maandag 25 februari 2013

Elburger Sportclub wint burentwist

Door verslaggever Stan Lelieveld

Trainer Edwin van Egteren van sv ’t Harde had direct na de wedstrijd zichtbaar moeite de nederlaag tegen buurman Elburger Sportclub te verwerken. “Ik moet mijn mannen complimenteren voor de werklust die ze getoond hebben op het veld. Ze hebben vol overgave geknokt en dan is het heel zuur dat het elftal uiteindelijk toch niet beloond wordt” Voor de verliezende oefenmeester was er maar een conclusie mogelijk; de scheidsrechter heeft zijn ploeg de das omgedaan. “Deze man heeft ons dit seizoen twee keer gefloten (eerder in de uitwedstrijd tegen VIOS Vaassen) en beide keren verliezen we door zijn dubieuze beslissingen” De trainer van de groenwitten benadrukt dat hij normaal de leidsman niet openlijk bekritiseert, maar wat de heer de Boer uit Harderwijk deze middag presteert is in zijn ogen onacceptabel.

Ondanks de gevoelstemperatuur van acht graden onder nul hadden redelijk wat supporters vanuit de omstreken zich verzameld rondom het hoofdveld van het Burg. Bode Sportpark voor de eerste gemeentelijke derby van het seizoen. Zowel de Elburger Sportclub als sv ’t Harde staken tot op heden niet in grootse vorm en daarom was het belang van deze wedstrijd erg groot. Na het eerste fluitsignaal is het met name de thuisploeg die initiatief toont. Met een prima veldbezetting wordt de tegenstander vroeg onder druk gezet en al in de 4e minuut resulteert dat in een grote kans voor de blauwwitten. De uitstekend gestarte William Huenestein wordt met een prima steekbal de diepte in gestuurd om vervolgens met een prachtige pass Marco de Vries vrij voor keeper Grootkarzijn te zetten. De laatste keert met een prima reflex de inzet van de aanvaller en ook de rebound treft tot ontzetting van het thuispubliek geen doel.

In de 10eminuut het eerste wapenfeit van de gasten. Een schot vanaf links van de verder onzichtbare Michael Jeensma zeilt een meter over het doel van keeper Van Dijk. De dadendrang van de thuisploeg is echter veel groter en sv ’t Harde heeft alle middelen nodig om de tegenstander af te stoppen. Al in de 11e minuut ontvangt Wytze Hartog het eerste geel van de wedstrijd na een forse charge op de haast ongrijpbare De Vries. In de volgende aanval een gevaarlijk schot van Huenestein, uitstekend gekeerd door de beste man aan de zijde van sv ’t Harde; Nick Grootkarzijn. Vijf minuten later de volgende gevaarlijke aanval van de thuisploeg. De Vries zet voor vanaf links, maar in plaats van zelf de trekker over te halen legt Tim van Schie de bal terug waardoor weer een grote kans verloren gaat.

In de 17e minuut zet de sterk spelende Ali Mualaa goed druk op Rico Leusink. Uit het balverlies van de rechtsback ontstaat de volgende gevaarlijke aanval, maar Huenestein schiet de bal hoog over.

Pas in de 24e minuut de eerste echte kans voor de Hardenezen. Een voorzet vanaf links van Michel Vlijm belandt voor de voeten van Arnold Visch, maar op 10 meter van het doel schiet de middenvelder over het doel van Van Dijk. In de 31e minuut een prima voorzet van Ali Mualaa, maar de inzet van Mathijs Frik wordt wederom uitstekend gepareerd door Grootkarzijn. Ondertussen zoekt met name Arnold Visch van de gasten steeds meer de grenzen van het toelaatbare op. In kort tijdsbestek wordt Huenestein tot drie keer toe zwaar geattaqueerd, maar de middenvelder komt er steeds mee weg. Merkbaar zijn wel de irritaties bij de thuisploeg over de forse overtredingen en in de 38e minuut escaleert dat. Na de 3e aanslag op de enkels van Huenestein en de daaruit voortvloeiende blessure speelt Rico Leusink niet snel genoeg naar de zin van de Elburgers de bal over de zijlijn. Marco de Vries wordt in de schermutseling die ontstaat geraakt door een elleboog en ligt enkele minuten groggy op het kunstgras. Uiteindelijk wordt Rico Leusink door de scheidsrechter als boosdoener aangewezen en kan met direct rood van het veld.

Zoals te verwachten viel veranderde het wedstrijdbeeld in de tweede helft ten faveure van de Elburger Sportclub. Trainer Henk Nieuwenhuis liet William Huenestein achter in de kleedkamer en in zijn plaats verscheen Robbert van Schie binnen de lijnen. Een tactische wissel die op onbegrip van de betrokkene kon rekenen, maar die in de praktijk goed uitviel. Van Schie zorgde voor extra impulsen aan de linkerkant en daardoor kon ook De Vries nog meer in het spel betrokken worden. Al in de 47e minuut levert dat de sterke linksbuiten van de thuisclub een grote kans op, maar ook deze inzet werd weer zeer bekwaam gepareerd door Grootkarzijn. De groenwitten kunnen niet anders dan zich beperken tot tegenhouden en directe tegenstanders uitschakelen en het moet gezegd; de mannen van coach Van Egteren bleven strijden voor iedere meter. Dat de thuisploeg zich nog een aantal goede kansen via Timmer, De Vries en Robbert van Schie wist te creëren is inherent aan het veldoverwicht, maar vooralsnog bleef de brilstand gehandhaafd. Tot de 77e minuut. Een aanval over rechts belandt voor de voeten van Ali Mualaa en diens prima voorzet wordt onhoudbaar voor Grootkarzijn door Robbert van Schie binnengeschoten. 1-0 Een golf van opluchting bij de Elburgse aanhang, want dit kan toch niet anders dan de beslissing zijn. Hoe onvoorspelbaar blijft echter dit spelletje.

Tijdelijk is de organisatie bij de Elburgers weg en sv ’t Harde krijgt zowaar wat ruimte om aan aanvallen te denken. In de 90e minuut resulteert dat in een, overigens niet al te geweldig, schot op de tot dan toe haast werkloze doelman van de thuisclub. Of het de kou was zal onduidelijk blijven, maar feit is dat Van Dijk de bal slecht verwerkt en pardoes voor de voeten van Kevin van Renselaar deponeert. Voor de invaller is het een koud kunstje om de 1-1 binnen te schieten. Overigens een bijzonder sneu moment voor de Elburger goalie, die tot dan toe foutloos keept.

De thuisploeg wordt gedwongen om weer het initiatief te nemen en de verbetenheid waarmee dat gebeurt maakt duidelijk dat de beslissing toch nog wel eens zou kunnen vallen. In wat ongetwijfeld de laatste aanval van de wedstrijd zou gaan worden belandt de bal op rechts bij Mitchel Kalverda. Zijn voorzet draait richting 2e paal waar Marco de Vries weggelopen is uit de rug van aanvoerder Rick Veldkamp. De inzet van de spits verdwijnt door en via de benen van Grootkarzijn in het doel en in extremis worden de punten in eigen huis gehouden. Het vlagsignaal voor buitenspel wordt resoluut door de arbiter weggewuifd tot grote frustratie van de gasten. Wegens protesteren worden nog drie groenwitte spelers op een gele kaart getrakteerd.

Dat de punten in Elburg blijven is, de hele wedstrijd beschouwend, zeker terecht. Dat coach, spelers en supporters van sv ’t Harde het gevoel hebben een punt te zijn misgelopen is niet meer dan logisch. Op basis van getoonde vechtlust en een doelman die het verdiende een punt te pakken hadden de gasten meer verdiend. De wil om te winnen van de Elburger Sportclub gaf deze wedstrijd de doorslag. De strijd tegen degradatie gaat voor beide ploegen echter onverminderd door.

William Huenestein vrij voor doelman Grootkarzijn.

Kevin van Renselaar opzoek naar het elburger doel.