zondag 11 november 2012

OWIOS status outsider voorbij

Momenteel spreekt men bij OWIOS nog niet over een eventueel kampioenschap. Logisch, want de competitie is nog lang niet gespeeld en onvoorziene zaken kunnen plotsklaps de kop op steken. Nochtans getuigt het van realisme te stellen dat de trots van Oldebroek, op basis van het vertoonde spel tot op heden en de kwaliteiten binnen de selectie, niet slechts nog outsider voor de titel in Oost 2G is. Een goed resultaat in de topper volgende week in en tegen Horst zal iedere voetballiefhebber overtuigen van de kansen op de eerste plek in de eindrangschikking.

Op een, ondanks het druilerige weer, goed gevuld Sportpark Bovenmolen trof het elftal van coach Brem het Harderwijkse Zwart Wit ’63. Tijdens de laatste Veluwecup troffen beide teams elkaar ook al en destijds waren de Oldebroekers duidelijk een maatje te groot voor de withemden. Stond de thuisploeg met nagenoeg dezelfde elf spelers op het veld als in genoemde toernooiwedstrijd, de gasten moesten noodgedwongen nogal wat wijzigingen doorvoeren en dat bleek de kwaliteit van hun veldspel niet ten goede te komen. Deels zal dat komen door de vele wijzigingen, maar dat zeggende doen we OWIOS flink tekort. Het was zonder meer de verdienste van de groenwitten dat de equipe van trainer Gert Jan Karsten nauwelijks aan voetballen toekwam.

Vanaf de eerste minuut werden de bedoelingen van de thuisploeg duidelijk. Door ver vooruit te voetballen werd de opbouw van de tegenstander heel vroeg verstoord en kon zij nauwelijks anders dan de lange bal hanteren met veelvuldig balverlies tot gevolg. De sterke Patrick Mensink en Henrico Spronk heersten op het middenveld, maar wat met name opviel was de wijze waarop het hele elftal van elkaar wist wat er moest gebeuren.
Bennie Veldhoen dook in ieder gaatje op wat er ontstond, Ben Snoek strooide met geweldige passes en William van den Hul sleurde weer dat het een lieve lust was. In balbezit schoven de backs Arjan Boon en in mindere mate Peter Veldkamp goed door waardoor er constant druk op de defensie van Zwart Wit ’63 lag.

In de 3e minuut gaf Veldhoen met een verraderlijk schot de eerste waarschuwing af. In de 7e minuut had een inzet van Mensink een beter lot verdiend, maar zijn gekraakte schot trof buiten bereik van keeper Tadixz de paal. In de 8e minuut de eerste grote kans voor de gasten. Fred van de Loo gaat alleen op het doel af, maar dan staat daar altijd nog de reus van OWIOS keeper Van de Beek. Blijkbaar boezemt zijn gestalte veel ontzag in, want het te gehaaste schot verdwijnt ruim over het doel. In de tegenstoot kruipt Van den Hul uitstekend voor zijn man, maar zijn inzet gaat ruim voorlangs. De hulpeloosheid van de gasten vertaalt zich van lieverlee in teveel fysieke strijd met 3 terechte gele kaarten tot gevolg. In de 28e minuut kan een schot van Van den Hul ternauwernood geblokt worden na een uitstekende voorzet van Mensink en in de 32e minuut dwingt een bekeken schotje van Schoeber keeper Tadixz de bal uit de bovenhoek tot corner te tikken.
In de 38e minuut een prachtige aanval met uitblinkers Veldhoen en Van den Hul waarbij de defensie van de gasten dolgedraaid wordt, maar de finale pass van Veldhoen mist helaas net de precisie. Laatstgenoemde kan op aangeven van Schoeber in de 42e minuut de score openen, maar zijn schot verdwijnt net naast het doel. Zo gaan beide ploegen rusten met een 0-0 stand, maar heeft de thuisploeg een uitstekende indruk achtergelaten.

Het eerste deel van de tweede helft lijkt de wedstrijd wat meer in balans, hoewel de gasten nog steeds de indruk wekken in ieder geval niet te willen verliezen. In de 53e minuut moet Van de Beek ingrijpen op een schot van rechtsbuiten Lendl Westhout. In de tegenaanval een uitstekende actie van Schoeber die daarmee Mensink een niet te missen kans biedt, maar de middenvelder heeft teveel tijd nodig om tot een inzet te komen. Nauwelijks een minuut later valt het eerste doelpunt dan toch. Van den Hul wordt de diepte ingestuurd en weet wel raad met de een tegen een situatie met de keeper van de Harderwijkers. Volgens alles en iedereen van de uitploeg zou de spits voorafgaand aan de goal een overtreding gemaakt hebben, maar de arbiter wijst resoluut naar de middenstip. Het doelpunt verandert wel het beeld van de wedstrijd.
Plotseling worden de withemden gedwongen meer initiatieven te nemen en nu blijkt het team kwalitatief goede spelers te hebben. Met name aanvoerder Bart Mous slalomt een aantal keren gevaarlijk langs de Oldebroeker defensie. De vanaf dat moment open wedstrijd laat een groot aantal kansen noteren. In de 57e minuut komt Veldhoen uistekend voor zijn man bij de eerste paal, maar hij tikt de voorzet van Schoeber net naast.
In de 63e misschien wel de mooiste actie van de wedstrijd. Op de achterlijn passeert Oussama Labari namens Zwart Wit ’63 twee Oldebroeker verdedigers “buitenom” Zijn inzet in de korte hoek wordt vervolgens met moeite  tot corner verwerkt door Van de Beek. In de 67e minuut wordt een knap schot van Henrico Spronk fraai gestopt door goalie Tadixz. Aan de andere kant krijgt Lendl Westhoud een tweede grote kans, maar zijn schot verdwijnt tot zijn ergernis ruim naast het doel. Het slotakkoord is volledig voor de thuisclub.
In de 87e minuut zet Veldhoen met een schitterende steekbal Van den Hul vrij voor de keeper, maar deze weet de inzet van de spits te keren. In de 89e minuut weer een hoofdrol voor beide goudhaantjes en wederom verstuurd Veldhoen de pass. Ditmaal is de afronding van goalgetter Van den Hul zoals je van hem mag verwachten en daarmee de wedstrijd gespeeld. Beide hoofdrolspelers zorgen voor nog wat extra zout in de wonden bij de tegenstander; op aangeven van Veldhoen maakt de spits de 3-0 en daarmee een zuivere hattrick.
Met deze klinkende overwinning lanceert OWIOS zich in de favorietenrol en dat smaakt de trouwe aanhang zeer zoet na de magere achterliggende jaren. Met bovendien het vooruitzicht van de bekerkraker tegen goede buur WHC is de beleving gestegen naar grote hoogten en is iedereen benieuwd waar het plafond van deze selectie ligt.