sv ’t Harde blaft, maar vergeet te bijten tegen Elspeet

Uitgebreid wedstrijdverslag van LOEsport-verslaggever Stan Lelieveld.

Op een confronterende manier heeft sv ’t Harde kennis gemaakt met de wetten van het voetbal in de 3e klasse van het amateurvoetbal.

De voorbereiding op het seizoen liet zien dat de groenwitten zich heel goed staande houden tegen voetballende ploegen.

Helaas voor hen treffen ze er daar weinig van in de huidige competitie. De weerstand en spelopvatting van de tegenstander van vandaag, vv Elspeet, is eerder regel dan uitzondering in de kelder van het zaterdagvoetbal. De ploeg van voormalig sv ’t Harde 2 trainer Raimond Vos steelt op een onooglijke manier de punten, maar uiteindelijk heeft de winnaar altijd gelijk en moet de thuisploeg vooral de schuld bij zichzelf zoeken.

Op een regenachtig Sportpark Schenk is het begin van de wedstrijd hoopvol voor de ploeg van coach Van Egteren. Er wordt ver vooruit gevoetbald en de gasten krijgen geen centimeter ruimte. Als team zet de thuisploeg goed druk en dwingt de tegenstander tot het spelen van de lange bal met heel veel balverlies tot gevolg.

Het eerste halfuur levert dat enorm veel balbezit op en een handjevol aan mogelijkheden. Een mooie crosspass van Rico Leusink wordt door Kamerbeek direct op de pantoffel genomen, maar de inzet mist kracht en is een simpele prooi voor keeper Herald Hop. Even later een diepe bal door het centrum van captain Veldkamp op Jeensma. Ditmaal verdwijnt de bal net naast het doel van de gasten. In de 16e minuut een voorzet vanaf links van de sterk spelende Dinand Dekker, maar ook Thomas Boer weet geen rendement te halen uit de geboden mogelijkheid.

In de 25e minuut een hoogtepuntje waarbij diezelfde Dekker de hoofdrol speelt. Een hoge, verre uittrap van keeper Grootkarzijn wordt door de spits prachtig gecontroleerd en vervolgens wordt zijn directe tegenstander in de luren gelegd. Het schot wat volgt verdwijnt helaas net naast het vijandelijk doel. De eerste speldenprik van de gasten valt pas in de 28e minuut te noteren. Een vlotte tegenaanval wordt besloten met een een-tweetje tussen Jaap Timmer en Robin Smink waarbij laatstgenoemde een schietkans krijgt, maar de inzet is onnauwkeurig.
Het had een waarschuwing voor de defensie van ’t Harde moeten zijn, maar die blijkt aan dovenmansoren gericht. Een zwakke pass en dito positionering van de defensie van de thuisploeg zorgt voor het volgende gevaarlijke moment van de mannen van Vos. Over rechts krijgt Robin van de Broek de gelegenheid een voorzet af te leveren voor de voeten van de instormende Jaap Timmer. De linkspoot schiet de bal vol overtuiging hoog in de touwen achter de kansloze Grootkarzijn.
De achterstand is, hoe onterecht ook, wel van invloed op het spel van de thuisploeg gedurende de rest van de eerste helft en gek genoeg is de wedstrijd meer in evenwicht. Sterker nog; de grootste kans is in de 41e minuut voor de gasten uit Elspeet. Michel Kok legt op kinderlijk eenvoudige wijze Michel Vlijm in de luren. Het schot van de kleine middenvelder krult naar de tweede paal, maar Grootkarzijn weet met een geweldige redding een grotere achterstand te voorkomen.

Nadat scheidsrechter Hoving voor de start van de tweede helft fluit ontstaat er een gevecht wat qua spanning de supporters op het puntje van de stoel doet zitten, maar het niveau zakt ver weg. Dat is overigens met name te wijten aan de destructieve manier van spelen van vv Elspeet. Alleen de tweeling Kok laat zien er nog iets van te willen maken. De rushes van beide kleine voetballers zijn energiek en zorgen voor het enige gevaar van de gasten in de tweede helft. Het lukt ook hen echter niet om doelman Grootkarzijn nog eens echt op de proef te stellen. Voor het overige wordt door de zwart-witte formatie het balbezit en het maken van het spel aan de gastheren gegund.

Zelfs voor de neutrale toeschouwer is het tenenkrommend om te zien dat haast iedere bal door de gasten blind naar voren wordt getrapt. De jacht op de gelijkmaker is geopend, maar het spel van de thuisploeg ontbeert vernuft. Kansen worden er zeker gecreëerd. De grootste krijgt koning dribbel Michael Jeensma, maar de behendige middenvelder speelt een ongelukkige wedstrijd en wat een intikker had moeten zijn wordt meters over het doel geramd.
Enige minuten later maakt Jasper Kok een zijn zeldzaam foutje. Een te korte terugkopbal wordt opgepakt door Dekker, maar zijn schuiver belandt op de paal. Ook invaller Van Putten is onbedoeld dicht bij een treffer. Een als voorzet bedoelde bal kan ternauwernood door de nerveus keepende Hop via de lat uit het doel gehouden worden. Op dat moment is het geloof in een goed resultaat bij de supporters van de thuisclub al verdwenen.

Hilarisch is nog het moment waarop doelman Hop besluit zijn doel uit te stormen om een diepe bal te onderscheppen terwijl iedereen in de gaten heeft dat zelfs Usain Bolt die bal nooit op tijd bereikt had. Gelukkig voor hem blijft deze dwaling zonder gevolgen. Het is een typische wedstrijd van net niet geworden voor sv ’t Harde en de tegenstander, hoewel op het tandvlees, houdt stand. De promovendus doet daarmee onverwacht goede zaken, terwijl trainer Van Egteren al voorzichtig aanhaalt dat het niet tussen de oren moet gaan zitten bij zijn spelers.

Na twee wedstrijden kan er natuurlijk nog geen enkele conclusie getrokken worden. Sv ’t Harde heeft voldoende voetbalkwaliteiten in huis om heel snel de weg omhoog te vinden. Twee nederlagen op rij zijn vervelend, maar beter nu een wijze les over het voetbal in de 3e klasse dan als het seizoen al een flink eind onderweg is.

Volgende week wacht de confrontatie met koploper Hoevelaken. Dat zou op voorhand weleens een voordeel kunnen zijn. Vorig seizoen behaalde de equipe van Van Egteren de mooiste resultaten in de uitwedstrijden tegen de favorieten uit de 2e klasse G. FC Horst (nu 1e klasse D) werd op eigen veld met 1-3 verslagen, Veensche Boys kreeg met 0-1 klop en met dezelfde cijfers werd Lelystad ’67 verslagen. Hoevelaken zal willen voetballen en dat haalt het beste bij de groen-witten naar boven.