maandag 6 mei 2013

Zijspancrossers scoren punten in Valkenswaard

Afgelopen weekend stond de 4e wedstrijd voor het ONK zijspancross op het programma. In Valkenswaard stonden de combinaties Gert van Werven - Peter Beunk, Rick Schreurs - Rick Sellis en Gerrit van Werven - Jack Bax aan de start. Lees hier de wedstrijdverslagen van de drie combinaties uit onze regio.

Zesde plaats voor Van Werven – Beunk in Valkenswaard

Afgelopen zondag stond er weer een wedstrijd om het ONK zijspancross op het programma voor de combinatie van Werven – Beunk. Onder prachtige omstandigheden en op een mooie overzichtelijke baan waren de ingrediënten voor een mooie wedstrijd aanwezig.

Training
In de ochtend stond de vrije training en de tijdtraining op het programma. Dat van Werven – Beunk fit aan start stonden blijkt ook wel uit de resultaten tijdens de tijdtraining. In hun tweede ronde wisten ze gelijk een snelle tijd te noteren. (2:28.458) Uiteindelijk in het sterke deelnemersveld met veel buitenlandse combinaties was deze tijd goed voor een zesde plaats.

1e manche
Tijdens de start van de eerste manche kwamen Gert en Peter niet goed weg en konden nog net de combinatie rechtop houden. In het gedrang kwamen ze rond de negende plaats door de eerste bocht. Tijdens de 25 minuten en 2 ronden was er een mooie strijd om de vijfde plaats met de combinatie Visscher – Visscher. Uiteindelijk waren ze 4 seconden eerder over de finish en eindigde van Werven - Beunk op zesde plaats. Gevolgd op 25 seconden door van Duijnhoven – van Deutekom.

2e manche
De tweede manche was bijna een kopie van de eerste manche. De start verliep echter minder goed voor van Werven – Beunk. Hierdoor moest de combinatie in de achtervolging op de voorste combinaties in de wedstrijd. Door het uitvallen van 2 combinaties (Roes – Kaelin en Grondman – Verheagen) wisten ze de weg naar voren te vinden. Wederom moest de strijd worden aangegaan met Visscher – Visscher. Verschil met de eerste manche was dat de combinatie van Duijnhoven – van Deutekom op plek 5 rond reden.

In een mooi en spannend slot wisten ze het gat tot de combinatie Visscher tot 2 seconden terug te brengen. Uiteindelijk moesten van Werven – Beunk genoegen nemen met de 7e positie in de tweede manche.
 
Door de 6e plaats in de eerste manche en de 7e plaats in de tweede manche waren van Werven – Beunk terug te vinden op de 6e plaats in het dagklassement van de wedstrijd in Valkenswaard.

Goed resultaat voor Team Schreurs in Valkenswaard
Op het Eurocircuit in Valkenswaard hebben Rick Schreurs en Rick Sellis een achttiende plaats tijdens de derde wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross.
Het is even rustig geweest voor Team Schreurs voor zij afreisden naar het prachtige Eurocircuit in Valkenswaard. Na een prima resultaat in Lochem konden Schreurs en Sellis zich op gaan maken voor een zware wedstrijddag. Diverse Grand Prix teams hadden de weg naar Valkenswaard gevonden en met dertig combinaties stonden gelukkig weer veel deelnemers aan het vertrek.

Training

Onder prachtige omstandigheden reden Schreurs en Sellis een paar oefenrondjes, om daarna, toen de tijdtraining begon, gelijk een paar snelle ronde neer te zetten. Helaas lukte het de heren niet een goed ritme te vinden, waardoor ze uiteindelijk niet verder kwamen dan een 27e startpositie.

1e manche

Na de Open MX klasse stond de eerste manche op het programma en Schreurs en Sellis. Door de tegenvallende training konden ze pas als 27e een plaats achter het starthek opzoeken. Op het moment dat het starthek viel probeerden Schreurs en Sellis zo spoedig mogelijk naar voren te komen. Twee combinaties vlogen bij de start over de kop (Hermans en Broens), waardoor gelijk al twee plaatsen kon worden goed gemaakt. Na één ronde lagen ze op een 25e plaats en het tempo zat er gelijk goed in waardoor al snel een aantal combinaties behendig werden gepasseerd.
 
Halverwege de eerste manche lagen Schreurs en Sellis op een keurige twintigste plaats. Helaas duurde het net even te lang, voordat Hans Garritsen kon worden gepasseerd, waardoor een gat naar de groep voor hen was ontstaan. “Gelukkig” vielen nog een aantal combinaties uit, zodat, toen de zwart-wit geblokte vlag werd gezwaaid, ze als zeventiende werden geklasseerd.

Enigszins verrassend ging de overwinning in deze manche naar Etienne Bax, die net weer was hersteld van een zware blessure. Als tweede werd de Let Daiders afgevlagd voor Jan Hendrickx uit België.

2e manche

De eerste manche was dus perfect verlopen, maar had wel veel energie gekost voor de jonge Schreurs. Ondanks de vermoeidheid werd met veel vertrouwen uitgekeken naar de tweede manche. De start verliep niet geheel naar wens, maar ook nu kwamen Schreurs en Sellis al tamelijk snel in een goed wedstrijd ritme. Ook nu lagen de twee kemphanen na halverwege deze manche alweer op een prima twintigste positie.

Door een klein walletje in de achtste ronde werd Sellis uit de “bak” geworpen en kwam helaas de opmars ten einde. Het duurde even voordat het zijspan weer “uitgegraven” was, maar ondanks deze tegenslag werd toch nog een 21e plaats gepakt.

Adriaenssen (B) pakte de overwinning in de tweede manche voor Daiders. Als derde werd Hendrickx.afgevlagd.
Na weer twee manches van ruim dertig minuten in de armen en benen, zijn weer waardevolle lessen geleerd en kan het team deze ervaringen weer meenemen naar de volgende wedstrijden.

De dagzege kwam overigens op naam van de gebroeders Daiders. Naast hen stonden Bax/Stupelis en Hendrickx/Mucenieks op het ereschavot. Team Schreurs stond als achttiende in het dagklassement geklasseerd. In de stand om het ONK bezetten Schreurs en Sellis ook de achttiende plek.


Gerrit Van Werven en Jack Bax doen van zich spreken in Valkenswaard

Ondanks de wat oudere stramme spieren zijn Gerrit van Werven en Jack Bax er in Valkenswaard in geslaagd een 23e plaats te pakken tijdens de vierde wedstrijd van het ONK Zijspancross.

Met veel respect werd door menig zijspancross liefhebber gekeken naar de tweede krasse knarren
Van Werven en Bax toen zij ’s ochtends begonnen aan de tijdtraining tijdens de vierde ONK wedstrijd van het seizoen. Ondanks de respectabele leeftijden van beide heren werd toch een knappe zestiende trainingstijd gereden.

De eerste manche werd goed gestart en na één ronde lagen Van Werven en Bax zelfs op een vijftiende positie. Helaas zorgde een steen in het voorwiel in de derde ronde ervoor dat vroegtijdig het parc fermé moest worden opgezocht.

De tweede manche verliep een stuk beter. Opnieuw werd er prima gestart, want toen de heren voor het eerst langs start en finish kwamen lagen ze op een verrassende tiende plek. Het hoge tempo kon lang worden vastgehouden, maar naarmate de wedstrijd vorderde moest toch de snelheid wat worden gedrukt. Na ruim dertig minuten, toen het stof neergedaald en de rust was wedergekeerd op het Eurocircuit, bleken Van Werven en Bax een schitterende prestatie te hebben neergezet in het internationale deelnemersveld. Tussen deze toppers werd een veertiende positie behaald, wat opmerkelijk genoemd mag worden. De snelste ronde van Van Werven en Bax bleek zelfs de tiende tijd van deze manche te zijn.

Ondanks de nulscore in de eerste manche werd uiteindelijk toch nog een 23e plaats gepakt in het dag klassement.

----------

Conclusie aan het eind van de middag was dat de regionale combinaties tevreden kunnen terugkijken op de 4e wedstrijd in de strijd om het ONK.

Tussenstand van het ONK zijspancross:

12) Gert van Werven - Peter Beunk 165 punten
18) Rick Schreurs - Rick Sellis 119 punten
39) Gerrit van Werven - Jack Bax 27 punten

Agenda:
12 mei ONK Zijspancross - Heerde (aanvang wedstrijden 12:00 uur)
Meer info op: http://www.msv-nov.nl
  
Foto's: Albert Schreuder  | www.sidecarcrosspictures.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten