zondag 2 juni 2013

Doelman Marcel van der Beek loodst OWIOS naar 1e klasse

Marcel van der Beek verzekert een ieder dat dit echt zijn finale wedstrijd was voor de equipe van trainer Erwin Brem.
Het laatste kunstje van de boomlange doelman in dienst van OWIOS kon geen beter slot krijgen. Als belangrijke schakel in het collectief van de groenwitten weet hij zich op cruciale momenten te onderscheiden. Hij stapt uiteindelijk van het veld als grote triomfator in de penaltyreeks en is daarmee voor een groot deel verantwoordelijk voor het grootse feest wat losbarst op Sportpark Bovenmolen. Daarmee krijgt een fantastisch seizoen de apotheose die het verdient.

Het in groten getale aanwezige publiek ziet een wedstrijd die op voorhand te verwachten viel. Het belang voor de thuisploeg, maar ook voor de gasten uit Hierden, was dermate groot dat met name in de eerste helft het aantal fouten aan beide kanten veel groter was dan het aantal goede acties of uitgespeelde kansen. Sterker nog; beide doelmannen hoefden in het eerste bedrijf niet een noemenswaardige redding te verrichten.
Daarmee wordt overigens niets verkeerds gezegd over de goede bedoelingen van beide elftallen. OWIOS wil wel degelijk vooruit voetballen en zoekt de ruimte daar waar mogelijk. Vooral Patrick Mensink onderscheidt zich door steeds de gaten in te duiken en nagenoeg al zijn duels te winnen. Zijn collega op links, Ricardo van Hooren, speelt ook een sterke eerste helft en geeft zijn directe tegenstander regelmatig het nakijken. De gasten uit Hierden houden echter steeds zoveel mensen achter de bal dat het vinden van openingen een onmogelijkheid blijkt te zijn.

Het gevaarlijkste moment voor het doel van keeper Arjan van Ark is al in de 2e minuut wanneer Van den Hul een bal teruglegt op Veldhoen, maar zijn schot in de korte hoek verdwijnt net naast de verkeerde kant van de paal. In de tegenaanval weet Brian Klaassen Henri Nagelhout uit te spelen, maar diens voorzet wordt door Ben Snoek net op tijd verwerkt. Dezelfde Snoek gaat in de 16e minuut op het middenveld in de fout waardoor Stefan Jansen de bal op kan pikken. Zijn schot is echter te gehaast en verdwijnt ruimschoots over het doel van Van der Beek.
Na ruim een half uur spelen laat Nick Doppenberg iets van zijn klasse zien. Zijn solo over de as van het veld verdient wellicht een beter lot dan het schot waarmee Vrieling uiteindelijk probeert de Oldebroeker keeper te verschalken.

“Natuurlijk heeft Hierden meer voetbalkwaliteiten” aldus Marcel van der Beek, “maar onze organisatie stond als een huis. We waren onverzettelijk vandaag en iedereen heeft voor iedere meter geknokt” Daarmee slaat kolos van OWIOS de spijker op zijn kop. De wijze waarop Snoek en Nagelhout rugdekking gaven, waarop de backs Veldkamp en Boon hun directe tegenstanders elimineerden en de middenvelders van ’t Hul, Spronk en Mensink heersten op het middenveld deed het vertrouwen in een goede afloop groeien.

Om er in het tweede bedrijf een aantrekkelijke wedstrijd van te maken is een snel doelpunt gewenst en die komt er ook in de 50e minuut. De ploeg van Remko Ahrens is met aanvallende bedoelingen de kleedkamer uitgekomen en krijgt via Reedijk en Vrieling een paar kleine mogelijkheden, maar na een snelle spelvoortzetting van Van der Beek komt de bal uiteindelijk terecht bij aanvoerder Veldhoen. Zijn schot vanaf 20 meter is niet eens erg hard, maar door de stuit blijkt de inzet onhoudbaar voor doelman Van Arkel.

De gasten uit Hierden worden zodoende gedwongen risico’s te gaan nemen en onherroepelijk ontstaat daardoor ruimte voor de thuisploeg. Het balbezit is meer en meer voor de roodwitten, maar de mooiste kansen krijgt OWIOS. Een vrije trap vanaf rechts levert Nagelhout een vrije kopkans op, maar de redding van Van Arkel is prima. Enkele minuten later verzendt diezelfde Nagelhout een schitterende crosspass over 70 meter naar Van den Hul, maar de spits steekt deze wedstrijd niet in grootse vorm en heeft teveel tijd nodig om zichzelf een kans te creëren. Ondertussen heeft Ahrens al zijn wissels al verbruikt om zijn aanval van nieuwe impulsen te voorzien en niet zonder resultaat.

In de 74e minuut een vrije trap voor de gasten vanaf links op 25 meter van het doel. De inzet wordt door alles en iedereen gemist en verdwijnt in het doel. Op aangeven van de, neutrale, assistent scheidsrechter wordt de treffer geannuleerd vanwege hinderlijk buitenspel. Een minuut later mag aan de overkant Veldhoen aanleggen voor een directe vrije trap. Daar waar iedereen de bal al in de rechter bovenhoek ziet verdwijnen weet doelman Van Arkel de bal op miraculeuze wijze weg te tikken.

Een tweede treffer had het duel zeker op slot gegooid, maar nu blijft een heldenrol voor de keeper van OWIOS tot de mogelijkheden behoren en die heldenrol komt er ook! Een minuut na de geweldige redding van zijn collega doet Van der Beek het nog even dunnetjes over. Een snoeiharde vrije trap van Anne van Os wordt nog net door de doelman met de vingertoppen aangeraakt waardoor de bal via de buitenkant van de paal over de achterlijn verdwijnt. “Ik zei nog tegen de scheidsrechter dat het een achterbal was, maar die had toch gezien dat ik de bal raakte” aldus Van der Beek. Hij is ijdel genoeg om daar toch wel van te genieten. Twee minuten later moet hij echter alsnog capituleren wanneer er ongelukkig hands gemaakt wordt en Alexander de Vries mag aanleggen vanaf elf meter. De thuisploeg krijgt nog een enorme kans om de wedstrijd in de reguliere speeltijd naar zich toe te trekken, maar de vrije kopkans voor Van den Hul uit een vrije trap van Veldhoen wordt wederom uitstekend gepareerd door Van Arkel.

De krachtenvretende wedstrijd eist zijn tol bij met name de spelers uit Hierden. Een aantal van hen krijgt last van krampverschijnselen en in de 11e minuut van de eerste verlenging is Stefan Jansen te laat in een duel wat hem zijn tweede gele kaart oplevert. Vanaf dat moment is er nog maar een ploeg die aanspraak maakt op meer en dat is OWIOS. Van den Hul ontwijkt handig de buitenspelval, maar zijn schot met buitenkant rechts mist volledig de juiste richting. De laatste grote kans is voor de onverzettelijke en onvermoeibare Nagelhout, maar diens kopbal belandt op de paal.

Met de aanstaande penaltyreeks krijgt deze wedstrijd de enige climax die het verdient en er is een speler die stiekem op deze ontknoping hoopt. “Ik las vorige week het verhaal in de krant van Gerhard Bolt (keeper en held van vv Wilsum door in de finale van de nacompetitie twee strafschoppen te stoppen) en de manier waarop hij zijn carrière beëindigde en dat leek mij ook wel wat. Mooier kun je toch geen afscheid nemen toch?” zegt Marcel van der Beek na afloop.

De strafschoppenserie wordt uiteindelijk met 4-2 gewonnen en dat is voor een heel belangrijk deel zijn verdienste. Vooral de manier waarop hij de strafschop van Ricardo van de Pol stopt bezorgt de doelman een brede glimlach op het gezicht. “Ik raak de bal letterlijk met mijn pink en daar is zelfs bewijs van” doelend op een foto van Eddy Bossenbroek (nwvfoto).
Omdat alle strafschopnemers van de thuisploeg de bal onberispelijk binnenschieten en Van der Beek ook nog de inzet van Anthony Romijn stopt dwingt OWIOS een verdiende promotie naar de 1e klasse af.

Zwartkijkers roepen nu om het hardst dat OWIOS niets in de 1e klasse te zoeken heeft, maar het nieuwe seizoen moet nog beginnen. Men heeft straks weer 26 wedstrijden de gelegenheid om te groeien en leren. Bovendien wordt reikhalzend uitgekeken naar de in ere herstelde derby’s tegen Nunspeet en DOS Kampen.

“Deze technische staf is tot veel in staat. Er wordt door de spelers weer geluisterd en uitgevoerd wat aangegeven wordt” volgens Van der Beek. “Als er een trainer is die met deze groep kan slagen in de 1e klasse, dan is het Erwin Brem wel. Wat hij in dit seizoen bereikt heeft is onvoorstelbaar. Ook bij mij.”

Een icoon neemt afscheid met een prijs. Zoals het hoort.