dinsdag 20 augustus 2013

Veluwecup, wedstrijdverslagen laatste speelronde


De Veluwecup 2013 was een succesvolle editie met de sv 't Harde als de uiteindelijke winnaar.
Hieronder uitgebreide wedstrijdverslagen van de laatste speelronde met OWIOS-Elburger SC en sv Epe-sv 't Harde door LOEsport-verslaggever Stan Lelieveld.


OWIOS terechte winnaar in confrontatie met Elburger Sportclub

Door bekerverplichtingen van OWIOS op zaterdag 27 augustus aanstaande en de weigering, ondanks eerdere toezeggingen, van buurman WHC uit Wezep om de onderlinge confrontatie te verplaatsen naar een andere dag moest noodgedwongen het programma van de Veluwecup ingekort worden en vonden deze zaterdag de laatste twee wedstrijden plaats. Op een wederom goed bezocht Sportpark Bovenmolen te Oldebroek kruisen als eerste gastvereniging OWIOS en buurman Elburger Sportclub de spreekwoordelijke degens.
De thuisploeg had in de eerste wedstrijd tegen sv Epe een niet al te sterke indruk gemaakt en de Elburgers kregen in de eerste confrontatie zelfs een regelrechte afstraffing van gemeentegenoot sv ’t Harde. Van beide teams werd dus wel wat spektakel en eerherstel verwacht.

In tegenstelling tot hun vorige wedstrijd trad de ploeg onder aanvoering van de weer inzetbare captain Jessurun wel op nagenoeg volle sterkte aan. Linksbuiten Marco de vries flankeert zijn broer Wim in de aanvalslinie en Mark Land speelt de eerste minuten in deze voorbereiding aan de zijde van Jessurun op het middenveld. In de laatste lijn de rentree van Mitchel Kalverda in het centrum, waardoor Mathijs Frik op de voor hem onwennige positie van linksback komt te staan. Laatstgenoemde blijkt voor de Elburgers in de eerste helft de achilleshiel, maar gevolgen voor het scoreverloop heeft dat nog niet.

Ook de ploeg van Brem treedt aan met de spelers die zomaar de basis kunnen gaan vormen het komende seizoen. Johan van Olst wordt wederom op de rechtsbackpositie geposteerd en houdt zich uitstekend staande tegen de Elburger aanvallers. Bennie Veldhoen vormt weer de vertrouwde tandem met William van den Hul en op de linksbuitenpositie staat de piepjonge Cornell Balk. De in Elburg woonachtige jongeling ontpopt zich tot een plaaggeest voor de blauwwitte defensie en kan een sensatie worden het komende seizoen met zijn snelheid en prima traptechniek.

Het begin van de wedstrijd is onmiskenbaar voor de Elburgers. Snel druk zettend en met veel fysiek verovert de ploeg veel ballen en kan Marco de Vries een paar keer dreigend worden. Tot uitgespeelde kansen leidt het offensief niet en bovendien duurt het maar even. Gaandeweg het eerste bedrijf krijgt OWIOS grip op het middenveld en zakken de gasten steeds verder terug. Gerdo van het Hul speelt als vanouds en verovert meermaals de bal terwijl aanvoerder Veldhoen zich nadrukkelijk met de opbouw mag bemoeien. Het onrustige spel van de gasten zorgt voor steeds meer fouten. Zelfs routinier Andries van de Beek weet zich er niet aan te onttrekken en een slippertje van hem levert Cornell Balk de eerste serieuze kans van de wedstrijd op. In de een op een situatie met de linksbuiten toont keeper Onderstal zich sterker. De jonge doelman van de gasten geeft in de loop van de eerste helft meermaals blijk van zijn kwaliteiten. Tot drie keer toe is hij de overwinnaar wanneer een speler van OWIOS alleen op hem afkomt. De enige keer in het eerste bedrijf dat Onderstal het antwoord schuldig moet blijven kopt Nagelhout de bal naast zijn doel. Het krachtsverschil is in de eerste helft niet groot en de brilstand lijkt dan ook de meest logische ruststand.
In de 38e minuut echter mag Mathijs Frik aanleggen voor een vrije trap na een lichte overtreding op Wim de Vries. Het schot wordt in eerste instantie gesmoord in de muur, maar Frik krijgt een herkansing en ziet op links Mark Land helemaal vrij staan. Een prachtig overstapje van Jessurun verrast de defensie van OWIOS en met een bekeken schuiver verdwijnt de inzet van Land achter Kuiper in het doel.

De tweede helft begint met een groot aantal wijzigingen in de ploeg die op voorsprong staat en dat komt het veldspel van de Elburger Sportclub niet ten goede. Ook coach Brem voert een aantal wijzigingen door, maar kwalitatief heeft dat voor de thuisploeg niet of nauwelijks gevolgen.
Al in de 51e minuut krijgt de nog naar zijn topvorm zoekende Van den Hul een kopkans, maar zijn inzet verdwijnt naast het doel. Korte tijd later opnieuw een kans voor “de vos van OWIOS” na een matige ingreep van Onderstal, maar dit keer brengt Goudriaan op de doellijn redding. De Elburgers zijn niet in staat om een passend antwoord te vinden en de gelijkmaker moet wel gaan vallen. Zo geschiedt het ook in de 61e minuut. Een corner vanaf de linkerkant wordt onvoldoende weggewerkt. Tristan Keijl kan met het hoofd doorkoppen op de volledig vrijstaande Nagelhout die op zijn beurt met een simpel kopballetje keeper Onderstal het nakijken geeft. Voor de tweede keer wordt duidelijk dat de Elburger goalie onzeker is bij hoge ballen, met dit keer vervelende consequenties.

De supporters van de gasten moeten tot de 67e minuut geduld hebben voordat hun ploeg een mogelijkheid weet te creëren. Jessurun verovert de bal op het middenveld en stoomt op richting vijandelijk doel. Jarno Spronk kan alleen middels een overtreding de aanval onderbreken en Frik mag voor de tweede keer aanleggen op een interessante positie. De vrije trap is prima ingeschoten, maar de redding met de vingertoppen van doelman Kuiper is minstens zo fraai. In de 71e minuut krijgt de onzichtbare en voor dit werk veel te lichte Yanick Leusink onverwacht nog een grote kans wanneer Ben Snoek de bal ongelukkig tegen het hoofd krijgt en daarmee de kleine aanvaller vrij doorgang geeft. Diens inzet is echter zo zwak dat Kuiper zich niet eens hoeft in te spannen om redding te brengen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd krijgt de wedstrijd toch de verdiende winnaar. Bennie Veldhoen krijgt de bal in het strafschopgebied aangespeeld en kan kinderlijk eenvoudig de inglijdende Kalverda ontwijken. De schuiver in de korte hoek betekent de 2-1 en tevens de laatste plek voor de Elburgers in de eindrangschikking van de 4e editie van de Veluwecup.

De wedstrijden tijdens dit toernooi van beide ploegen zullen de trainers van zowel OWIOS als ESC nog de nodige hoofdbrekens opgeleverd hebben. Voor Brem zal het zaak zijn om een aantal goede resultaten te halen in het begin van dit nieuwe seizoen. In de zware 1e klasse D en bovendien een zeer moeilijk bekerprogramma zal een slecht begin desastreuze gevolgen kunnen hebben. Hoopgevend is in ieder geval het spel van een aantal spelers die aan gaan sluiten bij de eerste selectie.
Trainer Henk Nieuwenhuis daarentegen kan onmogelijk vrolijk worden van zijn “bank” Weggespeeld worden door de buren uit ’t Harde en de nog naar vorm zoekende dragende spelers zijn geen reden om de seizoensouverture met veel vertrouwen tegemoet te zien.



Spektakel bij sv ’t Harde tegen sv Epe

Het beste van de Veluwecup 2013 werd dit jaar bewaard voor de laatste wedstrijd al zullen daar met name de supporters van sv ’t Harde gemengde gevoelens bij hebben. De ploeg van trainer Van Egteren en sv Epe schotelden de toeschouwers echter een zeer aantrekkelijk schouwspel voor met strijd, emotie en vooral veel doelpunten. Na het laatste fluitsignaal tevreden gezichten aan beide kanten. Gastvereniging sv Epe was de terechte winnaar van de confrontatie en sv ’t Harde de terechte winnaar van de enorme wisselbeker en de topscorerbokaal.

Na de eclatante overwinning op de Elburger Sportclub voerde Van Egteren toch een paar wijzigingen door in zijn startende elf. Rico Leusink had weer een plekje in de defensie ten koste van Wilco Oosterbos. Dinand Dekker mocht na zijn twee doelpunten tegen ESC in de basis starten en Mattijs Engeltjes verving Thomas Boer op het middenveld. Ook sv Epe trainer Warmelink voerde een aantal wijzigingen door ten opzichte van de ploeg die startte tegen OWIOS. De zondag 3e klasser uit Epe heeft een aantal uistekende voetballers in de gelederen, waaronder aanvoerder Koen Logen, Stef Veldwijk en Stefan Lokhorst. Dissonanten in de ploeg zijn er niet of het moet de onzekere Max Bonhof zijn, die af en toe zijn ploeggenoten in verlegenheid brengt met weifelend optreden.

Net als in de vorige wedstrijd van de groenwitten, waarin al na 8 minuten gescoord werd tegen de rivaal uit Elburg, neemt ook in deze wedstrijd de ploeg heel snel een voorschot op de toernooiwinst. Ditmaal is het in de 7e minuut dat Michael Jeensma op kan stomen richting het vijandelijk doel en met een prachtig schot in de verre hoek keeper Bas van Schoonhoven kansloos laat. Een droomstart, maar geenszins een aanleiding voor sv Epe om de koppies te laten hangen. Middels goed positiespel en vlotte combinaties wordt sv ’t Harde onder druk gezet en creëert de voorste lijn goede kansen. Al snel na de openingstreffer een fijn omschakelmoment van de blauwwitte equipe. Logen wordt ter hoogte van de middenlijn de diepte ingestuurd. De defensie van sv ’t Harde staat volledig uit positie en laatste man Rick Veldkamp kan in zijn eentje niet voorkomen dat de aanvoerder van sv Epe voor de eerste keer deze middag Nick Grootkarzijn kansloos laat.
De ploeg van Van Egteren laat zich vervolgens uit het spel halen door het fysieke spel van de tegenstander en arbitrale beslissingen. Teveel spelers hebben zichtbaar moeite zich te herpakken en dat speelt de tegenstander uiteraard in de kaart. Bovendien is de ploeg slordig in balbezit waardoor zelden een fatsoenlijke aanval opgezet kan worden. Mede dankzij een paar knappe reddingen van Grootkarzijn verandert tot aan de rust niets aan de tussenstand waardoor beide ploegen met een 1-1 stand richting thee gaan.

De tweede helft vervangt aanwinst Mark Reezigt de onopvallende Dinand Dekker en in aanvallend opzicht is dat een verbetering. Samen met tweede nieuwkomer Patrick van de Dragt lijkt sv ’t Harde twee welkome versterkingen in huis te hebben. Met name de linksback voegt wat toe aan de ploeg. Hij heeft veel drang naar voren en een prima pass in zijn linkerbeen. Mooie bespiegelingen ten spijt is het sv Epe dat het beste van het spel heeft in het eerste deel van de tweede helft. Een grote fout van de ervaren captain Rick Veldkamp, hij aarzelt te lang bij het uitverdedigen en speelt pardoes Niek van Doorn in de voeten, luidt de 2-1 in voor sv Epe via Stefan Lokhorst.
Dezelfde Lokhorst kan enkele minuten later zelfs de 3-1 laten aantekenen. Een vrije trap van invaller Ricardo van Ederveld valt achter de verdediging van de groenwitten en opnieuw mag Grootkarzijn de gang naar het net maken. Een paar minuten later had zomaar ook de 4-1 op het scorebord kunnen staan, ware het niet dat het bekeken passje van aanvoerder Logen bij de eerste paal door Stef Veldwijk op de paal geschoten wordt.
De derde tegentreffer en vervolgens de grote kans voor sv Epe op nog een treffer lijken sv ’t Harde wakker te schudden. Er wordt met meer overtuiging de aanval gezocht. Keeper Van Schoonhoven weet zijn doel schoon te houden bij een goede kopbal en dito intikker van Reezicht, maar korte tijd later moet hij alsnog capituleren voor de dadendrang van Michael Jeensma.

De aansluitingstreffer komt tot stand na een aanval over meerdere schijven waarbij de behendige aanvaller als eindstation eerst nog twee tegenstanders het bos instuurt en vervolgens knap afrondt. De gelijkmaker laat niet lang op zich wachten. Henk Elskamp besluit vanaf een meter of twintig een poging te wagen en de tot dan toe foutloze keeper Van Schoonhoven bokst de bal precies op de rechterschoen van Jeensma. De 3-3 lijkt het eindsignaal te halen, maar in de slotfase toch nog enige opwinding. Bij een botsing tussen doelman Grootkarzijn en Stef Veldwijk wacht de scheidsrechter in eerste instantie voordeel voor de aanvaller af, maar op het moment dat er geen uitzicht meer is op een doelpoging fluit hij alsnog voor een strafschop. Deze wordt onberispelijk binnengeschoten door Koen Logen.

De overwinning van sv Epe zal het moraal van de ploeg goed gedaan hebben. Er zal hen veel aan gelegen zijn weer terug te keren in de 2e klasse en met deze spelers lijkt dat geen onhaalbare kaart. Hetzelfde kan gezegd worden van sv ’t Harde. De ploeg oogt frisser en sterker dan het vorige seizoen. Deze wedstrijd zal ze ongetwijfeld geleerd hebben dat het constant commentaar leveren op de arbitrale leiding afbreuk doet aan het veldspel en dat alleen resultaten gehaald worden als de concentratie en inzet volledig is. Nochtans moet de doelstelling voor komend seizoen, tenminste meedoen aan de nacompetitie, haalbaar zijn voor de ploeg van Edwin van Egteren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten