maandag 13 januari 2014

Goede generale voor Elburger Sportclub tegen DSV ‘61

Zaterdag 11-01-2014:
Elburger SC - DSV'61 4-2 (2-0)

(vriendschappelijke wedstrijd)




Een kleine vier jaar na de laatste onderlinge ontmoeting kruisen de gemeente-genoten ESC en DSV ’61 eindelijk weer eens de degens. Destijds kon de ploeg, onder leiding van de succestrainer Wout Sleurink, promotie richting tweede klasse bewerkstelligen, maar wisten de oranjehemden de Elburgers tot tweemaal toe te bedwingen.
“Derby’s kosten altijd punten” is een veelvuldig gebezigde uitspraak en deed toentertijd zeker opgeld. De verhoudingen zijn sindsdien echter ten faveure van de Elburger Sportclub gekeerd en het kwaliteitsverschil werd op deze zachte winterdag middels een 4-2 zege onderstreept.

De ploeg van Henk Nieuwenhuis zag een goede serie bruut onderbroken worden door de verplichte winterstop. Drie aansluitende zeges op respectievelijk VIOS Vaassen, IJVV en VVOP brachten zijn ploeg op een keurige derde plek van de ranglijst. DSV ’61 daarentegen omhelsde de winterse onderbreking met graagte na een tweetal teleurstellende resultaten ter afsluiting van de eerste seizoenshelft. Met name het onnodige gelijkspel tegen Zwart Wit ’63 op eigen veld deed pijn en kostte de ploeg de positie van runner up. Wonden likken en fris worden was het credo om straks de doelstelling (een periodetitel) veilig te kunnen stellen.

De weergoden lijken zich vanmiddag ook te verheugen op deze gemeentelijke clash. Het eerste fluitsignaal van de uitstekende leidsman Jochem Huis in ’t Veld heeft nauwelijks geklonken of de regen verdwijnt en de zon laat zich voorzichtig zien. Enigszins onwennige eerste balcontacten beloven weinig goeds aan beide zijden. Slordig inspelen en dito balbehandeling zorgen de eerste tien minuten voor wat hachelijke momenten in de Elburger defensie, maar de gasten uit Doornspijk blijken niet scherp genoeg om te profiteren.
 

Van meet af aan proberen beide ploegen wel direct aanvallend een vuist te maken waardoor er een boeiend voetbalgevecht ontstaat. De eerste echte waarschuwing krijgt de ploeg van coach Jan de Ruiter in de 12e minuut wanneer een schot van Marco de Vries uit de tweede lijn net naast het doel van doelman Van den Hoek verdwijnt. Nauwelijks een minuut later is de rappe aanvaller wel succesvol. Een prachtige steekpass van Muala’a wordt opgepikt door Wim de Vries. Niet zelfzuchtig legt de lange spits precies op het juiste moment breed waarna zijn jongere broer eenvoudig binnen kan tikken.


Drie minuten later lijkt zich een desastreuze middag voor de gasten zich af te tekenen. Een crosspass wordt door dezelfde Marco de Vries enigszins vreemd gecontroleerd, maar vervolgens heel knap uit de draai binnengeschoten. In deze fase van de wedstrijd laat de thuis ploeg zien voetballend meer in zijn mars te hebben en lijkt DSV ’61 rijp voor de sloop. Bij een van de spaarzame gevaarlijke momenten in de eerste helft voor het doel van de Elburgers probeert Alfred Hofmeier doelman Onderstal te verrassen met een schot vanaf 20 meter, maar de inzet mist voldoende hoogte.
De meeste dreiging blijft komen van de thuisploeg. Zo belandt een mooie stift van Joram Westerink op de paal en kopt Richard Boer net naast. Uiteindelijk mag DSV ’61 zich gelukkig prijzen dat de rust bereikt wordt met een 2-0 tussenstand.

Het meest opmerkelijke feit bij aanvang van het tweede bedrijf is de wisseling onder de lat bij DSV ’61. Jacco van den Hoek, doelman en captain van de B1, is zijn naamgenoot komen vervangen en mag proberen de dadendrang van de Elburgers te beteugelen.
Het eerste kwartier wordt hij nauwelijks op de proef gesteld, maar bij de eerste de beste serieuze kans mag hij direct de bal uit het net halen. Aanvoerder Jessurun zet uitstekend door en stelt vervolgens Wim de Vries in de gelegenheid de 3-0 aan te tekenen.
 
Nochtans lijkt de wedstrijd meer in balans te komen, niet in de laatste plaats door de drie wissels die de Elburger coach doorvoert. Met name de vervanging van Goudriaan door Van de Wetering heeft grote gevolgen. De tot dan toe onzichtbare Gerrit Hoekert krijgt plots alle ruimte van de nieuwe linksback en in een tijdsbestek van drie minuten wordt de achterstand tot een doelpunt teruggebracht.
 
De 3-1 wordt ingeleid door een te gemakzuchtige Joram Westerink waardoor Alfred Hofmeier kan scoren. Luttele minuten later krijgt Hoekert alle tijd en ruimte om op te stomen richting vijandelijk doel. De bekeken schuiver verdwijnt door de benen van Onderstal tegen de touwen. Even lijkt de thuisploeg alle controle te verliezen. Vooral de linkerkant ligt aan Elburger zijde volledig open door positioneel zeer zwak spel van Van de Wetering. Een derde treffer voor de gasten blijft echter uit. Vlak voor tijd beslist invaller Timmer het duel door een prima voorzet vanaf rechts van Robbert van Schie fraai achter Van de Hoek te volleren.

Volgende week wacht voor beide ploegen een zware krachtmeting en zal direct duidelijk worden hoe de winterstop verteerd is. De Elburger Sportclub treedt in Kampen aan tegen KHC en dat is niet bepaald een tegenstander waar met plezier naar uitgekeken wordt. De Kampenaren waren hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de degradatie van ESC uit de eerste klasse C in 2012 en de ouverture van dit seizoen werd van dezelfde ploeg op eigen veld kansloos met 3-6 verloren. Good Old Ronald Arends wist maar liefst vier keer het net te vinden in die wedstrijd.
 
DSV ’61 treft op eigen veld Terschuurse Boys en kan rekenen op geduchte tegenstand. De eerste wedstrijd van het seizoen werd er 1-1 gespeeld tegen de ploeg van Etie Jansen, maar in de stand zijn de roodhemden ondertussen opgeklommen naar een derde plaats en werd ging voor hen in de eerste seizoenshelft slechts een wedstrijd verloren.
Zaak dus voor zowel ESC als DSV ’61 om gelijk heel scherp van acquit te gaan.

Meer foto's van deze derby zijn te vinden op www.nwvfoto.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten