zondag 1 december 2013

DSV ’61 zegeviert opnieuw in derby; DSV'61-VSCO'61 2-0

Uitgebreid wedstrijdverslag van de derby in de 3e klasse B tussen DSV'61 en VSCO'61 door LOEsport-verslaggever Stan Lelieveld.

Na elf wedstrijden in het huidige seizoen heeft de equipe van trainer Jan de Ruiter een prima rapport te overleggen. Alle 6 thuiswedstrijden werden gewonnen en met 23 punten bezet de ploeg een keurige 2e plaats in de 3e klasse B.
In de wetenschap dat de topploegen in de tweede seizoenshelft allemaal nog naar Doornspijk toekomen, lijkt een kampioenschap verre van een utopie.

Op de druilerige laatste zaterdag van november wordt ook buurman VSCO ’61 aan de zegekar gebonden en op de 2-0 overwinning is helemaal niets af te dingen. Verheffend was het spel van beide ploegen allerminst, maar dat is niet ongebruikelijk in een burentwist. Bovendien maalt niemand van de thuisploeg erom als de wedstrijd na afloop geanalyseerd wordt.

De geelhemden uit Oosterwolde waren wel degelijk met goede bedoelingen naar Doornspijk afgereisd en maakten die in het eerste kwartier duidelijk. Met vlot combinatievoetbal werd de thuisploeg op eigen helft vastgezet en ontstond er een aantal malen dreiging voor het doel van de boomlange keeper Dekker. Een vrije trap halverwege de helft van de tegenstander door Van ’t Hul, op de lat gekopt door Bosch, verdient een beter lot. Keeper Dekker blesseert zich in die situatie ogenschijnlijk zwaar aan zijn enkel, maar opgeven is geen optie met de lengte van spits Van der Velde van de gasten als constant gevaar.
De thuisploeg kan in eerste instantie niets tegenover de dadendrang van de opponent stellen en moet zich beperken tot tegenhouden. Dat doen ze overigens met verve, want hoewel voetballend beter weet VSCO ’61 zichzelf geen serieuze kansen meer te verwerven. In de 12e minuut mag DSV ’61 aanleggen voor een indirecte vrije trap op ruim dertig meter van het doel.
Tot ieders verbazing weet Bakker het “tikkie breed” van aanvoerder Van Norel met een harde schuiver in het doel te werken. Het doelpunt is echter hoofdzakelijk op het conto van doelman Schoonhoven schrijven, want het houdbare schot verdwijnt door zijn handen en benen in het doel.
Feit is dat deze blunder de thuisploeg volledig in de kaart speelt. Meermaals heeft de runner up al bewezen heel scherp te kunnen verdedigen en dat ze de spelers in huis hebben om uiterst succesvol te kunnen counteren.

Door het vroege doelpunt komt de wedstrijd zelf meer in balans zonder ooit sprankelend te worden. Scheidsrechter Klein Rot blijkt een liefhebber van mannelijk voetbal met als gevolg dat de fysieke strijd tot vervelens toe onderbroken moet worden voor diverse blessurebehandelingen.
Tussen de spelonderbrekingen door is het meeste balbezit voor de gasten, maar ontstaan de sporadische hachelijke momenten voor het doel van de onzekere doelman Schoonhoven. Zo zet Hoekert goed door op de verdediging van VSCO ’61 na een onderschepte dieptepass en creëert hij zichzelf een goede mogelijkheid. Zijn schuiver wordt echter ternauwernood gekeerd door de sluitpost. In de 32e minuut een zeer zwakke spelvoortzetting van dezelfde Schoonhoven, die pardoes de bal in de voeten speelt van een tegenstander. Het afstandschot verdwijnt net over het doel.

Het tweede bedrijf van de tot dan toe spannende wedstrijd laat in eerste instantie niet een heel ander spelbeeld zien. De gasten uit Oosterwolde gaan op zoek naar de gelijkmaker, maar het ontbreekt ze aan het vernuft om de oranje muur te slopen. Sterker nog; gaandeweg gaat de defensie van VSCO ’61 zo ver naar voren spelen dat de ruimte in de rug veel te groot wordt. Daardoor krijgt de thuisploeg minstens vier mogelijkheden om de wedstrijd op slot te gooien. De geboden ruimte wordt echter slecht benut.
Uiteindelijk lukt het de voorwaarsten van DSV ’61 in de 64e minuut wel om een counter goed uit te spelen. Het is Hofmeijer die het voorbereidende werk van Hoekert mag verzilveren en de wedstrijd daarmee op slot gooit.

Trainer Westerhuis brengt met Hulleman nog wel een tweede reus in de aanval erbij en ziet voor de tweede keer een kopbal op de lat belanden, maar keeper Dekker wordt eigenlijk nooit meer echt op de proef gesteld. Net voordat de schemering invalt fluit de leidsman van dienst voor de laatste maal en vieren de toeschouwers van de thuisploeg een feestje op het goedbezochte Sportpark De Haere.
Zoals het een goede coach betaamt, blijft Jan de Ruiter kritisch op zijn manschappen en het vertoonde spel. De selectie van de thuisclub is smal en de onnodige gele kaart voor middenvelder Bakker is wat hem betreft een smet op de wedstrijd. Hij zal er de volgende wedstrijd tegen Hatto Heim niet bij zijn en dat is een groot gemis.
Bovendien is het vele balverlies in de tweede helft van spits Hofmeier hem een doorn in het oog. Voor een speler van het kaliber Hofmeier moet dat te denken geven. Als hij dat egoïsme uit zijn spel weet te halen en meer in dienst van het elftal gaat spelen, dan is een hernieuwde kennismaking met de 2e klasse zeker niet ondenkbaar.