zondag 8 april 2012

Bossini G.S.Stars stunt in Den Helder

Zaterdag 7 april stond voor Bossini G.S.Stars de inhaalwedstrijd in Den Helder tegen LIJFSTIJL Zeemacht op het programma. De ploeg uit Den Helder verloor dit seizoen pas eenmaal en twee weken geleden waren de basketballers uit de kop van Noord Holland nog met 70-94 te sterk voor de Elburgers.
Zeemacht was voor de wedstrijd echter al zeker van de eerste plaats in de reguliere competitie en daarmee zeker van deelname aan de Final 4. Bossini G.S.Stars stond voor de wedstrijd echter op de 11e plaats en strijd nog tegen degradatie.

Elburger coach Martin Kramer kon beschikken over een volledig fitte selectie, daar waar Den Helder coach Gerard Luyckx niet kon beschikken over Olaf Petersen en Joshua Kramer. Belangrijk detail is dat deze spelers samen de topscorers waren in de verloren wedstrijd twee weken terug. Hun afwezigheid speelde Zeemacht parten, zoals later zou blijken.

Het eerste kwart startte de thuisploeg voortvarend. Bossini G.S.Stars had niks in te brengen tegen de vrijuit spelende ploeg uit Den Helder. Een snelle time out van coach Kramer kon het tij ook niet keren en de thuisploeg liep onder aanvoering van Terrence Wullur uit naar een grote voorsprong van 23-7.
De start van het tweede kwart was ook weer duidelijk voor LIJFSTIJL Zeemacht. Tot in de 5e minuut van dit kwart was er voor de thuisploeg geen vuiltje aan de lucht. De aanvallende kracht van met name Chris van de Gragt was door de Elburgers niet te stoppen. Halverwege het tweede kwart keken de bezoekers tegen een 34-14 achterstand aan. Normaliter is een dergelijke achterstand in een wedstrijd niet meer te overbruggen.
De Elburgers begonnen echter wat meer lef te tonen en wisselden vaak van verdedigingsvorm. De invalbeurt van Cedric Njeumen gaf de Elburger ploeg duidelijk meer energie. Hierdoor werd de ploeg uit Den Helder wat passief in hun aanval en lukte het Bossini G.S.Stars om meer verdedigende stops te maken. In de aanval vielen de Elburgers de basket beter aan en kregen hierdoor meer vrije worpen. Doordat de bezoekers verzuimden de vrije worpen te verzilveren, 1 op 6 raak in 2 minuten tijd, bleef de achterstand groot. De laatste 2 minuten van het tweede kwart maakten de bezoekers dan eindelijk de hoognodige run en door scores van Ronald van de Weg en Michel van Houten werd een groot deel van de achterstand ingelopen. Stand bij rust: 38-30.

In de rust hamerde coach Kramer erop dat de focus moest blijven liggen op het maken van verdedigende stops en agressief aanvallen van de basket aan de andere kant van het veld. De Elburgers kwamen scherp uit de kleedkamer. De buitenspelers sneden goed naar binnen, waardoor de grote man aan Elburger zijde, Arnoud Drost veel scores onder de basket kreeg. Bossini G.S.Stars maakte een 12-4 run en pakte in de vierde minuut voor het eerst een voorsprong van 40-42. De thuisploeg antwoorde met 2 driepunters en pakte het initiatief weer terug. De Elburgers bleven echter geconcentreerd als ploeg spelen en pikten aan. De vrijworpen werden in deze periode van de wedstrijd wel gescoord en tot 52-53 ging het gelijk op. De laatste minuut van het derde kwart was echter voor de Elburgers. Op een goede drive van Ronald van de Weg werd Michel van Houten goed vrij gespeeld en zijn driepunter vloog er in de laatste seconden van dit kwart feilloos in. Stand na drie kwarten: 52-56.
Het vierde kwart begon en de ploeg uit Elburg was niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. Er werd hard verdedigd en gevochten voor elke bal. De snelle mannen van Elburg, Jeroen Doek en Ruben Grootkarzijn, hadden weinig moeite met de fullcourt press verdediging van Zeemacht. Met snelle aanvallen die goed afgerond werden, wisten de Elburgers de voorsprong verder uit te bouwen. Door een driepunter van Jeroen Doek bedroeg de voorsprong in de vierde minuut van dit kwart zelfs even meer dan tien punten. Zeemacht toonde echter veerkracht en kwam weer terug tot 4 punten. In een time out werd de rust weer even hersteld en de focus gelegd op het geconcentreerd uitspelen van deze wedstrijd. De Elburgers bleven goed verdedigen en aanvallend gooiden Ruben Grootkarzijn en Arnoud Drost de wedstrijd op slot. Eindstand 70-77.

Met de overwinning doen de Elburgers goede zaken in het klassement. Om zeker te zijn van lijfsbehoud in de Landelijke Eerste Divisie moet de ploeg minimaal twee teams onder zich houden en eindigen op de tiende plek. Na dit weekend schuift Bossini G.S.Stars ten koste van CobraNova uit Den Haag op naar deze felbegeerde positie. De strijd is echter nog niet gestreden. Volgende week, zaterdag 14 april, staat om 20:00 uur in 't Huiken de wedstrijd tegen hekkensluiter Uitsmijters uit Almelo op het programma. Bij winst komt nog een jaar basketbal op landelijk niveau in Elburg weer dichterbij.