zondag 15 april 2012

Bossini G.S.Stars doen goede zaken

Na de verrassende overwinning vorige week bij koploper Den Helder stond afgelopen zaterdag het cruciale duel in het kader van handhaving in de Eerste Divisie tegen Uitsmijters uit Almelo op het programma. Uitsmijters, de hekkensluiter van de Landelijke Eerste Divisie, kon bij winst van haar laatste twee wedstrijden nog gelijk komen met CobraNova en Bossini G.S.Stars en daarmee degradatie ontlopen. De Elburgers stonden op de 10e plek van de 12 en op punten gelijk met CobraNova. De nummers 11 en 12 zullen hoogstwaarschijnlijk degraderen, dus overwinningen zijn belangrijk in deze fase van de competitie.

Coach Martin Kramer kon weer over een volledig fitte selectie beschikken. De bezoekers uit Almelo kwamen echter maar met zes spelers naar Elburg. Hun lange man Van Rijn, in de vorige ontmoeting nog een plaag voor de Elburger defensie, was afwezig en dat gaf de Elburgers het lengteoverwicht onder de borden.

De wedstrijd schoot uit de startblokken en beide teams lieten zien dat het menens was. Uitsmijters speelde vrijuit en begon de wedstrijd met drie driepunters van verschillende spelers. Gelukkig kwam Bossini G.S.Stars, onder aanvoering van uitblinker Michel van Houten, ook direct goed op gang en hield constant een kleine voorsprong. Een tactische aanpassing in de Elburger defensie zorgde voor meer druk op de schutters van Uitsmijters, waardoor hun productie wat stokte. Aan Elburger zijde nam Roel Kramer het stokje van Michel van Houten over en schoot Bossini G.S.Stars met zes punten op rij naar een voorsprong van tien punten. Een mooie driepunter van Ronald van de in de slotseconden van het eerste kwart bracht de tussenstand op 32-20.

In het tweede kwart gaf de verdediging van Uitsmijters meer druk op de buitenspelers van de thuisploeg. Deze ging hier echter goed mee om en zocht veelvuldig naar de lange mannen onder het bord. Door goede verdedigende stops en het zoeken van makkelijke scores breidde Bossini G.S.Stars de voorsprong verder uit naar 43-25. Uitsmijters wilde zich echter nog niet neerleggen bij het verlies en bleef vechten en fysiek spelen. De Elburger defensie zakte wat in en hiervan profiteerden de Almelose scherpschutters direct. Met driepunters en goede drives inside van Michel Voogsgeerd knokte Uitsmijters zich weer terug naar een achterstand van 12 punten. Ruststand 51-39.

Het derde kwart ging gelijk op. Uitsmijter Joris Kooiker was in dit kwart moeilijk af te stoppen en was trefzeker van achter de driepuntslijn. Gelukkig speelde G.S.Star Cedric Njeumen zijn beste wedstrijd van het seizoen en zorgde er met zes punten in 2 minuten voor dat Bossini G.S.Stars haar voorsprong behield. Na drie kwarten was de stand 70-59 in het voordeel van de Groenen.

Vroeg in het vierde kwart raakte Michel Voogsgeerd van Uitsmijters geblesseerd na een ongelukkige botsing met Elburger Ruben Grootkarzijn. Voogsgeerd verliet het veld en zou niet terug keren. De overgebleven Uitsmijters zaten in foutenlast, dus de Elburgers moesten veel druk blijven zetten op de verdediging van Uitsmijters. Nadat Uitsmijters zich terugvocht tot een achterstand van 76-68, nam Michel van Houten het heft in handen. Met acht punten op rij bracht hij de voorsprong weer boven de 10 punten. Jeroen Doek voegde hier nog een prachtige driepunter aan toe en toen op een drive van Joost Streefkerk de eerste speler van Uitsmijters zijn vijfde fout maakte, was de wedstrijd gespeeld. Uitsmijters moest verder met vier spelers en kreeg geen enkele goede schotkans meer. De bezoekers maakten nog vier punten uit vrije worpen, maar de thuisploeg scoorde er op los. Ze eindigde de wedstrijd met een 22-5 run en bracht de eindstand op 106-75. Toen ook het nieuws binnenkwam dat CobraNova met 88-63 had verloren in Nijmegen, was de avond voor de Elburgers meer dan geslaagd!