zondag 18 november 2012

Sv ’t Harde heeft lek boven

Trainer Edwin van Egteren van sv ’t Harde heeft ruim een derde van de reguliere competitie- en een aantal bekerwedstrijden nodig gehad om te bepalen welke speelwijze zijn ploeg het beste past. Een periode waar de gemiddelde Hardenees niet graag aan terugdenkt, maar de laatste wedstrijden helen snel de wonden. Gelatenheid maakt plaats voor trots, doemdenken voor optimisme. Het elftal staat momenteel als een huis. Beleving en een excellerende Michael Jeensma zijn de zogenaamde sleutelwoorden. Tegenstander Zwart Wit ’63 druipt als een geslagen hond af.

De thuisploeg laat er deze druilerige middag geen misverstand over bestaan wie de 3 punten toekomt. Gedreven en scherp wordt direct na het eerste fluitsignaal de tegenstander onder druk gezet. Alleen zij lijken te beseffen dat dit toch echt een 6-punten wedstrijd is. De mannen van coach Gert Jan Karsten menen daarentegen dat zij zonder passie en met twee vingers in de neus de “nummer laatst” even op hun plek gaan zetten. Voordat ze het goed en wel beseffen heeft de absolute uitblinker Jeensma de score geopend. Laconiek en slordig uitverdedigen van de Harderwijker verdedigers leidt tot dom balverlies en de middenvelder weet wel raad met dit buitenkansje. Hij schuift de bal langs de onzekere en zwakke keeper Maik Verhoef in het doel en zet de thuisploeg al in de 3e minuut op een 1-0 voorsprong. Ook na deze vroege openingstreffer blijft sv ’t Harde de tegenstander fel op de huid zitten.

In de 16e minuut mag aanjager Visch aanleggen voor een vrije trap, maar de inzet verdwijnt net over het doel. Een minuut later is het echter wel weer raak voor de groenwitten. Een schitterende aanval over links waarbij de sterk spelende Michiel Vlijm weer eens betrokken is wordt fraai afgerond door voormalig verdediger, maar tegenwoordig spits, Arno Leusink. De 2-0 tussenstand is volledig in verhouding met het spelbeeld tot dat moment.
In de 22e minuut zorgt slordig uitverdedigen van routinier Wilco Oosterbos voor de eerste problemen in de defensie. De zondaar corrigeert zijn eigen fout, maar dat gaat wel ten koste van een terechte gele kaart. Een dure naar later zal blijken. In de 25e minuut ontstaat wat paniek voor het doel van de thuisploeg, maar het mistasten op een lage voorzet van keeper Van de Wijk blijft zonder gevolgen, omdat de bal niet voor de voeten van een zwartwitter caramboleert.
In de 28e minuut (!) het eerste schot van de gasten op het doel Jim van de Wijk, maar de bal verdwijnt ruim naast het doel. De kansen die de thuisploeg krijgt hadden minstens een extra doelpunt moeten opleveren. In de 34e minuut een voorzet van Jeensma, maar de inzet van Lars Berendes verdwijnt naast het doel. In de 38e minuut een haast niet te missen kans voor Henk Elskamp na wederom een schitterende steekpass van Jeensma, maar de kleine spits schiet de bal langs de verkeerde kant van de paal. In de 41e minuut een prachtige lange pass van aanvoerder Oosterbos. De aanname op de borst van Arno Leusink is net niet goed genoeg waardoor keeper Verhoef nog net een treffer kan voorkomen.
In de 45e minuut zet aanvoerder Oosterbos ongewild de wedstrijd op z’n kop. Een te harde tackle, nota bene op de helft van de tegenstander, wordt bestraft met een tweede gele en dus rode kaart. Met tien man verandert het spelbeeld aanzienlijk hoewel de thuisploeg net voor de rust nog 2 heel grote kansen krijgt.

De tien van sv ’t Harde zijn in de tweede helft qua initiatieven en balbezit uiteraard de onderliggende partij. Het spel van de gasten is echter van een dermate laag niveau dat de defensie van de thuisploeg het maar zelden zwaar te verduren krijgt. Bart Mous, vorige week nog een van de beteren tegen OWIOS, speelt een uiterst ongelukkige wedstrijd en over het algemeen lijken de meeste spelers van de gasten meer uit te zijn op eigen succes dan het belang van het team. Dribbelaar  Labari drijft zijn acties veel te ver door net als de weer snel gewisselde Westhout. De gevaarlijkste momenten komen daarom in eerste instantie nog van de thuisploeg. Na een uitstekende pass van Jeensma kan Elskamp alleen op het vijandelijke doel af, maar hij heeft teveel tijd nodig om nog gevaarlijk te kunnen worden.
In de 54e minuut valt de bevrijdende 3-0 en het doelpunt is weer van grote schoonheid. Een diepe pass lijkt bij de tweede paal naast het doel van keeper Verhoef te verdwijnen, maar Jeensma lukt het om met een acrobatische actie de bal binnen te houden en bovendien direct perfect Leusink in stelling te brengen. De bal in het doel deponeren blijkt een koud kunstje voor de spits. Het optisch overwicht blijft na het doelpunt voor de gasten uit Harderwijk en uit een van de meerdere corners die men in de tweede helft mag nemen weet Bart Mous in een mêlee van spelers de bal achter keeper Van de Wijk te werken.
De pijp raakt bij de thuisploeg langzaam maar zeker leeg waardoor er meer balverlies geleden wordt en meer duels verloren. Gelukkig staat daar dan altijd nog de betrouwbare sluitpost. In de 70e minuut redt Van de Wijk bijzonder knap op een inzet van Sander Bouw. In de 73e minuut kan de keeper van de thuisploeg zich wederom onderscheiden na een prima kopbal van Bart Mous. Het offensieve spel van Zwart Wit ’63 biedt ruimte voor gevaarlijke counters maar de inspanningen hebben dermate hun tol geëist dat het vizier niet meer scherp te stellen is door Leusink en Jeensma. Aan de andere kant lukt het de gasten ook niet meer om gaatjes in de verdediging van de thuisploeg te vinden. Karakteristiek voor het voetbal van de mannen van coach Karsten is dat men de ultieme kans zelfs niet weet te verzilveren. In de laatste minuut mag Bart Mous aanleggen vanaf 11 meter, maar de inzet wordt prima gepareerd door Van de Wijk. Direct daarna klinkt het laatste fluitsignaal en is de tweede overwinning voor de sv ’t Harde in successie een feit.
Vriend en vijand waren het erover eens dat de 3-1 overwinning voor de thuisploeg meer dan terecht was. Met de zege heeft de ploeg van Van Egteren de laatste plaats overgedaan aan Excelsior Zetten en lonkt een plek boven de rode streep. Als Jeensma zijn huidige vorm weet vast te houden (die jongen is minstens 1e klasse waardig, aldus zijn coach) dan is het direct veilig spelen absoluut niet ondenkbeeldig. De eerstvolgende wedstrijd, tegen goede buur OWIOS, zal een volgende geweldige test zijn voor deze gedreven ploeg.