dinsdag 8 april 2014

Wisselende resultaten voor regionale zijspancrossers tijdens 3e ONK


Op het circuit ’t Kötterbos in St.Isidorushoeve stond afgelopen zondag de 3e wedstrijd voor het ONK zijspancross op het programma. Aan de start stonden o.a. de teams Schreurs - Sellis & van Werven - Beunk. LOEsport.nl volgt dit jaar de verrichtingen van bovengenoemde teams.Schreurs - Sellis
Afgelopen weekend in Halle was de eerste wedstrijd na de vervelende sleutelbeen blessure van Schreurs. De wedstrijd verliep niet helemaal naar wens, maar vandaag werd met vol vertrouwen uitgekeken naar de twee manches voor het Open Nederlands kampioenschap zijspancross.

Training
De training werd gebruikt voor een stramme spieren los te rijden en vertrouwen te winnen voor de wedstrijden later op de dag. Er volgde een redelijke goede tijdtraining met uiteindelijk een zeventiende trainingstijd, met slechts een seconde achter de nummer veertien. Etienne Bax snelde naar de beste tijd voor Daniel Willemsen en Koen Hermans.
1e Manche
De training had vertrouwen gegeven voor de eerste manche, waaraan Schreurs en Sellis als zeventiende een plekje achter het starthek te mochten zoeken. De start verliep naar wens, maar toch kwamen Schreurs en Sellis niet verder dan een negentiende plaats na één ronde. Veel progressie zat er eigenlijk de gehele manche niet in, maar er werd wel een goed tempo gereden en dat gaf de burger moed voor de tweede manche. Omdat er een aantal teams uitvielen kwamen de twee matadoren als veertiende over de finish.

De overwinning ging naar de ongenaakbare Bax/Kaspars Stupelis (LV) voor Daniel Willemsen/Bart Sloot en Gert van Werven/Peter Beunk.

2e Manche
De eerste manche had voldoende aanknopingspunten opgeleverd voor de start van de tweede. Helaas verliep de wedstrijd anders dan was voorgesteld. Rick Schreurs voelde zich niet fit en daardoor zakte ook het vertrouwen weg. Er zat dan ook niets anders op dan de machine in het paddock te plaatsen. 

Bax/Stupelis waren ook de tweede manche superieur. Ditmaal werden de gebroeders Jan en Jeroen Visscher tweede voor Thijs Derks/Robbie Bax.

Helaas leverde de tweede manche weinig punten op, waardoor, toen de dagpunten bij elkaar werden opgeteld, Team Schreurs niet verder kwam dan een zestiende plaats overall.

Van Werven - Beunk

Zondagmorgen kwam het team in eerste instantie niet verder dan een 5e positie in de tijdtraining. Door een verbeterende rondetijd na een 15 minuten klommen de heren een plekje op in de lijst, om die zondag als vierde een plek achter het starthek te zoeken.


1e Manche
Een uitermate goede start in de eerste manche werd het begin van een succesvolle manche. Als snel konden van Werven - Beunk de tweede positie van team Willemsen over nemen, echter wel op redelijke afstand van de koplopers Bax-Stupelis. Door de explosie qua snelheid in de eerste paar ronden moest de combinatie met nummer #17 na verloop van tijd tempo minderen – waardoor team Willemsen weer aansluiting kreeg. Door ervaring en technisch goede rijlijnen wist de 10-voudig wereldkampioen positie twee weer over te nemen om vervolgens enkele meters weg te rijden. van Werven - Beunk hebben tot aan de laatste ronden nog geprobeerd aan te zetten, maar kregen het zijspan niet meer langs de combinatie. Nog even leek het erop dat de ZABEL machine roet in het eten zou gooien, want drie ronden voor het einde kwam er serieuze rook van de koeler af. Grote wolken met rook uit de koeler en met een ‘toen’ rauw/slecht lopende motor kwam de combinatie gelukkig over de finish en werd een derde plek genoteerd – de eerste top 3 notering in het Open Nederlands Kampioenschap was binnen.

De tijd tussen de beide manches werd volledig benut om het zijspan weer te prepareren, want het motorblok moest vervangen worden. Door een scheur in de koelerslang heeft het motorblok een veel te hoge temperatuur gehad, waardoor het risico niet genomen kon worden om hier een tweede manche mee te rijden. De heren monteurs hebben het motorblok en de koelerslang vervangen, zodat de tweede manche fris gestart kon worden.

2e Manche
De combinatie reed als vierde de eerste bocht in en noteerde bij eerste doorkomst een vijfde positie. De agressiviteit was van de rijstijl af te lezen en de heren gingen voor meer. Na een geslaagde inhaalpoging op Grondman-Verhagen in ronde twee – kwam team van Werven-Beunk enkele bochten verder stil te vallen door een stuurfout. Door het afslaan van de tweetakt ZABEL machine, werd er veel tijd verloren t.o.v. de elektrische starter van de viertakt KTM machine van vorig jaar. Het werd een kopie van de inhaalrace in Halle van een week daarvoor. Na enkele teams gepasseerd te hebben stroomden ze door naar plek 12 – in die tussentijd kon een botsing met het hekwerk niet voorkomen worden en konden de heren wederom opnieuw beginnen. In de laatste paar twee ronden wisten ze nog drie plekken goed te maken, door de Franse combinatie Mecene/Chene, Tjoelker/Klein Nijenhuis en Keuben/France te pakken en te finishen als 10e.

Met een zesde plek in de daguitslag, stijgen van Werven - Beunk weer naar een vierde positie in de tussenstand van het Open Nederlands Kampioenschap.De volgende wedstrijd is op tweede Paasdag, dan reizen de zijspancrossers af naar Valkenswaard voor de derde ONK wedstrijd.

Meer foto's op www.sidecarcrosspictures.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten