lukten. In de 81e minuut scoort topschutter Koldenhof zijn eerste van de middag. Slechts twee minuten later scoort invaller Anouk Roest de mooiste. Op 25 meter van de goal mag hij de bal aannemen en weigert vervolgens Van de Beek om in te grijpen. Na wat kappen en draaien produceert deze 43-jarige (!) speler een prachtige stiftbal over de grabbelende Onderstal heen. Typerend voor het niveau van de thuisploeg is dat een speler van die leeftijd met een lage handelingssnelheid alle gelegenheid krijgt om prachtige passes te verzenden en bovendien zo’n geweldig doelpunt te maken. Om het drama compleet te maken scoren zowel Koldenhof als invaller Peppelman in de blessuretijd de 0-6 en 0-7. De overigens prima leidende scheidsrechter vindt het vervolgens na 91 minuten welletjes en bespaart zodoende de Elburger Sportclub mogelijk grotere ellende.
Na afloop vroegen betrokkenen zich hardop af hoe het mogelijk is dat met deze spelersgroep, haast dezelfde die recentelijk 2 seizoenen achtereen promoveerde, nu zo inspiratieloos en ongeorganiseerd kan voetballen. Deze dreun wordt niet met een paar trainingen verwerkt. Trainer Nieuwenhuis doet er goed aan de eerstvolgende training voor ieder selectielid een spiegel mee te nemen. Het seizoen is nog lang genoeg om te herstellen, maar zonder bezieling en overtuiging zullen de punten heel moeizaam vergaard gaan worden.