DSV'61 blijft met een kater achter na duel met Zwart Wit'63

Wedstrijdverslag door LOEsport.nl-verslaggever Stan Lelieveld.

Zaterdag 14 december:
DSV'61 - Zwart Wit'63  2-2 (1-0)

Iedere trainer zal het belang van een goed resultaat in de laatste wedstrijd voor de winterstop beamen. Deze middag had het er alle schijn van dat DSV ’61 zich zou revancheren voor de forse oorwassing in Hattem vorige week (6-1 verlies tegen Hatto Heim) en op een gedeeld tweede plek in de rangschikking de eerste seizoenshelft ging afsluiten.

Een buitengewoon boeiend slot van een voor de rest matige wedstrijd liet de ploeg van Jan de Ruiter echter met een pittige kater achter. Op basis van de krachtsverhoudingen op het veld was de 2-2 een terechte eindstand.
In een tijdbestek van tien minuten een 2-0 voorsprong verspelen en tussentijds ook nog een strafschop missen bezorgt de oranjehemden echter een pijnlijker gevoel dan een kansloze nederlaag.

Zoals wel vaker in wedstrijden van DSV ’61 is de openingsfase voor de ploeg die het meeste voetbal in zich heeft. In dit geval is het Zwart Wit ’63 uit Harderwijk wat als beste uit de startblokken komt. De thuisploeg beperkt zich tot zeer compact verdedigen en gokt op snelle uitbraken.

De eerste tien minuten speelt het spel zich hoofdzakelijk af op de helft van DSV ’61. De gasten zoeken veelvuldig de aanval via de flanken, maar Sander Bouw is aan de rechterkant niet erg gelukkig met zijn balaannames en acties en de uiterst behendige Oussama wordt veel te weinig gevonden aan de linkerkant door verkeerde loopacties van de Harderwijker middenvelders. Bovendien blijkt spits Bart Mous zijn dag niet te hebben waardoor hij niet of nauwelijks in het stuk voorkomt.

Enig gevaar ontstaat er daarom ook niet voor het doel van invaller-doelman Marco van den Hoek. Een enorme fout in de defensie van Zwart Wit ´63, Nick van Renselaar wil terugspelen op zijn doelman, wordt in de 12e minuut genadeloos afgestraft door de thuisploeg. Johan Westerink kan de terugspeelbal eenvoudig onderscheppen en de breedtepass op Alfred Hofmeyer wordt door laatstgenoemde simpel binnengeschoven. Hoe gelukkig ook tot stand gekomen, de vroege voorsprong is koren op de molen voor DSV ´61.

Het initiatief wordt aan de tegenstander gelaten en in de omschakeling is de ploeg vaak levensgevaarlijk. Wanneer ook de opponent een handje gaat helpen lijkt niets een heerlijke middag in de weg te staan voor de thuisploeg.
De verdedigers van Zwart Wit ´63 zijn na de vroege goal enige tijd het spoor bijster en in de 16e minuut is wederom een grote fout hen haast noodlottig. Janic Borecki lijkt de bal eenvoudig met het hoofd op te kunnen ruimen, maar in plaats daarvan kopt hij de bal door en verleent daarmee Johan Westerink vrije doortocht. Opnieuw volgt er een breedtepass op Hofmeyer, maar ditmaal weet doelman Van der Zwet uitstekend redding te brengen op de inzet van de rappe aanvaller.

Zwart Wit ´63 herpakt zich hierna enigszins en zorgt in het vervolg van de eerste helft voor het meeste gevaar. Afstandschoten van Mous en Bouw vliegen rakelings over en naast het doel of worden prima gepareerd door Van den Hoek. Aan de linkerzijde weet Oussama de toeschouwers te vermaken met prachtige passeerbewegingen, maar is de final touch niet goed genoeg om verandering in de stand te brengen. Net voor de thee onderscheidt Alfred Hofmeyer zich nog eenmaal met een prachtig schot, maar keeper Van der Zwet is attent en redt.

De tweede helft verandert er niet veel aan het spelbeeld al is het opvallend te zien dat de thuisploeg veel beter anticipeert. De meeste afvallende ballen zijn voor de oranjehemden en inspeelpasses van de tegenstander worden met grote regelmaat onderschept.

Vooral uitblinker Stefan Bakker onderscheidt zich weer met zijn onverzettelijk-heid en spelvoortzettingen. Aanvoerder Jan van Norel begint ook weer wat van zijn oude vorm te etaleren en naarmate de tweede helft vordert lijkt Zwart Wit ´63 steeds machtelozer te worden. Er ontstaat nog een aantal keren dreiging voor het doel van Van den Hoek bij voorzetten van Oussama, maar echt uitgespeelde kansen worden door de gasten niet gecreëerd.

Aan de andere kant daarentegen komen de voorwaartsen van DSV ´61 wel steeds vaker in de buurt van doelman Van der Zwet. Tot twee maal toe is Hofmeyer dicht bij een treffer. Eerst wordt hij prima gelanceerd door Van Norel, maar verdwijnt het schot naast het doel. De tweede kans ontstaat wanneer Hofmyer bij toeval het speeltuig voor de voeten krijgt, maar het gehaaste puntertje vliegt over de deklat.
In de 74e minuut is de rechtsbuiten wederom zijn tegenstander veel te snel af en ditmaal vliegt zijn inzet via de voet van een tegenstander in de korte hoek achter de keeper in het doel. Wedstrijd gespeeld, was het algemene idee langs de kant. De aardigheid van voetbal blijft echter de onvoorspelbaarheid.

Onverwachts wordt in de 82e minuut de spanning teruggebracht in de wedstrijd. Een vrije trap vanaf links komt voor de voeten van Zarrhadi. Diens inzet komt via de lat terug in het veld en uiteindelijk terecht bij invaller Caliskan. Door een woud van benen verdwijnt de bal in het doel van Van de Hoek. Met nog enkele minuten op de klok gooit Zwart Wit `63 alle schroom van zich af om alsnog een gelijkspel af te dwingen.
Het is echter Alfred Hofmeyer die een hoofdrol opeist en zijn ploeg in een zetel lijkt te zetten. Een actie van hem over de rechterflank kan alleen ten koste van een overtreding binnen de 16-meter gestopt worden. Naamgenoot Wilco Hofmeyer neemt plaats achter de bal, maar de verdediger is drukker bezig met zijn aanloop dan met het schot waardoor de inzet via de lat weer terug het veld in komt. De rebound wordt door dezelfde Hofmeyer over geschoten.
Gesterkt door deze meevaller gaan de gasten uit Harderwijk wederom op jacht naar de gelijkmaker en in de ultieme minuut verdwijnt een prachtig schot van Boreckie alsnog achter de mistastende Van den Hoek.

Trainer Jan de Ruiter, hoogstwaarschijnlijk ook volgend seizoen nog de technisch eindverantwoordelijke bij het vlaggenschip van DSV ’61, is nuchter genoeg om zich te realiseren dat de huidige positie op de ranglijst het hoogst haalbare is.

De selectie is te smal om tot het einde aan toe mee te blijven doen om de bovenste plekken. Op de vraag wie hij als favorieten ziet in de 3e klasse B antwoord hij met Hoevelaken en VSCO ’61.
Zijn ploeg moet blijven knokken voor een plek in de nacompetitie. Op basis van inzet en mentaliteit blijft dat zeker tot de mogelijkheden behoren, ook al begint de winterstop met een kater.