maandag 17 december 2012

Zoete overwinning voor sv ’t Harde

De maand december is al generaties lang de maand van de cadeaus. Dat ze niet noodzakelijkerwijs bezorgd hoeven te worden door mannen met witte baarden maakte het Arnhemse ESA wel duidelijk. Nadat de mannen van coach Van Egteren het cadeaupapier van het geschenk afgetrokken hadden kon er alom gejubeld worden om een 3-1 overwinning. Doelpunten van Jeensma (2x) en Vlijm beslisten in de tweede helft een wedstrijd waarin sv ’t Harde van begin tot eind voetballend de onderliggende partij was. Kansen benutten is echter de belangrijkste kwaliteit die nodig is om wedstrijden te winnen en op basis daarvan wint de thuisploeg verdiend van de ploeg van coach Omvlee.

Een waslijst aan afwezigen en spelers waarvan tot op het laatste moment onduidelijk was of ze aan de aftrap konden verschijnen deed op voorhand vrezen voor een zware middag voor de thuisploeg. Zo werd Hartog in het hart van de defensie geposteerd en moest Hermen de Jager de rechterzone in de verdediging bewaken. Beiden spelers zijn normaliter vaste waarden bij de reserves van sv ’t Harde.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de uitstekende leidsman Keijl speelden de groenwitten onrustig, slordig en op het oog niet erg geïnspireerd. Onder aanvoering van de sterk spelende captain Hendriks zochten de gasten direct naar gaten in de defensie van de thuisploeg. Positiewisselingen van de behendige vleugelspitsen Nasri en Edan en het veelvuldig opkomen van middenvelders en backs zorgden voor chaos en onzekerheid op het middenveld en in de verdediging van de sv ‘t Harde. Veelvuldig kwamen er voorzetten vanaf de flanken richting het doel van sluitpost Van der Wijk en de ongebruikelijk onzekere doelman ging gedurende de eerste helft een aantal keren fors in de fout. Al in de beginfase ging hij opzichtig onder een hoge bal door, maar bleek Nasri niet op dat buitenkansje gerekend te hebben.
De zeer matige spelvoortzettingen van de doelman zorgden bovendien voor nog meer onrust bij zijn medespelers. Het balbezit was langdurig voor de gasten uit Arnhem en het wachten leek op een doelpunt van de middenmoter. Grote makke bij de jonge ploeg van trainer Omvlee is deze middag de scherpte bij de eindpass. Haast iedere voorbereidende actie was goed, maar keer op keer kon uiteindelijk niemand van de voorwaartsen in stelling worden gebracht. Pas in de 18e minuut ziet het trouwe publiek de eerste offensieve daad van de thuisploeg.

Linksback en revelatie Vlijm, pas sinds dit seizoen een volwaardig selectielid en sinds kort basisspeler, komt weer eens over op de linkerflank, maar zijn inzet verdwijnt naast het doel. In de 26e minuut een prima voorzet van Jeensma, maar spits Leusink komt net niet bij de bal. Dat is gelijk het laatste wapenfeit van de SV, want vanaf dat moment is het uitsluitend nog ESA wat de klok slaat. De ene na de andere steekpass snijdt door het hart van de defensie en het mag een wonder heten dat de Arnhemmers niet een keer het net weten te raken. Eerst belandt een schot vanaf rechts van Nasri op de buitenkant van de paal en korte tijd later komt spits Lenting een teenlengte tekort om een prachtige voorzet van dezelfde Nasri voldoende van richting te veranderen. Een venijnig schot van Slütter wordt uitstekend gepareerd door Van de Wijk. Als dan eindelijk de keeper wel onhoudbaar gepasseerd wordt belandt de bal tot afgrijzen van de schutter op de lat. Een spreekwoordelijke zucht van opluchting op het moment dat scheidsrechter Keijl floot voor de rust. Met kunst- en vliegwerk de nul weten te houden en een tweede helft op komst die in het verleden wel vaker een totaal ander spelbeeld te zien gaf houdt de hoop levend.

Aan het spelbeeld verandert in het tweede bedrijf overigens nauwelijks niets. Het was ESA wat direct na de rust twee grote kansen kreeg. Met name de vrije schietkans die aanvoerder Hendriks kreeg in de 47e minuut hoort thuis in de categorie niet te missen. Hij deed dat echter wel en niet veel later gebeurt hetgeen iedereen alleen nog maar hoopt en niet verwacht. Een kapitale fout in de defensie van de gasten wordt door Jeensma, die tot dat moment nog nauwelijks in het stuk voorgekomen was, genadeloos afgestraft. De actie van de middenvelder die aan het doelpunt vooraf ging was overigens zeer fraai; alsof het niks was zette hij achteloos twee tegenstanders op het verkeerde been alvorens doelman Buurman te verschalken.
Vanaf de 1-0 komt de wedstrijd meer in balans qua kansen. ESA gaat nog meer vooruit voetballen en geeft daardoor meer ruimte weg. De gasten krijgen voldoende kansen om de gelijkmaker te noteren, maar een vrije kopkans van Slütter kan gemakkelijk verwerkt worden door Van de Wijk en Nasri tikt glijdend de bal over het doel na een prachtige pass van Edan. Halverwege de tweede helft levert de tweede grote kans voor de thuisploeg ook direct de 2-0 op. In tegenstelling tot de eerste helft, waarin hij veel teveel hooi op zijn vork nam, blijft Jeensma nu wel veel dichter bij spits Leusink voetballen en dan is de man in vorm op zijn best. De bal komt na een heerlijke combinatie door het centrum via Jeensma bij Vlijm terecht en wordt door de verdediger resoluut achter de geslagen goalie Buurman tegen de touwen gejaagd. Het eerste doelpunt voor de linksback in de hoofdmacht van sv ’t Harde en een bekroning voor een sterk optreden. Bovendien blijkt de wedstrijd gespeeld. De gasten blijven jagen op een doelpunt, maar dat gebeurt met minder overtuiging. Als tenslotte Jeensma ook nog tekent voor de 3-0 is het geloof bij de Arnhemmers helemaal geknakt. De fraaie treffer van Hendriks is er slechts nog een voor de statistieken.

De opluchting en vreugde waren groot bij spelers en staf van de thuisploeg. Uiteraard is het wel zo lekker om met een overwinning, hoe wonderbaarlijk tot stand gekomen dan ook, de winterstop in te gaan. Met deze drie punten is sv ´t Harde boven de streep van rechtstreekse degradatie belandt en daar hielden weinigen nog rekening mee na de 8 wedstrijden. Het tij kan snel keren.