zondag 3 februari 2013

Lelystad ’67 laat gehavend OWIOS kansloos

Voor de ene ploeg komt de winterstop als een geschenk uit de hemel, maar voor de andere ploeg uiterst ongelegen. OWIOS kende een uiterst succesvolle eerste seizoenshelft waarin slechts één (onnodige) nederlaag werd geleden. Uitgerekend het elftal wat daarvoor verantwoordelijk was kwam deze zaterdag op bezoek op sportpark Bovenmolen. Het vlaggenschip van sv Lelystad ’67 kent een zeer wisselvallig seizoen tot nu toe terwijl het elftal van trainer Jan Boes op voorhand gezien werd als belangrijkste kampioenskandidaat.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van Veen was wel duidelijk dat de Lelystedelingen nog een belangrijke rol kunnen gaan spelen deze competitie. De 1-4 overwinning op de groenwitte formatie van coach Erwin Brem is daarbij een lekkere steun in de rug.

OWIOS kende door blessures (Van ’t Hul en Van der Beek) en een schorsing (Mensink) een aantal wijzigingen in het elftal die in negatieve zin bepalend waren voor het verloop van de wedstrijd. 1e keeper Van der Beek kampt met rugklachten en moest noodgedwongen vervangen worden door Matthijs Kuiper. De jonge doelman heeft ontegenzeggelijk voldoende talent om zich op dit niveau staande te houden, maar maakte in het begin van de wedstrijd een cruciale fout door onder een dieptepass door te gaan. Routinier André Kemper maakte dankbaar gebruik van dit buitenkansje en zette in de 14e minuut al de 0-1 op het scorebord. Tot dat moment was de wedstrijd in balans en had de thuisploeg via schoten van Veldhoen en Van den Hul de meeste dreiging.
Toen in de 18e minuut ook verdediger Snoek een kapitale fout maakte en Kemper zijn tweede doelpunt kon bijschrijven bekroop eenieder al het gevoel dat de thuisploeg een verloren wedstrijd aan het spelen was. Het ontbrak de Oldebroekers deze middag aan de juiste inzet, scherpte en creativiteit. Aanvoerder Veldhoen, normaal gesproken de speler het verschil maakt, lag volledig aan de ketting bij de twee beste spelers op het veld; captain Michael Samuel en Stephan Vlietstra. Met name de laatste verzette bergen met corrigerend werk en bleek bovendien over een zeer groot spelinzicht te beschikken. Met de regelmaat van de klok stuurde hij de middenvelders van de thuisploeg het bos in en zorgde voor diepgang in het spel van zijn ploeg.
OWIOS kon daar niet veel meer tegenover stellen dan met lange ballen proberen spits Van den Hul in stelling te brengen. De behendige aanvaller zorgt in ieder wedstrijd wel voor dreiging, maar men kan niet van hem verwachten dat hij in zijn eentje de laatste linie van de gasten kapot speelt. Tot tweemaal toe was Van den Hul echter wel dicht bij de aansluitingstreffer. In de 23e minuut ontwijkt hij net de buitenspelval, maar op het allerlaatste moment weet keeper Leibbrand met een uitgestoken been een doelpunt in de korte hoek te voorkomen.
In de laatste minuten van de 1e helft kan Van den Hul een pass van Nagelhout aannemen en een tegenstander uitkappen, maar het schot wat volgt verdwijnt ruim over het doel van de gasten. Meer wapenfeiten zijn in het eerste bedrijf niet te noteren voor de groenwitten. Daarvoor is het spel te slordig en verdwijnen de meeste dieptepasses over de achterlijn door de harde wind die de thuisploeg in die fase in de rug heeft. De gevaarlijkste momenten worden door de gasten uit Lelystad gecreëerd. Keeper Kuiper weet een prima inzet van Aziz Stitou minstens zo stijlvol onschadelijk te maken en ook een als voorzet bedoeld schot kan nog ternauwernood door de Oldebroekse goalie gekeerd worden.

Mocht de thuisploeg nog gedroomd hebben van eenzelfde scenario als in de thuiswedstrijd tegen ESA (in de slotminuten boog OWIOS een 0-2 achterstand om in een 2-2 gelijkspel) dan werd dat in de 55e minuut vakkundig aan gruzelementen geschoten door spits Doufikar. De aanvaller was het eindstation van een werkelijk prachtige aanval over 4 schijven en zijn afronding was minstens zo fraai; 0-3 Tien minuten later gooit dezelfde Doufikar de wedstrijd helemaal in het slot. Uitblinker Vlietstra zet met een paar prachtige passeerbewegingen 3(!) Oldebroekers op het verkeerde been om vervolgens met een schitterende steekpass de sterke spits vrij voor doelman Kuiper te zetten. Met een harde schuiver door de benen van de sluitpost laat hij de 0-4 aantekenen. Daarna geloven de gasten het wel en beperkt men zich tot het uitspelen van de wedstrijd of het gaan voor een persoonlijk succesje. De treffer die Van den Hul nog maakt in de 78e minuut heeft slechts statistische waarde. Het geloof in een revival van thuisploeg is er bij niemand meer.

Door de 4-0 winst van koploper DFS Opheusden op sv ’t Harde bedraagt de achterstand van OWIOS op de eerste plek na dit weekeinde 5 punten. Met nog 13 wedstrijden te spelen is er natuurlijk nog niets verloren en moet het vertrouwen onveranderd groot blijven. Een misstap kan een keer gemaakt worden. Overigens ook door de concurrenten! Tegenstander Lelystad ’67 komt niet meer in aanmerking voor een topklassering, maar een periodetitel houdt de deur naar de zo vurig gewenste 1e klasse ook open. Op basis van de aanwezige kwaliteiten kan alleen dat de doelstelling zijn.