zondag 28 oktober 2012

OWIOS heeft wind in de zeilen

Iedere voetballiefhebber kent de uitdrukking “in de hoek zitten waar de klappen vallen” Er wordt mee bedoeld dat bij de ploegen die onderaan de ranglijst staan werkelijk alles tegenzit. Voor het Oldebroekse OWIOS geldt dit seizoen tot nu toe het tegenovergestelde. De basisspelers blijven bespaard van blessures, de kaartenlast valt meer dan mee en de tegenstanders lijken hun vorm steevast kwijt tegen de groenwitten. Een solide basis om vol vertrouwen de rest van het seizoen tegemoet te zien is het allemaal echter geenszins.

Onder redelijk goede publieke belangstelling trad de formatie van trainer Erwin Brem aan tegen Veensche Boys uit Nijkerkerveen. Jaar in jaar uit maakt laatstgenoemde club er een gewoonte van om veel spelers van buitenaf te halen en dat heeft onherroepelijk tot gevolg dat de prestaties in het begin van het seizoen grillig zijn. Prima resultaten tegen DFS Opheusden, Asv Dronten en Excelsior Zetten worden afgewisseld met uitglijders tegen VIOS Vaassen, Unicum en FC Horst. Om aansluiting met de top te houden moest deze wedstrijd dan ook door de gasten gewonnen worden.

Na het eerste fluitsignaal van de hoofdrolspeler van deze middag, scheidsrechter Hilhorst, ontspon zich een duel wat door het publiek het aangluren niet waard was. De gasten uit Nijkerkerveen trokken zich bij balbezit van de thuisploeg ver terug op eigen helft en de spelers van OWIOS die veelvuldig in balbezit kwamen bleken niet in staat een fatsoenlijke aanval op te bouwen. Het middenveld werd volledig gedomineerd door Veensche Boys en in de omschakeling bleek de ploeg behoorlijk gevaarlijk. Vooral rechtsbuiten Jan Struijk en in iets mindere mate rechtsbuiten Sebastiaan Steur waren regelmatig hun directe tegenstanders te snel af. Al in de 4e minuut zette Struijk keeper Van de Beek aan het werk met een verraderlijk schot vanaf 20 meter.

In de 7e minuut snelt diezelfde Struijk langs zijn directe tegenstander Veldkamp én laatste man Nagelhout. Die laatste maakt een overtreding, maar Struijk blijft op de been en heeft een vrije doortocht richting doel. Helaas voor gasten maakt de scheidsrechter een verkeerde keuze door voor de overtreding te fluiten en dat bleek een voorbode voor vele verkeerde beslissingen van de leidsman. In de 11e minuut weer een demarrage van Struijk over rechts, maar diens afgemeten voorzet gaat aan alles en iedereen voorbij. In de 14e minuut besluit Henrico Spronk namens de thuisploeg vanaf 35 meter op doel te schieten. Hij oogst waardering en applaus van het publiek, maar het heeft er meer van weg dat hij geen andere oplossing meer zag dan de bal richting doel te rossen.
In de 23e minuut een grote kopkans voor spits Van de Pol van Veensche Boys, maar de bal verdwijnt over het doel. De thuisploeg is dan al enige tijd overgegaan op het spelletje wat vorig seizoen steevast gespeeld werd. De lange diagonaal pass richting buitenspelers Van den Hul of Schoeber in de hoop dat de bal een keertje goed valt.

Tot de 27e minuut gebeurt dat niet een keer, maar dan kan de groenwitte formatie altijd nog terugvallen op de individuele klasse van een paar spelers. Van den Hul ontvangt de bal 15 meter over de middenlijn en geeft met een prachtige pass Veldhoen vrije doortocht richting doelman Epskamp. Met een schuivertje in de lange hoek passeert de aanvoerder van OWIOS de doelman en brengt hij volledig tegen de verhouding in de 1-0 op het scorebord.

Het spelbeeld verandert door de treffer overigens niet. De ploeg van trainer Van ’t Westeinde krijgt nog een aantal goede mogelijkheden, maar spits Van de Pol heeft het vizier niet op scherp staan en als de bal wel tussen de palen geschoten wordt toont Van de Beek aan in een prima vorm te steken. Vlak voor het einde van de eerste helft maakt de scheidsrechter nog een cruciale fout waar de Oldebroekers hun handjes bij mogen dichtknijpen. Eerst wuift hij een overtreding op Richard Schoeber weg en wanneer die uit pure frustratie zijn tegenstander finaal onderuit schopt trekt Hilhorst slechts geel waar rood gegeven had moeten worden.

Was de eerste helft al moeilijk te verteren; de tweede helft bleek nog erger te kunnen. Dat kan hoofdzakelijk de leidsman zich aanrekenen. De beste man heeft duidelijk zijn dag niet en mag bovendien een gebrek aan lef ontzegd worden. Meest bizarre moment is in de 65e minuut wanneer Gerdo van ’t Hul alleen op de keeper afgaat. Laatstgenoemde stormt zijn strafschopgebied uit en vloert Van ’t Hul op het moment dat hij de bal langs de doelman gespeeld heeft. Keeper en speler blijven enige tijd geblesseerd op de grond liggen en eerstgenoemde doet dat, slim genoeg, zo lang dat de scheidsrechter waarschijnlijk medelijden met hem krijgt. Eenmaal op de been wordt hem slechts geel voorgehouden terwijl rood de enige juiste kleur was geweest. Het weifelende optreden van Hilhorst zorgde voor te hard spel en heel veel oponthoud vanwege blessures. Beide verzorgers hebben zonder twijfel hun conditie verbetert deze middag. Overigens vielen er nauwelijks nog kansen te noteren. De wedstrijd was qua veldspel meer in balans dan voor de rust en de thuisploeg kreeg via Van den Hul nog de beste mogelijkheid in de 61e minuut, maar in de stand kwam geen verandering meer.
Na 8 speelronden heeft OWIOS evenveel verliespunten als koploper DFS Opheusden, maar om daadwerkelijk op gelijke hoogte te komen dient eerst de inhaalwedstrijd tegen ESA nog gewonnen te worden. Gelet op de flow waarin de ploeg zit zal dat geen onmogelijke opgave blijken. Na de magere jaren die achter hen liggen wekken de huidige prestaties euforie in de hand. Enige terughoudendheid is echter realistisch. Het vertoonde spel van de laatste weken is niet groots en de afhankelijkheid van de individuele klasse van Veldhoen, Van ’t Hul en Van de Beek blijft natuurlijk gevaarlijk. Het lijntje is dun.