maandag 2 december 2013

Gary Hekman sterkste op Flevonice

Een dubbel weekend leverde ook een dubbel gevoel op. In Hoorn, waar de achtste etappe om de marathoncup werd verreden, moest team Van Werven genoegen nemen met een vijfde stek. Een dag later kwam de ultieme revanche. Winnen op de thuisbaan Flevonice.


De langste ijsbaan ter wereld vierde vorige week de heropening al met een feestje, afgelopen weekend lag er ook daadwerkelijk ijs. Dat ijs werd meteen ultiem getest door een kudde hongerige marathonschaatsers. De koers over 70 kilometer was hard en zwaar en mondde uit in een slijtageslag, waar alleen de sterksten van het peloton de schifting overleefden. Een kopgroep met louter hardrijders bleef over. Jan Maarten Heideman, Willem Hut en Gary Hekman namens Van Werven, maar ook Simon Schouten, Frank Vreugdenhil, Jouke Hoogeveen, Crispijn Ariƫns en Sjoerd Huisman.


Gary Hekman sprint naar zijn vierde zege van het seizoen. (C) TIMS


In de finale vuurden die mannen team de ene aanval na de andere af op Van Werven, maar Heideman, Hut, Hekman zelf en in een eerder stadium ook Rick Smit, Geert Plender en Bart de Vries, hielden controle over de wedstrijd. De eindsprint van Hekman was vervolgens indrukwekkend als altijd. Van kop af aan loste hij al zijn concurrenten.

De hernieuwde kennismaking met Flevonice beviel Gary Hekman wel. Niet vreemd, want de schaatser van Van Werven heeft goede herinneringen aan de megalange ijsbaan in de polder. Hij won er al drie keer, al houdt Hekman zelf er een andere telling op na. “Bij mij staat de teller op vier en na vandaag vijf. De overwinning die me hier door de jury is ontnomen, tel ik zelf nog altijd mee”, zei hij tegen schaatsen.nl


Over de zege die Hekman nu boekte, viel niet te twisten. In de sprint van een kopgroep van negen man stond er opnieuw geen maat op Hekman. Op het laatste rechte stuk naar de finish was hij oppermachtig. “Ik ging vroeg aan en bouwde daarna de snelheid op. De eerste vijftig meter konden ze nog volgen, daarna niet meer”, lichtte hij toe.
Verstandig

Van de ziekte die Hekman vorige week aan de kant hield, was in Biddinghuizen weinig meer te merken. “Ik had keelpijn, was verkouden. Misschien was ik niet heel ziek, maar ik was zeker niet fit genoeg om te rijden. Dan kan ik naar Eindhoven gaan, starten en er niets van bakken, of ik kan verstandig zijn en rust nemen. We hebben gekozen voor het laatste.”

Het had overigens weinig gescheeld of Hekman en zijn ploeggenoten hadden op Flevonice helemaal niet aan de start gestaan. In de agenda stond een trainingskamp op het Spaanse eiland Gran Canaria. Dat leverde tegenstrijdige belangen op. Flevonice is ook sponsor van het team Van Werven. Hekman: “Uiteindelijk hebben we de tickets omgeboekt naar een vlucht op maandag. Niet alleen omdat Flevonice onze ploeg steunt, maar ook omdat het hier altijd een mooie wedstrijd is. We wilden graag rijden.”

B-rijder Ruben Wieberdink reed de wedstrijd bij de A-rijders knap uit in het peloton en werd 29e.
Hoorn

Een dag eerder in Hoorn reed een grote kopgroep weg met Bart de Vries en Willem Hut. Op dat moment bekommerden Hekman en Plender zich om de zojuist gevallen Smit. Met De Vries en Hut in de kop was de bezetting eigenlijk net te mager. In de eindsprint werd De Vries vijfde.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten