zondag 8 december 2013

Elburger Sportclub verslaat IJVV

Uitgebreid wedstrijdverslag van Elburger SC-IJVV door LOEsport-verslaggever Stan Lelieveld.

Met enig fortuin en niet geheel in overeenstemming met het spelbeeld pakt de trots van Elburg de drie punten in de confrontatie met het IJsselmuidense IJVV. Twee defensieve fouten bij de mannen van coach Herben Visscher zorgen voor even zoveel doelpunten en beslissen de confrontatie in de tweede helft.

Zuchten van opluchting waren hoorbaar vanaf de tribune en het veld. Een wedstrijd die geen winnaar verdiende wordt alsnog door de thuisploeg uit het vuur gesleept, maar op basis van inzet en strijd kan geenszins beweerd worden dat de triomf gestolen is.

Trainer Henk Nieuwenhuis heeft deze middag weer een variant uit de hoge hoed getoverd waar menigeen de wenkbrauwen over fronst. Routinier Andries van der Beek begint en blijft op de bank. Op basis van het aantal geïncasseerde tegentreffers valt voor die beslissing wel iets te zeggen. ESC hield tot nu toe in slechts twee van de twaalf duels de nul.
Het hart van de defensie wordt tegen IJVV gevormd door captain Jessurun en de weer in genade aangenomen Richard Boer. De twee jongelingen houden zich prima staande tegen de aanvallers van de gasten en bij het enkele onvermijdelijke slippertje kan men tegenwoordig uitstekend vertrouwen op doelman Onderstal.

Verrassender is wellicht de keuze van Nieuwenhuis om Joram Westerink op de rechtsback positie te posteren en dientengevolge Mitchel Kalverda door te schuiven naar de rechtshalf positie. Westerink bewijst een rasvoetballer te zijn en ook weinig problemen te hebben met voornamelijk defensieve taken. Kalverda daarentegen verzuipt op het middenveld en zorgt voor disbalans in de eerste helft.
Westerink geeft aan het “wel lekker” voetballen te vinden als back, maar zijn drive en voetbalkwaliteiten worden node gemist in de middenlinie. Al met al heeft het er veel van weg dat de oefenmeester na anderhalf seizoen nog steeds zoekende is naar de opstelling van zijn ideale elf.

De thuisploeg begint het meest voortvarend aan de wedstrijd. Het middenveld krijgt de eerste tien minuten de ruimte en gelegenheid te combineren en dat vertaalt zich in een licht veldoverwicht. IJVV lijkt met enige angst aan de wedstrijd te beginnen door de twee voorgaande zware nederlagen tegen ASV Dronten (8-0) en Lelystad ’67 (2-6) en zoekt naar de juiste manier om de Elburgers aan te pakken.
Tot grote kansen leidt het lichte overwicht niet, al kopt in de 7e minuut Marco de Vries rakelings over na een goede voorzet van Robbert van Schie en moet dezelfde Marco de Vries meer doen met de mogelijkheid die broer Wim hem biedt. Na een prima interceptie van de spits en dito afleggen op de rappe linksbuiten wordt er verzuimd te schieten waardoor keeper Meuleman in kan grijpen.

In de 11e minuut een vrije trap vanaf de linkerkant door Land wordt door Wim de Vries net over de kruising gekopt. Dat blijkt ook het laatste wapenfeit namens de thuisploeg in de eerste helft. IJVV begint de zaken energieker aan te pakken, winnen nagenoeg alle duels en zetten de tegenstander eerder onder druk. Daardoor verliest het middenveld van de blauwwitten volledig de controle over de wedstrijd en ontstaat er steeds meer dreiging in de richting van het Elburger doel. Er rest de thuisploeg al snel niets anders dan het hanteren van de lange bal en dat luidt constant balverlies in.
De behendige Ali Muala’a is deze middag niet erg gelukkig met zijn acties en spelvoortzettingen, Marco de Vries heeft in het eerste deel van de wedstrijd ogenschijnlijk veel ruzie met de bal en Wim de Vries legt het, hoe onge-bruikelijk, vaak af tegen de stoere stopper Tom Bruintjes.
Echt groot wordt de druk op het doel van Onderstal echter nauwelijks in de eerste helft, al moet hij zich tot het uiterste strekken om een stift van Chiel Buikema voldoende te kunnen beroeren. Een schot uit de draai van dezelfde Buikema verdwijnt slechts een halve meter naast het doel.

De tweede helft begint met een, naar het schijnt, noodgedwongen omzetting. Linksback Bjorn van de Wetering blijft in de kleedkamer achter en wordt vervangen door middenvelder Matthijs Frik. Daardoor komt Kalverda terug in de laatste linie en dat doet het elftal van Nieuwenhuis zichtbaar goed.

Al in de 46e minuut krijgt aanvoerder Jessurun een kans na een doorgekopte bal van Wim de Vries. Keeper Meuleman is echter een fractie eerder bij de bal. In de 57e minuut wordt een prima voorzet van Muala’a, net over getikt door Wim de Vries. De gasten uit IJsselmuiden blijven uitstekend meedoen in de wedstrijd met een boeiend gevecht als gevolg.

Er is echter een doelpunt van de thuisploeg voor nodig om de ploeg van Visscher echt alle schroom van zich af te doen gooien. In de 65e minuut maakt de tot dan toe uitstekend verdedigende Bruintjes een kapitale fout bij het wegwerken van de bal. Onverwacht belandt het speeltuig voor de voeten van Marco de Vries die na enig kapwerk hard uithaalt en doelman Meuleman kansloos laat.
Gedwongen door de onverwachte tegentreffer neemt de offensieve dadendrang van IJVV toe. De afweer van ESC wordt meer en meer onder druk gezet wat leidt tot een aantal kansen voor Buikema en invaller Post. Bekruipt langs de lijn de supporters het gevoel dat de gelijkmaker gaat vallen, daar wordt aan de andere kant de wedstrijd beslist. In een duel binnen de beruchte lijnen wordt spits Wim de Vries net iets te fel belaagd door zijn tegenstander en kan de uitstekend leidende scheidsrechter Van Eck niet anders dan de bal op elf meter leggen. Keeper Meuleman kiest de verkeerde hoek bij de inzet van Jessurun en daarmee wordt de voorsprong voor ESC verdubbeld.

Enkele minuten later een cruciaal moment in het andere strafschopgebied. Jessurun trekt overduidelijk zijn tegenstander naar de grond, maar daar waar een 2e strafschop zeker terecht was geweest, liet de scheidsrechter doorspelen. Naderhand geeft de leidsman aan dat hem hoogstwaarschijnlijk in die mate het zicht op de situatie werd ontnomen waardoor hij onmogelijk voor een penalty kon fluiten.
Het laatste wapenfeit is voor Buikema die voor de tweede maal een stiftje door Onderstal net voldoende aangeraakt ziet worden om een tegendoelpunt te voorkomen.

Door de knappe overwinning blijft de Elburger Sportclub in het spoor van het Kampense KHC die de tweede plek bezetten. Haast halfweg de competitie kan gesteld worden dat de resultaten van ESC zeer behoorlijk te noemen zijn.
Indien volgende week hekkensluiter VVOP uit Voorthuizen verslagen kan worden, dan is het niet ondenkbaar dat de ploeg als derde geklasseerde de winterstop ingaat. Een prestatie waar niet velen rekening mee gehouden hebben.