zondag 25 november 2012

Veensche Boys superieur tegen gehavend Elburger Sportclub

Ondanks het visitekaartje wat Veensche Boys een week eerder afgegeven had, bleek het Elburgse ESC in de herkansing geen middelen te vinden om de geoliede machine uit Nijkerkerveen te ontregelen. Voorafgaand aan de zware blessure die scheidsrechter Maneschijn opliep in de 23e minuut en waardoor de wedstrijd gestaakt moest worden had de formatie van coach Wim van ’t Westeinde de Elburgers al duidelijk gemaakt dat het enkele zeer goede spelers herbergt en dat ze ook als elftal prima functioneert.
Een week na het eerste deel werd de overwinning alsnog keurig veiliggesteld. De 0-2 eindstand was geenszins geflatteerd.

Trainer Nieuwenhuis van de thuisploeg had zijn elftal op een paar posities gewijzigd ten opzichte van de week ervoor. Zo stond voor het eerst Matthijs Frik vanaf de aftrap in het veld en mag dit zijn eerste basisplaats genoemd worden. Gedurende de wedstrijd groeide juist hij uit tot beste man aan Elburger zijde. Een opvallend gegeven, gelet op zijn lange afwezigheid vanwege een buitenlandse stage en het feit dat hij de afgelopen seizoenen een balletje trapte bij de zgn overige senioren. Hetzelfde geldt voor de andere basisspeler Tim van Schie. Richard Boer werd ditmaal door zijn trainer centraal in de defensie geposteerd en deed dat zonder meer verdienstelijk.

Bij de gasten ontbrak voormalig profspeler Sebastian Steur, maar zijn absentie deed zich nauwelijks voelen. De voorhoedespelers Struijk (maker van de treffer in het eerste bedrijf), Van de Pol en Hols bezorgden de verdedigers handenvol werk en werden uitstekend ondersteund door het middenveld van de gasten.

Door het vroege druk zetten van Veensche Boys lukten het de blauwwitten nauwelijks de bal fatsoenlijk in de ploeg te houden. Door het veelvuldige balverlies werden ook de offensieve spelers van de thuisploeg gedwongen ver op eigen helft mee te verdedigen waardoor eenzame spits Marco de Vries nauwelijks in het spel betrokken kon worden. Collega spits Remco Timmer bleek gepasseerd door zijn trainer, maar met slechts een diepe speler wordt het verdedigen voor de tegenpartij wel heel eenvoudig. In het restant van de eerste helft kwam de Elburger Sportclub tot slechts een doelpoging. Een prima afstandsschot van Frik werd prachtig gepareerd door doelman Epskamp. Veensche Boys was de ploeg die vooruit voetbalde, maar veel grote kansen leverde dat vooralsnog niet op.

In de 33e minuut een knappe volley vanaf rand strafschopgebied door Kevin Hols, maar zijn poging verdwijnt net naast het doel van de weer onzeker keepende Onderstal. Dezelfde Hols krijgt in de 42e minuut de uitgelezen kans om de voorsprong uit te bouwen. Een foutieve terugspeelbal van Tim van Schie wordt door de spits van de gasten opgepikt, maar ditmaal doet de Elburger goalie het uitstekend en stopt de niet al te sterke inzet.

De tweede helft verandert er aan het spelbeeld niet veel. Veensche Boys geeft de thuisploeg geen ruimte om te voetballen en herbergt zelf zoveel kwaliteit dat het balbezit in deze wedstrijd voor het grootste deel voor de gasten is. Ervaren rot Hans van de Haar, ook een speler met voldoende ervaring op het hoogste niveau, is verdedigend nauwelijks op een foutje te betrappen, maar vooral zijn voortzettingen maken het verschil. Hij staat dan ook aan de basis van de verdiende tweede treffer. Een uitstekend getrapte hoekschop wordt simpel verlengd door Van de Pol, maar het had er de schijn van dat de bal ook zonder hulp in het doel verdwenen zou zijn. Overigens ging keeper Onderstal in deze situatie zeker niet vrijuit. Hoewel voetballend veruit de bovenliggende partij, geloofde Veensche Boys het daarna wel. De drang naar voren werd minder, waardoor de thuisploeg iets meer balbezit kreeg.
Het was en bleef echter een “net niet” middag voor de equipe van Nieuwenhuis. Uiteindelijk viel er voor de thuisploeg geen enkele kans te noteren in de tweede helft en dat is zonder meer zorgwekkend. Na het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter De Boer uit Dronten viel er berusting en gelatenheid te bespeuren bij de Elburgers. Dat is misschien nog wel zorgwekkender dan het niet kunnen creĆ«ren van kansen.

Hard werken kan de Elburger formatie niet ontzegd worden en dat is een verbetering ten opzichte van de afgelopen weken, maar alleen daarmee zullen moeizaam puntjes gesprokkeld gaan worden. Het ontbreken van basisspelers Land en Jessurun is een excuus, maar met deze twee spelers terug in de gelederen zal de wereld niet op zijn kop gezet worden. Het elftal heeft vertrouwen in eigen kunnen nodig en een paar goede uitslagen zullen daarbij helpen. Om het tij te laten keren zal men zich heel snel moeten herpakken. Komende tegenstanders Zwart Wit ’63 en sv ’t Harde hebben de punten ook heel hard nodig en zullen Elburgs bloed ruiken.