zondag 22 september 2013

Keeper Bjarn Onderstal redt punt voor Elburger Sportclub

Wedstrijdverslag van LOEsport-verslaggever Stan Lelieveld

Al jaren geldt hij als een groot talent in de opleiding van de Elburger Sportclub, maar sinds zijn overstap naar de senioren is de prestatie-curve van de jonge sluitpost, van 30 april 1994, zeer grillig.

Ook in de voorbereiding op het nieuwe seizoen liet Bjarn Onderstal prachtige dingen zien, met name in een tegen een situaties, maar maakte hij ook een aantal curieuze fouten. Mede door de langdurige blessure van nieuweling Jos de Gram, overgekomen van WHC uit Wezep, krijgt de 19-jarige keeper de kans om veel speelminuten te maken en dat lijkt zich nu uit te betalen.


Zonder enige twijfel was Onderstal de beste man aan Elburger zijde in de thuiswedstrijd tegen vv Unicum en was het aan zijn geweldige optreden te danken dat de blauw-witten een punt aan de confrontatie overhielden. 

Dat een wedstrijd met dezelfde stand eindigt als waarmee hij begon wil zeker niet zeggen dat het saai of bloedeloos geweest moet zijn. ESC en vv Unicum bewijzen deze middag in hun onderlinge confrontatie het tegendeel.
De Lelystedelingen waren naar Elburg gekomen om de wrange smaak van de nederlaag op eigen veld in de plaatselijke derby weg te spoelen en maken hun bedoelingen vanaf het beginsignaal duidelijk. Onder aanvoering van captain Arjan van der Meulen wordt de ploeg van Henk Nieuwenhuis ver op eigen helft onder druk gezet.

Net als in de wedstrijd tegen KHC weten de Elburgers zich geen raad met het voorchecken van de opponent. Bovendien lijken de gasten, met uitblinker Youssof Tokhi voorop, veel sterker in de persoonlijke duels. Aanvoerder Jessurun wint weliswaar veel van zijn duels, maar is zo druk daarmee en het ondersteunen van zijn rechterflank dat ook hij voetballend weinig toe kan voegen aan het spel van de thuisploeg. De creatieve spelers op de middenlinie, Frik en Van Schie, krijgen niet of nauwelijks gelegenheid om ballen aan te nemen. Laat staan om opbouwend iets te kunnen betekenen. Door het verschil in de gekozen tactieken van beide trainers is het balbezit en daarmee gepaard gaande initiatief voor de gasten.

De Elburgers zakken massaal terug op eigen helft bij balbezit van de tegenstander waardoor die alle gelegenheid krijgt de vrije mensen te vinden. Over de linkerflank is Junior Mahieu een ware plaag voor de naar zijn vorm zoekende Mitchell Kalverda. De jonge rechtsback wordt te vaak gepasseerd alsof hij er niet staat. Aan de andere kant houdt de in een competitiewedstrijd debuterende Björn van de Wetering zich beter staande, maar ook hij staat onder constante druk. Gek genoeg leidt het enorme veldoverwicht van de ploeg van coach Van Ankeren lange tijd niet tot uitgespeelde kansen.

Pas in de 32e minuut ontstaat het eerste echte gevaar voor het doel van Onderstal na een prima actie en dito voorzet van Melvin Spanhak. Tot ontzetting van het meegereisde publiek lukt het de voorwaartsen niet een voet tegen de bal te zetten waardoor de mogelijkheid verloren gaat. Twee minuten later een enorme kopkans voor spits Twan Wijnants, maar hij schampt de bal slechts. Aanvallend is het aan Elburger zijde heel pover. Met de lange bal wordt meestentijds de snelle Marco de Vries gezocht, maar ook hij krijgt van zijn directe tegenstander geen centimeter ruimte. Het aantal voorzetten van de linksbuiten zijn op een hand te tellen en missen allemaal precisie.

Tekenend is het feit dat de thuisploeg pas in de 41e minuut zijn eerste hoekschop mag nemen. De ingestudeerde variant levert het eerste echte doelgevaar op, maar Andries van de Beek kopt rakelings naast het doel van Sander van de Kleij.

De tactiek van beide ploegen wijzigt niet in de tweede helft waardoor ook het spelbeeld in het begin hetzelfde blijft. Vv Unicum legt de Elburger Sportclub haar wil op en in het tweede bedrijf leidt dat wel tot grote kansen. Al in de 46e minuut moet Onderstal met een fabuleuze redding op een inzet van Spanhak zijn ploeg op de been houden. Een minuut later komt aan de andere kant Wim de Vries als overwinnaar uit een duel met de keeper, maar terwijl heel Unicum zich luidkeels beklaagt bij de scheidsrechter over het uitblijven van een fluitsignaal, mikt de spits de bal net naast het doel.

Doordat de gasten zich van lieverlee teveel met randzaken gaan bezighouden komt het duel meer in evenwicht. Marco de Vries weet over de linkerflank iets vaker los te komen van zijn tegenstander, maar vooral de rentree van Joram Westerink, op de plek van de totaal onzichtbare Remco Timmer, komt het spel van de thuisploeg ten goede. In de 60e en 64e krijgen de Lelystedelingen echter eerst nog, in de persoon van de levensgevaarlijke Spanhak, twee opgelegde kansen. Beide keren weet keeper Onderstal met fantastische reddingen het gevaar te bezweren.
In de 83e minuut kan Van der Meulen alleen met een pittige overtreding voorkomen dat Marco de Vries vrije doortocht krijgt richting doel, maar daar waar een rode kaart verwacht wordt komt de aanvoerder van de gasten weg met een gele kaart. Voor Unicum is het de laatste 10 minuten alle hens aan dek en weet men zich weinig raad met een herboren en volop strijdend ESC. In een tijdbestek van 4 minuten ontvangt Neville Brown twee gele kaarten, maar de tijd is te kort voor de Elburgers om hun numerieke meerderheid uit te buiten. Verder dan een gevaarlijke kopbal van Jessurun komt de ploeg niet meer.

Na afloop van de wedstrijd sprak trainer Henk Nieuwenhuis van een terechte uitslag. Waarschijnlijk heeft hij daarbij alleen de laatste 15 minuten nog op zijn netvlies gehad. Zijn tactiek, om bij balverlies massaal in te zakken, is erg behoudend en angstig. Blijkbaar heeft hij onvoldoende vertrouwen in zijn ploeg om verder vooruit te voetballen en de tegenstander meer de wil op te leggen. Juist wanneer de tegenstander agressief en met druk op de laatste linie speelt heeft de Elburger Sportclub het erg moeilijk. Met voetballers als Mark Land (ingevallen voor Richard Boer) en Joram Westerink heeft ESC de kwaliteiten in huis om verder van het eigen doel af te spelen. De kans op een goed resultaat wordt dan vele malen groter dan de wedstrijd tegen Unicum.

Bekijk hier de interviews op ESC TV met de debuterende linksback Björn van de Wetering Björn van de Wetering en met trainer Henk Nieuwenhuis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten