zondag 2 december 2012

sv ’t Harde met lege handen na derby tegen OWIOS

Heel matig was de seizoenstart van de ploeg van coach Van Egteren deze competitie, maar tekenen van herstel waren de afgelopen weken zichtbaar.
Een ideaal moment om op eigen veld de strijd aan te binden met buurvereniging OWIOS. Een goed resultaat zou het zelfvertrouwen van de sv ’t Harde de boost kunnen geven die nodig is om de laatste twee wedstrijden voor de winterstop (in Elburg tegen ESC en op eigenveld tegen ESA uit Arnhem) in broodnodige winst om te zetten. Toen de kruitdampen op Sportpark Schenk opgetrokken waren stond er echter een 0-1 eindstand op het scorebord. Doelpuntenmaker Bennie Veldhoen was niet voor het eerst de gevierde man bij OWIOS dit seizoen.

Onder leiding van scheidsrechter Van ’t Goor uit Doornspijk betraden de te verwachten 22 spelers het veld. Het elftal van de bezoekers kende geen verrassingen en de thuisploeg moest alleen captain Oosterbos missen vanwege een schorsing. Rick Veldkamp nam de band en positie van de routinier over waardoor Hermen de Jager een kans kreeg op de rechtsback positie. Hoewel door menigeen verwacht koos Van Egteren er niet voor om Veldhoen en Van den Hul te laten bewaken door kuitenbijters Berendes en Veldkamp, maar om met het hele elftal fel naar voren toe te voetballen.

De beginfase van de wedstrijd was dan ook duidelijk voor de thuisploeg. Al in de 3e minuut kan spits Elskamp net niet het juiste vervolg geven aan een prima voorzet van Berendes. In de 13e minuut zijn de rollen omgekeerd en glijdt Berendes een mooie voorzet van Elskamp net naast het doel van Van de Beek. Tussentijds kopte verdediger Nagelhout namens de gasten in kansrijke positie net over het doel van keeper Van de Wijk en weet Gerdo van ’t Hul een vrije schietkans, na een prima actie van William van den Hul, niet tussen de palen te krijgen.
Na het korte openingsoffensief van de thuisploeg raakt de wedstrijd steeds meer in balans waarbij de gasten het meest dreigend zijn met crosspasses en hoekschoppen terwijl de Hardenezen voornamelijk leunen op de individuele kwaliteiten van de man in vorm Michael Jeensma. Voetballend ontlopen de ploegen elkaar nauwelijks, maar daar waar OWIOS altijd kan rekenen op de extra kwaliteiten van Van den Hul en Veldhoen, daar ontbreekt het sv ’t Harde aan dergelijke afspeelpunten. Spits Elskamp werkt zich uit de naad en haalt het maximale uit zijn capaciteiten, maar dat is niet voldoende om de sterke verdedigers van de gasten ook maar enigszins te verontrusten. Jeensma doet dat wel, maar neemt in dit soort wedstrijden teveel hooi op zijn vork. Daardoor verdwijnt het rendement uit zijn spel zoals hij dat de afgelopen weken bracht. De verdedigers van sv ’t Harde ogen af en toe onrustig en maken kleine foutjes bij het inspelen van de bal, maar houden zich prima staande tegen de voorhoede van OWIOS.
Typerend voor het wedstrijdverloop in de eerste helft is dat beide keepers in de rust schoon de kleedkamer opzoeken. Toch krijgt de wedstrijd in de laatste minuut voor de pauze een beslissende wending. Bennie Veldhoen mag op 20 meter van het doel aanleggen voor een directe vrije trap en zijn geplaatste schot verdwijnt in de hoek die voor de keeper had moeten zijn.

Leken de gasten een optisch overwicht te hebben voor de rust, na de thee neemt de thuisploeg meer het initiatief en lijkt de formatie van coach Brem op de eerste plaats de nul te willen houden. Vooralsnog wordt keeper Van de Beek niet op de proef gesteld. In de 54e minuut mag Elskamp in kansrijke positie uithalen, maar zijn inzet verdwijnt ruim naast het doel. Vier minuten later een uitstekende individuele actie van Jeensma, maar via een been van een Oldebroeker verdediger verdwijnt de inzet net naast de goal. Uit de corner die daarop volgt lukt het spits Leusink niet om in volledig vrijstaande positie de bal tussen de palen te schieten.
Door de dadendrang van de thuisploeg ontstaat er logischerwijs ruimte voor counters van de gasten en coach Brem anticipeert daarop door de snelle Henk Scheffel in het veld te brengen. De eerste actie van de spits in de 66e minuut kan nog ternauwernood door Van de Wijk gepareerd worden. In de 70e minuut verdwijnt middenvelder Patrick Mensink van OWIOS met 2x geel naar de kleedkamer, maar het wedstrijdbeeld verandert daardoor nauwelijks.
De Oldebroekers loeren met Scheffel en Van de Hul op een counter terwijl sv ’t Harde gokt op het scorend vermogen van invaller Van Renselaar. In de 76e minuut heeft Van den Hul namens de gasten bijna succes na een goede pass van Scheffel en in de 79e minuut ontsnapt OWIOS aan een tegentreffer. Via de handen sluitpost Van de Beek ketst de bal via de lat terug in het veld. De immer op grote afstand fluitende scheidsrechter kon met geen mogelijkheid zien of de bal de lijn gepasseerd was en kon daarom ook geen doelpunt toekennen. Protesten van de Hardenezen waren er nauwelijks overigens.
Het slotakkoord is voor de gasten met kansen voor Veldhoen, Van den Hul en Scheffel, maar Van de Wijk laat zich niet voor een tweede keer passeren. In de laatste minuut wordt OWIOS nog een glaszuivere strafschop onthouden na het onderuit trekken van Van den Hul, maar ook die beslissing wordt gelaten geaccepteerd.
In een wedstrijd “die geen winnaar verdiende” gaat OWIOS met drie punten naar huis en houdt het koploper DFS Opheusden in het vizier. Sv ’t Harde slikte alweer de 7e nederlaag van het seizoen, maar zal toch met voldoende vertrouwen richting eeuwige rivaal Elburger Sportclub afreizen. De gevaarlijkste man aan groenwitte zijde, Michael Jeensma, krijgt tegen de Elburgers ongetwijfeld meer ruimte om zijn vorm te etaleren en de laatste linie zal niet nerveus worden van de eenmansvoorhoede van de formatie van Henk Nieuwenhuis. Lukt het de mannen van Edwin van Egteren om voor het eerst sinds 1984 (!) een officiële wedstrijd van ESC te winnen? Voorwaar een zeer interessante confrontatie om naar uit te kijken.