zondag 14 oktober 2012

Elburger Sportclub vindt aansluiting na zege

Onder een grauwe hemel die regelmatig geregeerd werd door koning Pluvius heeft het vlaggenschip van de Elburger Sportclub eindelijk een nieuwe 3-punter kunnen bijschrijven. Excelsior uit Zetten, de ongeslagen kampioen van 3A van het vorig seizoen, werd met 2-1 aan de kant gezet.

Een opvallende rol was daarbij weggelegd voor de van een zware blessure herstelde William Huenestein. Zijn terugkeer zorgde in ieder geval voor iets meer voetballend vermogen op het middenveld.

Trainer Nieuwenhuis van ESC heeft een aanvallende speelstijl voor ogen en deze wedstrijd zou volgens enkele spelers zelfs in een 3-4-3 formatie gespeeld gaan worden. Op het veld ontstond al heel snel een ander beeld. De rechts- en linkshalf (resp. Tim van Schie en Marwin Visscher) zakten al heel snel terug naar de backposities met als gevolg dat de beide flankspelers gedwongen werden de half posities over te nemen. Spits Marco de Vries stond daardoor vaak volledig geïsoleerd en kon nauwelijks in het spel betrokken worden. Het is een groot vraagteken waarom De Vries in de punt speelde, terwijl zijn belangrijkste kwaliteiten het best tot zijn recht komen wanneer hij vanaf de linkerflank speelt. Spits Timmer is weliswaar net hersteld van een blessure, maar lijkt juist de man die ESC zo hard nodig heeft en het maken van veel speelminuten is voor hem essentieel.
De hoogtepunten van de eerste helft zijn op de vingers van één hand te tellen. Het eerste gevaar voor het doel van de gasten ontstaat na goed doorzetten van de sterk spelende Richard Boer. Nadat hij de bal verovert op het middenveld wordt De Vries op links de diepte ingestuurd. Een afgemeten voorzet wordt door Boer onhoudbaar achter de keeper geplaatst.; 1-0 voor de thuisploeg in de 7e minuut. Bevrijdend werkt de treffer echter allerminst. Van achteruit blijven de Elburgers volharden in het versturen van slechte dieptepasses en ook de middenvelders leiden teveel balverlies om aan goed voetbal toe te kunnen komen.
De onverzettelijkheid van Huenestein en Boer en het sterke verdedigende optreden van Van De Beek, Kalverda  en Jessurun zijn de mannen van Excelsior echter te machtig. Aanvallend kunnen de gasten in de eerste helft geen enkele vuist maken. Na een half uur spelen ontstaat de tweede grote kans voor de thuisploeg. Goed doorzetten van rechtsback Kalverda brengt de bal bij Ali a Mualaa. Zijn steekpass bereikt De Vries, maar diens punter verdwijnt rakelings naast het vijandelijke doel. Het gevaarlijkste moment voor het doel van keeper Onderstal van ESC is in de 33e minuut een afstandschot van André Riedijk van de gasten, maar diens poging verdwijnt ruim over het doel.

In de tweede helft moet Robbert van Schie zich noodgedwongen laten vervangen en voor hem in de plaats komt Remco Timmer in het veld. Hoewel nog steeds niet hoogstaand wordt met de komst van de spits het spel van de thuisclub beter en verrassender. De Vries komt op zijn vertrouwde positie op links te spelen en bezorgt zijn directe tegenstander handenvol werk. Niet zelden zoekt de thuisploeg over links de aanval en wordt men regelmatig dreigend. In de 48e minuut ontstaat een grote kans voor de blauwwitten wanneer De Vries vanaf links voorgeeft op Ali a Mualaa. Helaas komt de ijverige middenvelder een teenlengte tekort om de bal het noodzakelijke zetje te kunnen geven.  In de 55e minuut een kopkans voor Jessurun, maar diens poging verdwijnt net over het doel. In de 65e minuut is het dan toch raak voor de thuisploeg. Weer over links kan een aanval slechts met een overtreding gestuit worden. De vrije trap wordt door Mualaa het doelgebied ingedraaid en met de schoen verlengd door Jessurun. Op dat moment zeker een verdiende 2-0 voorsprong voor de Elburgers. Niet in de laatste plaats omdat Excelsior er maar niet in slaagt echt gevaarlijk te worden.
Toch valt in de 76e minuut, tot verrassing van velen, de aansluitingstreffer. Heel Elburg is ervan overtuigd dat de goal gemaakt wordt vanuit buitenspelpostitie, maar scheidsrechter Keijl keurt de treffer heel gedecideerd toe. Ondertussen is Mark Jaket de leeggespeelde Huenesteijn komen te vervangen en neemt Marvin van de Ham de plek in van de vermoeide a Mualaa. De gasten uit Zetten proberen nog een slotoffensief eruit te persen, maar de thuisploeg blijft relatief gemakkelijk op de been. De grootste kansen zijn zelfs nog voor hen, omdat Jaket laat zien getergd te zijn. Het laatste schot van de wedstrijd komt van Roel Snel van de gasten en schampt de lat, maar de 3 punten blijven verdiend in Elburg.

Met de invalbeurten van zowel Timmer als Jaket heeft trainer Nieuwenhuis voor een groot deel zijn eigen ongelijk bewezen. Elburger Sportclub heeft, behoudens Huenesteijn, geen creatieve middenvelders en het grootste gevaar creëert men door het leunen op de sterke defensie, de snelle omschakeling en het in stelling brengen van de goede buitenspelers. Met die speelwijze dwongen de Elburgers twee keer op rij promotie af. Jaket heeft in die paar minuten die hem gegund werden laten zien meer vertrouwen van zijn trainer te verdienen.