zondag 3 november 2013

Verbeten Elburger Sportclub legt ASV Dronten over de knie

Uitgebreid verslag van LOEsport.nl-verslaggever Stan Lelieveld
Supporters van ASV Dronten kwamen ter voorbereiding op de wedstrijd tegen de Elburger Sportclub met een even ludieke als geslaagde actie voor de dag. Hun trots bivakkeert na zeven speelronden op de 7e plek van de ranglijst, maar alle behaalde punten werden meegenomen van vreemde bodem. Om de ploeg van trainer Jan Vlap het “uitvoordeel” te geven werd op het grote scorebord de ploeg uit Elburg als thuisploeg weergegeven.

Gedurende een groot deel van de wedstrijd leek het slimmigheidje van de supporters nog zijn vruchten af te gaan werpen ook, maar na een boeiend voetbalgevecht stapten de Elburgers met een 2-4 overwinning van het veld. Saillant detail; met die cijfers werden dit seizoen al drie van de vier thuiswedstrijden door de polderploeg verloren.

Op een zwaar en sompig veld is het de thuisploeg die het beste van het spel heeft gedurende het eerste kwartier. Trainer Henk Nieuwenhuis heeft een tactische variant uit zijn hoge hoed getoverd die vooral voor fronsende wenkbrauwen zorgt bij zijn selectie en de meegereisde supporters. Het heeft er alle schijn van dat hij de tegenstander van de dag niet kent, want anders valt het niet te verklaren dat de trage Matthijs Frik in het hart van de defensie wordt geposteerd. De jonge technicus heeft een fluwelen trap in zijn linkerbeen en is een begenadigd voetballer, maar helaas niet gezegend met een hoge handelingssnelheid of sprintvermogen.

De eerste tien minuten wordt de blauwwitte formatie dan ook overlopen door de snelle en behendige voorwaartsen van ASV Dronten. Met name spits Bugera en flankspeler Van der Meer ontpoppen zich tot een plaag voor de laatste linie van de gasten. Met alle hens aan dek voetbal en een weer uitstekende keeper Onderstal weet ESC de eerste storm te doorstaan al wordt het daarbij ook geholpen door de egoïstische speelwijze van Bugera. In de 6e minuut is Onderstal de baas in een één tegen één situatie met de spits en drie minuten later besluit diezelfde Bugera voor eigen succes te gaan, terwijl de bal terugleggen op de geslepen Jodi de Boer een veel betere optie is.

Aan Elburger zijde weet men nauwelijks iets tegenover de dadendrang van de thuisploeg te stellen. Met uitzondering van uitblinker Joram Westerink wordt het middenveld overlopen waardoor al snel het beproefde recept, de lange bal op de spitsen, uit de kast wordt gehaald. De gebroeders De Vries zijn enorme handenbinders voor iedere directe tegenstander, maar deze middag is hun rendement in eerste instantie te laag om de tegenstander te verontrusten.

Een tactische omzetting zorgt ervoor dat de rust achterin enigszins terugkeert bij de Elburgers, maar de Drontenaren blijven lange tijd de beter voetballende ploeg. Het eerste doelgevaar van de gasten uit Elburg ontstaat in de 16e minuut uit een hoekschop waarbij met name het onzekere optreden van keeper Ricardo Telgen in negatieve zin opvalt. De kopbal van routinier Van de Beek kan ternauwernood door de doelman uit zijn doelgebied geranseld worden.

Halverwege de eerste helft weet de pijlsnelle Van der Meer een mooie solo niet succesvol af te ronden, maar een minuut later wordt toch de ban gebroken. Op het randje van buitenspel weet De Boer opnieuw slim weg te lopen bij zijn tegenstander en Van de Beek weet hem alleen middels een overtreding binnen de zestien meter te stoppen. Vanaf elf meter faalt Van der Meer niet en zet zijn ploeg voor het eerst dit seizoen op eigen veld op voorsprong.

Ontbreekt het de Elburgers tot aan het doelpunt aan vernuft, werklust kun je de mannen van Nieuwenhuis zelden ontzeggen. De achterstand motiveert de gasten meer dan dat het de thuisploeg vertrouwen geeft en de wedstrijd komt volledig in balans. Het balbezit is misschien iets meer voor de groenwitten, maar de Elburgers zorgen voor meer gevaar. Een kopbal van Wim de Vries verdwijnt net naast het doel en een gevaarlijk indraaiende hoekschop van Frik belandt via de handschoenen van Telgen op de lat.

Het tweede bedrijf is koud 5 minuten aan de gang of ESC krijgt via Wim de Vries een prima kans en via het been van verdediger Van Vuuren de verdiende gelijkmaker. De vreugde is echter van korte duur, want de ingevallen Hassan Bai Kamara weet binnen de minuut de Drontenaren opnieuw op voorsprong te zetten. Een zware uppercut voor de Elburgers, maar ze blijken allerminst aangeslagen.
Het zware veld lijkt zijn tol te gaan eisen van de jonge ploeg uit Dronten. Onder aanvoering van de ijzersterk ingevallen Mark Land neemt ESC het middenveld in bezit en gaat gedreven op jacht naar de gelijkmaker. In eerste instantie leidt het tot niet veel meer dan een licht veldoverwicht en behoedt aan de andere kant Onderstal met een paar fantastische reddingen zelfs dat de thuisploeg de voorsprong uitbouwt.

De slotfase van de meeslepende wedstrijd blijkt het boeiendst. Na opnieuw uitstekend doorzetten over de rechterflank van Land belandt de bal voor de voeten van Remco Timmer die wel raad weet met de geboden kans. De gelijkmaker is voor beide ploegen geenszins het sein om de wedstrijd rustig uit te spelen. Enkele minuten later mag Land aanleggen voor een vrije trap op ruim 25 meter van het doel. De als voorzet bedoelde trap wordt door niemand geraakt en verrast de matige keeper Telgen blijkbaar zozeer dat de bal tot vreugde van de vele meegereisde Elburger supporters in het doel verdwijnt. Kamara krijgt vervolgens de mogelijkheid na een geweldige solo de stand weer in evenwicht te brengen, maar wederom is het, tot tweemaal toe zelfs, Onderstal die fabuleus redding brengt.
Het slotakkoord is voor de kleine Robbert van Schie. Een voorzet van Marco de Vries wordt middenvelder snoeihard binnengeschoten.

Door de vierde overwinning van ESC in deze voetbaljaargang bezet de ploeg op dit moment een keurige vijfde positie op de ranglijst. De huidige klassering verbloemt echter wel de onderhuidse problemen. Het gemor binnen de selectie over de tactische keuzes van de trainer komen steeds meer aan het licht, evenals het onbegrip over zijn beslissingen om bepaalde spelers geen faire kans te geven.

De behaalde resultaten tot op heden zijn het gevolg van de enorme passie waarmee gespeeld wordt, maar individueel groeien de spelers al enige tijd niet meer. Ontevredenheid binnen de spelersgroep is als een rottingsproces en kan alleen gekeerd worden als er wederzijds begrip en goede communicatie is tussen staf en spelers. Het heeft er alle schijn van dat beide zaken op dit moment ontbreken.