zondag 8 september 2013

Matige ouverture Elburger Sportclub

Verslag door LOEsport-verslaggever Stan Lelieveld

Net als in de voorgaande seizoenen mocht de Elburger Sportclub het seizoen openen op het eigen veld en er was de ploeg van trainer Henk Nieuwenhuis veel aan gelegen ditmaal wel de wedstrijd in winst om te zetten.
Vorig seizoen klopte buurman OWIOS de blauwwitten in de openingswedstrijd met 0-1 en het jaar daarvoor, weliswaar in de zware 1e klasse D, bleek DTS 35 uit Ede met 1-3 een maatje te groot.

Beide wedstrijden waren indertijd de opmaat voor een zwaar seizoen, waarbij de Elburgers zich eenmaal ternauwernood wisten te handhaven, maar ook eenmaal de gang naar een lagere klasse moesten maken.

Uitgerekend de ploeg die daar direct verantwoordelijk voor was kwam vandaag op bezoek op het Burg. Bode Sportpark. Na een voor de neutrale toeschouwer boeiend gevecht en het laatste fluitsignaal van scheidsrechter De Witte stapte het Kampense KHC als overwinnaar van het veld en liet het scorebord aan duidelijkheid niets te wensen over; 3-6

Direct vanaf de aftrap wordt de toon gezet door de gasten uit Kampen. De fysiek sterke ploeg zet de thuisploeg vanaf de eerste minuut onder druk en daar lijken mannen van Nieuwenhuis geen rekening mee gehouden te hebben. Foutieve inspeelpasses en zelfs balaannames leiden veelvuldig balverlies in en met de uiterst gevaarlijke Ronald Arends en vooral Tom Diender in de gelederen weet de tegenstander uit Kampen direct al voor veel gevaar te zorgen.

Binnen vijf minuten krijgt laatstgenoemde tot tweemaal toe een schietkans en mag ook aanvoerder Arends het van afstand proberen. Tot opluchting van iedere Elburger staat het vizier van de twee nog niet op scherp. Nadat de captain van KHC nogmaals een afstandschot net naast ziet gaan is het in de 21e minuut wel raak. Een defensieve blunder, helaas niet de eerste of laatste van deze middag, stelt Diender in staat over rechts op te rukken. Zijn voorzet kan kinderlijk eenvoudig binnengetikt worden door de volledig vrijstaande Arends.

Vier minuten later wordt het nog erger voor de thuisploeg. Een aanval over links lijkt afgeslagen, maar back Mitchel Kalverda laat zich als een pupil de bal van de voet snoepen door Diender en diens voorzet kan haast op identieke wijze als het openingsdoelpunt binnengelopen worden door routinier Arends. Met slechts 25 minuten op de klokken lijkt de wedstrijd al gespeeld. ESC heeft nog niet een keer fatsoenlijk kunnen opbouwen en de moedeloosheid is met name van de gezichten van de voorwaartsen af te lezen.
Daar waar de middenvelders van KHC wel aan voetballen toekomen, vooral door het meer dan voortreffelijke stofzuigerwerk van Burak Alp, daar mogen Frik en Jessurun zich beperken tot verdedigende acties. Het gat tussen middenveld en aanval wordt daarmee veel te groot en de defensie van KHC weet iedere keer prima raad met de diepe ballen op de gebroeders De Vries. De enige die zich in het eerste bedrijf nog enigszins aan het geworstel onttrekt is Robbert van Schie, maar zijn inspanningen en dribbels zijn bij lange na niet genoeg om de ploeg uit Kampen te verontrusten.

Tekenend is de enige kans die ESC krijgt in de eerste helft. Vanaf links wordt een corner voor het doel geslingerd en omdat de keeper van KHC de bal laat gaan belandt die onverwacht op het hoofd van Wim de Vries. Aangezien hij geen enkele rekening houdt met dit buitenkansje mist zijn kopbal iedere richting. In de 40e minuut valt de prachtige 0-3 achter de kansloze Bjorn Onderstal. Vanaf 25 meter lobt Leroy Knol de bal over de ver uit zijn doel gekomen keeper met veel gevoel in het net. De 0-3 ruststand is geenszins geflatteerd. Met iets meer scherpte aan Kamper zijde had het leed nog veel groter kunnen zijn voor de thuisploeg.

Zo teleurstellend als de eerste helft verliep, zo hoopvol is de start van de tweede helft voor ESC. Of het te maken heeft met een tijdelijk gebrek aan scherpte bij de gasten uit Kampen of enorme veerkracht aan de kant van de Elburgers is onduidelijk. Feit is dat al in de 47e minuut Marco de Vries prachtig drie tegenstanders en de keeper het nakijken geeft. Gesterkt door dit vroege doelpunt gaan de blauwwitten op jacht naar meer en zowaar zorgt Robbert van Schie al in de 50e minuut voor de aansluitingstreffer. Het geloof in een goed resultaat keert terug, maar veel vernuft zit er niet in het spel van ESC.
Op wilskracht wordt de tegenstander onder druk gezet, maar de Kamper keeper hoeft slechts zelden zijn talenten te tonen. Hij redt evenwel bekwaam op een kopbal van Wim de Vries. In de tegenstoot zijn de gasten, onder aanvoering van uitblinker Arends, meermaals levensgevaarlijk. Onderstal pareert op geweldige wijze een inzet van Knol en een volledig vrijstaande Arends mist op een haar na het doel van de Elburgers. Het blijkt echter uitstel van executie.

In de 60e minuut een voorzet vanaf links die over de gehele verdediging van ESC zeilt en op werkelijk fabuleuze wijze door Arends achter Onderstal in het doel wordt gevolleerd. Deze domper komt ESC niet meer te boven. De ploeg blijft zoeken naar een nieuwe aansluitingstreffer, maar het geloof in een goed resultaat is zichtbaar verdwenen.
In de 82e minuut weet Wim de Vries, via de voet van Nick Notrot, nog wel te scoren, maar Kampense treffers in de 90e en 94e minuut bepalen de eindstand op 3-6 en daarmee worden de krachtsverhoudingen correct weergegeven.

Met nagenoeg dezelfde selectie als vorig seizoen, versterkt met spits Wim de Vries, heeft de ploeg van Henk Nieuwenhuis nog geen progressie laten zien. ESC wist zich de laatste voetbaljaargang veilig te spelen met een flinke dosis werklust, maar ontbeert nog de spelers met voldoende voetbalkwaliteiten om een sterke tegenstander als KHC de wil op te leggen.
Veel hoop van spelersgroep en supporters richt zich op de terugkeer van Joram Westerink. Ongetwijfeld zal hij, mits gemotiveerd en scherp, van meerwaarde zijn, maar daarmee wordt de technische tekortkomingen van anderen natuurlijk niet weggenomen.

Volgende week in Biddinghuizen tegen BAS mag ESC laten zien dat deze wedstrijd een incident was. Het is vanuit Elburger perspectief te hopen men niet weer een scenario zoals de laatste seizoenen te wachten staat.

Interviews met trainer Henk Nieuwenhuis en aanvoerder Raoul Jesserun zijn hier te bekijken (klik op de naam).